Høringsinnspill fra Tillitsvalgtordningen i Forsvaret

Høring: Statsbudsjettet 2024 (kapitler fordelt til utenriks- og forsvarskomiteen - Forsvar)
Innspillsdato:

Tillitsvalgtordningen i Forsvarets innspill til Statsbudsjettet 2024.

1 Innledning

Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) sender inn sitt høringsinnspill til Statsbudsjettet 2024 (kapitler fordelt til utenriks- og forsvarskomiteen - Forsvar) i forkant av høringen i Utenriks- og forsvarskomiteen.

2 Bakgrunn

TVO omtaler vernepliktige inne til førstegangstjeneste, militære studenter og militære førsteårslærlinger som soldater.

3 Innspill til Forsvarsbudsjettet

TVO vil trekke frem de tre områdene innenfor verneplikten der TVO i størst grad ser behovet for en økning i økonomiske rammer, som forutsetning for at de vernepliktige som avtjener straffesanksjonert plikttjeneste skal bli ivaretatt på en tilfredsstillende måte.

3.1 Personell, mangfold og kompetanse

Forsvarets ansatte og tjenestegjørende soldater representerer i dag en langt mer mangfoldig gruppe enn tidligere. Mange stillinger i Forsvaret er vakante eller fylt av personell uten tilstrekkelig kompetanse til å bekle stillingen. For at soldater skal oppleve likeverdig ivaretakelse, må Forsvaret utvikle en bredere forståelse og bedre tilrettelegging innenfor blant annet tros- og livssynsutøvelse, forpleiningstilbud og kjønnsforskjeller i tjenesten.

Forsvaret legger per i dag ikke til rette for at alle soldater får repetert soldatferdigheter fra rekruttutdanningen gjennom førstegangstjenesten. Videre fører det til en styrkestruktur med svært varierende kompetanse innen flere sentrale soldatferdigheter.

Forsvaret trenger ytterligere personell til å ivareta soldatene inne til plikttjeneste. TVO opplever at det ikke er nok ressurser til å ansette ledere og annet støttepersonell til å ivareta og heve kompetansen til soldatene på en tilfredsstillende måte, og dette må anerkjennes fra politisk hold ved å bevilge nok penger i statsbudsjettet til å øke antall årsverk.

3.2 Eiendom, bygg og anlegg (EBA)

TVO mener at arbeidet med forbedring av eiendom, bygg og anlegg (EBA) i forsvarssektoren ikke er tilfredsstillende. Siden 2022 og frem til i dag har det blitt bevilget

øremerkede midler for personellrelatert EBA (PEBA). Midlene har blitt brukt til å gjøre enkle renoveringer på utvalgte kaserner i Forsvaret, noe som på kort sikt bidrar til å forbedre boforholdene for soldatene. TVO mener imidlertid at bevilgningene ikke er tilstrekkelige og samtidig bidrar til å utsette nødvendige utvidelser og utbedringer. Forsvaret skal i årene som kommer kalle inn flere soldater, og det er avgjørende at tilfredsstillende EBA er på plass før dette skjer. Dette gjelder blant annet etablering av helsefremmende kaserner, idrett- og velferdsfasiliteter. Det er i dag flere leirer som står helt uten velferdsbygg, noe som i ytterste konsekvens svekker den operative evnen til soldatene, ettersom de ikke får tilstrekkelig rekreasjon og hvile.

For å imøtekomme fremtidens EBA-behov mener TVO det er nødvendig at investeringsmidlene til PEBA økes. For å bedre statusen på kort sikt, bør tildelingen av PEBA-midler også videreføres. Eiendom, bygg og anlegg er en forutsetning for at Forsvaret skal kunne øke personellet, ettersom dette må være på plass før Forsvaret kan ansette flere. TVO mener Utenriks- og forsvarskomiteen må vise at de tar dette på alvor ved å øke investeringsmidlene til EBA betraktelig.

3.3 Karriereveiledning

TVO mener at dagens karriereveiledningstilbud for soldatene ikke fungerer, og har løftet behovet for en bedre ordning gjentatte ganger over flere år. Når det gjelder militær karriereveiledning, gjennomføres dette primært med henblikk på videre tjeneste i egen avdeling. Dette er en utfordring både for den enkelte soldat og for den strategiske utnyttelsen av kompetanse og personell i Forsvaret. TVO mener Forsvaret i større grad bør legge til rette for at soldater også kan søke seg til stillinger på tvers av avdelinger og driftsenheter i Forsvaret. Alle avdelinger bør ha ansvarlig og kompetent personell som gjennomfører karriereveiledning. TVO mener forsvarsbudsjettet bør adressere disse behovene og sette økonomiske rammer, slik at soldatene har tilgang til god militær og sivil karriereveiledning.

4 Konklusjon

Kompetanse og trening på grunnleggende soldatferdigheter er viktig for soldatene som er i tjeneste, samt for Heimevernet og styrkestrukturen som helhet. I tillegg opplever TVO et økt behov for et bredere syn på helhetlig ivaretakelse, slik at soldatene blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte. TVO understreker behovet for at kompetente ledere, støttepersonell og EBA er på plass før soldatmassen økes. En styrket verneplikt er et styrket forsvar, og behovet for en større soldatmasse er betraktelig høyere i dag enn hva det har vært på mange år. Forsvarsbudsjettet er nødt til å anerkjenne omfanget av dette behovet, samt se dette i tråd med den sikkerhetspolitiske situasjonen i dag.