Forsiktig start – på en stor utfordring
Hovedinntrykk
Norges offisers- og spesialistforbunds (NOF) hovedinntrykk av Prop 1S (Forsvar) er at det fra et økonomisk perspektiv fremstår som en forsiktig start. Samtidig er utfordringene i forsvarssektoren av et slikt omfang, at det vil kreve et stort økonomisk løft over lengere tid, for å løse disse. En klare satsning på personellområdet, fremstår som en riktig prioritering. Gitt den økonomiske rammen, fremstår helheten og hovedprioriteringene i budsjettforslaget som god og riktig prioritering.
NOF vil fremheve følgende positive forhold:
- At økningen i den økonomiske rammen for vårt nasjonale forsvar ligger 1.5 mrd over forutsetningene i LTP.
- At det i tillegg gis en særskilt kompensasjon for valuta-relaterte kostnader utover forutsetningene i LTP.
- At budsjettforslaget inneholder en tydelig styrking av personellområdet, gjennom økt bemanning, økt utdanning, tiltak for personellrelatert-EBA og tiltak for å beholde personell.
Norges offisers- og spesialistforbund vil peke på følgende områder for forsterkninger av budsjettet:
Personellstyrking og evne til å beholde personell (Incentiver / Ståtid / Utdanning)
Etter vår vurdering inneholder budsjettforslaget flere tiltak som samlet sett gir bedre forutsetninger for å styrke bemanningen, øke utdanningen og evnen til å beholde personell.
Samtidig vil vi anføre at dette bare er et første steg, som i kommende år må styrkes ytterligere, for å sikre tilstrekkelig og kompetent bemanning i forsvarssektoren. Det vil også kunne vært gjort mer allerede i 2024, for å bedre situasjonen enda mer. Særlig kunne oppbemanningen vært større i omfang.
Vi viser videre til at vår største bekymring er knyttet til forsvarets evne til å beholde personell. I den sammenheng slår vi fast at det er bredt sett med vilkår og forutsetninger som må være tilstede for at forsvarssektoren skal sikres tilstrekkelig kompetanse over tid, og i særdeles øke evnen til å beholde personell. I denne sammenhengen anbefaler vi at incentivene må styrkes, og ikke bare endres. Tilsvarende bør utdanningsordningen styrkes. Vi viser til at Forsvarsombudsnemden har belyst utfordringen med funksjonelt fravær ved utdanning. Og etter vår oppfatning har flere av de tidligere og nå foreslåtte interneffektiviserings tiltak, vil bidra til motsatt effekt.
Stortinget har ved flere anledninger bedt om en evaluering av utdanningsreformen (URE). Budsjettforslaget omtaler en slik evaluering, med fokus på om de definerte tiltakene i reformen ble nådd. Etter vår meget klare vurdering, er dette feil fokus på evalueringen. Fokuset burde i langt større grad, vært på om nåværende ordninger dekker sektorens behov. Vår vurdering på dette området er klart nei, og mener det bør iverksettes en større revisjon av utdanningsordningen for å dekke fremtidens behov.
Budsjettet for 2023 inneholdt tiltak fra for å lette overgang fra T35- til T60-ansettelse, gjennom bibehold av opptjent bonus. Dette tiltak er ikke konkret omtalt i forslaget for 2024. Vi mener ordningen som ble etablert i 2023, bør videreføres i 2024.
Vi viser til at pensjon, særalderspensjon og pensjonsopptjening på ATF-tillegg, opptar svært mange av forsvarets ansatte. Tilstrekkelig gode løsninger på disse områdene fremstår som avgjørende for forsvarets evne til å beholde personell. Stortinget bør innta en klar forventning til Regjeringen å finne akseptable løsninger på disse områdene.
Krav til interneffektivisering (IE)
Budsjettforslaget omtaler arbeidene med LTP sitt krav om interneffektivisering på samlet 2.3 mrd i perioden. Mulighetene for å innfri kravet fremstår totalt urealistisk, og prosessene dette medfører skaper uro og gir betydelige kompetansetap, og prosessene vil, etter vår vurdering, medføre betydelig risiko for å svekke forsvarsevnen. Noe som vi ikke bør risikere i disse dager. Omfanget og innretningen av krav til interneffektivisering, bør revurderes i sin helhet.
Flytting av aktivitet fra Kjevik til Værnes.
Vi noterer oss at budsjettforslaget varsler at det skal gjøres ny kartlegging og vurdering av kostnader ifm flytting av aktivitet fra Kjevik til Værnes. Vår vurdering er at en slik flytting, ikke kan gjennomføres uten at kostnadene vil bli vesentlig høyere enn forutsatt når vedtaket ble fattet. Dette tilsier at vedtaket bør vurderes på nytt. Samtidig er det vår opplevelse at det har heftet betydelig tvil om de tall og kalkyler som har vært presentert rundt dette spørsmålet. I den sammenheng vil vi be om Stortinget slår fast at denne nye kartleggingen skal gjøres til gjenstand for behandling i tråd med bestemmelsene i Hovedavtalen i Staten, slik at tillitsvalgte på ulike nivå skal få uttale seg om tallgrunnlaget.
Andøya
Vi noterer oss videre de målsetninger og ambisjoner som er beskrevet for Andøya flystasjon og driften der. Vi forventer at det ifm neste LTP, vil kunne komme ytterligere aktivitet og oppdrag til stasjonen. Samtidig er det et par sentrale forhold ved dagens drift av stasjonen, som ikke er avklart, og da særlig knyttet til ansvar for vakthold og sikring, samt brann og redning. Vi anbefaler Stortinget å etterspørre en rask avklaring på dette, og gi en klar anbefaling om at begge disse fortsatt bør være i regi av Forsvaret.
Strategisk samarbeid / Out-sourcing / Privatisering
Vi viser til at NOF i flere runder har uttrykt bekymring rundt planene om strategisk samarbeid på ulike områder av forsvarets drift. Vår opplevelse er at slike avtaler ofte leder til ulike former for out-sourcing/privatisering, noe som bekymrer oss.
Vår vurdering er at out-sourcing/strategisk samarbeid bare bør vurderes hvis følgende kan ivaretas og dokumenteres:
- Det gir en økonomisk besparelse.
- Forsvaret har tilstrekkelig kompetanse «in-house» til en forsvarlig drift.
- At beredskapsmessig forhold er ivaretatt, også i en krigs-/krisesituasjon.
- Folkerettforpliktelser ivaretas
Vi viser til at Regjeringen i Hurdalsplattformen har varslet en gjennomgang av slike samarbeid, med de nevnte fokus. Vi er usikre på om denne gjennomgangen reelt sett er startet opp, og uansett fremstår fremdriften heller lav. Vi anbefaler Stortinget å etterlyse fremdriften i den varslede gjennomgangen.
Behov for å få det vi har til å virke / Deretter nye styrkinger
St.Meld-10, Forsvarskommisjonens rapport og FMR 2023 gir etter vår vurdering, en bekreftelse på at vi ved inngangen til inneværende LTP-periode ikke hadde den tilstand i forsvarssektoren som vi burde ha. Så langt i perioden vurderer vi at vi i bestefall har bedret situasjonen marginalt. Summen av beskrevne utfordringer, på mange ulike områder, blir samlet sett en betydelig utfordring. Men som i lys av den sikkerhetspolitiske situasjon, fremstår meget påkrevd å løse. Budsjettforslaget fremstår i dette perspektivet som en forsiktig start i riktig retning.