Høringsinnspill fra Ja til Songdalen kommune

Høring: Endringer i inndelingslova (hjemmel for departementet til å gjennomføre innbyggerhøring)
Innspillsdato:

Hvorfor innbyggerne i Songdalen må bli hørt etter kommunesammenslåing.

Mitt navn er Magne Jortveit og jeg representerer foreningen «Ja til Songdalen kommune».

Vår hovedoppgave er å arbeide for at vi får ei innnbyggerhøring om vi skal forbli i Kristiansand eller skilles ut. Dernest vil vi arbeide videre for å få flertall i en høring for å skille ut Songdalen som egen kommune igjen.

Innstilling til stortinget i forkant av sammenslåingen var feil. Det var ikke 2 kommuner for og 1 mot sammenslåingen. Derimot er Songdalens vedtak fra 22 juni 2016 helt klart:

  1. Kommunestyret godkjenner at kommunene Songdalen, Søgne og Kristiansand har til hensikt å slå seg sammen til en kommune. Dersom de politiske prosesser ikke fører frem står en etter 31 August igjen med K1. (K1 betydde å forbli alene)
  2. Songdalen ønsker ikke en sammenslåing mellom kun Kristiansand og Songdalen.

Siden kommunestyre i Søgne gjorde et klart nei-vedtak senere samme dag, er det umulig å komme forbi at 2 kommuner sa nei og 1, dvs. daværende Kristiansand, sa ja.

Med andre ord ble ikke «Frivillighetsprinsippet» brukt her, og den skulle ligge til grunn for kommunereformen.

I avstemning i 2016 stemte 55 prosent mot sammenslåing I Songdalen. Hvilket viser at kommunestyre i Songdalen hadde folket i ryggen.
Ved sammenslåingen så man bort fra folkeviljen OG kommunestyrets vilje.

I ettertid har det vært et bredt folkelig engasjement i Songdalen for å få omgjort vedtaket om sammenslåing.  I 2022 ble det sendt et innbyggerinitiativ til kommunaldepartementet, et initiativ som ble tatt til følge av departementet, men forslag om innnbyggerhøring i Søgne og Songdalen ble nedstemt av bystyret i stor-Kristiansand.

Og den holdningen er vi sikre på vil holde seg i Kristiansand, nemlig at de ikke engang vil legge til rette for å høre om innbyggerne i gamle Songdalen vil forbli i Kristiansand.
Det blir derfor et direkte misbruk av ordet lokaldemokrati når flertallet i Kristiansand bystyre hevder at lovforslaget som nå er på høring, overkjører lokaldemokratiet.

Derimot er det en overkjøring av innbyggerne i Songdalen, der flertallet, eller kjøttvekta om du vil, skal få lov til å bestemme over et lite mindretall. Antall innbyggere i gamle Songdalen er rundt 7000, mens det i gamle Kristiansand var i underkant av 100.000.

Det lovforslag som nå er ute (Prop. 138 L (2022-2023)) vil forsterke og verne om det lokale folkestyret. I tilfellet med Songdalen som er tvangssammenslått inn i Kristiansand og der innbyggerne blir satt i skyggen av flertallet av nytt kommunestyre, vil vi her kunne få si vår mening om vi ønsker å bli selvstendig kommune igjen, uavhengig av de som styrer i den nye storkommunen.

Lovforslaget vil være med på å rette opp den urett som ble begått mot oss ved sammenslåingen.

De må og absolutt nevnes at det er stort flertall i både Søgne og Songdalen for at innnbyggerhøring blir avholdt (Ref. FVN onsdag 19. april 2023 kl. 10:15), uavhengig av om man er for eller mot det å skilles ut som egen kommune. Dette for å få ro rundt saken.

Med de utfordringer Kristiansand har, mener vi at dette også må telle for de som representerer makten i Kristiansand kommune nå.