Høringsnotat fra Blix Solutions AS
DNS-blokkering er ikke uproblematisk, men det er et bedre alternativ enn et "DNS-varsel", og så lenge det ikke er lovlig å tilby gambling for nordmenn forstår vi at det er ønskelig å vise handling. Vi vil med dette høringsnotatet likevel argumentere mot DNS-blokkering da det er ineffektivt og lite hensiktsmessig for å møte problematikken med spilleavhengighet, i tillegg til at det er ugunstig for internetts infrastruktur og integritet.
DNS er et system som knytter sammen Internett, og som gjør at vi kan skrive f.eks. «www.nrk.no» istedenfor å huske på en tallrekke bedre kjent som en IP-adresse. Vi slår opp en nettside, og DNS sender sømløst den forespørselen rett sted gjennom flere ledd.
Vi som internett-tilbyder har våre egne DNS-servere. Alle DNS-servere i verden kommuniserer sammen og har ansvar for sine domener og hvilke IP-addresser domenene skal vise til.
En pålagt DNS-blokkering betyr at vi som internett-tilbyder stiller inn våre DNS servere til å gi et objektivt uriktig oppslag for et domene vi ikke har tildelt ansvar for. Dette «feile» svaret kan være enten bare «ikke funnet» eller at brukeren blir sendt til et annet domene, det kunne for eksempel være en infoside fra Lotteritilsynet. «Ikke funnet» er ikke ønsket da det vil lage mye støy på kundeservice for oss som internett-tilbyder. For å klargjøre, å bli sendt til et annet domene er heller ikke ønsket da DNS-tjenesten vår ikke lenger vil være objektivt korrekt.
DNS-blokkering er lett å omgå.
Vi nevner i fleng VPN, endre DNS, DoH / DoT (DNS i nettleseren), proxy-nettsted, ToR.
Hvem som helst kan unngå en pålagt DNS-blokkering hos internett leveranør. Alt som kreves er et lite Google-søk, og alle får til å bruke Google til å søke. VPN eller å manuelt endre hvilken DNS man skal bruke (til en utenlandsk DNS, for eksempel amerikanske google sin 8.8.8.8 eller CloudFlare 1.1.1.1) er lett tilgjengelige løsninger. VPN er et nyttig verktøy som øker i bruk, og om ikke alle husstander i Norge nødvendigvis har VPN-tilgang allerede, så vil nok enhver husstand i Norge være i stand til å skaffe seg en VPN-tilgang med få tastetrykk.
Verdt å merke seg er at nettleserene Chrome og Firefox har lagt inn DNS i sine nettlesere («DNS over HTTPS») som standard i USA. Internett tilbyderen har altså ingen som helst påvirkning på hvilken DNS kundene har når de surfer nett, så lenge de bruker nettlesere å surfe med. Dette er ikke rullet ut i Norge og Europa enda, men teknologi gigantene pleier å finne løsninger for å få det som de vil. Isåfall vil DNS-blokkeringer hos norske internett-tilbydere i Norge ha null effekt.
For kunder er en DNS-blokkering mildt plagsomt. De som vil bli truffet av dette forslaget er primært internett-tilbydere. Kanskje vil det avverge en håndfull nye spillere i en kort periode, men DNS-blokkering er ikke et effektivt middel mot spilleavhengighet.
Rettighetsgrupper (for medier) har fått gjennomslag for at de kan kreve stenging av nettsteder som tilbyr nedlasting av opphavsrettighetsbeskyttet materiale. Piratebay, som eksempel, lever likevel i beste velgående. Til enhver tid finnes det proxyer - nettsider som midlertidig fungerer som pekere til piratebay, og som ikke er registrert med blokkering i internett-tilbyderens DNS (etter gjennomgang i rettssystemet).
Det er over 150 internett tilbydere i Norge, og noen av dem har blitt pålagt av rettskraftig dom å blokkere noen nettsider som f. eks. piratebay, mens andre internett tilbydere ikke har blitt pålagt det, men forbrukere kan likevel finne nettsiden når som helst på grunn av disse proxy-sidene. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke også vil skje med gambling-sider.
Det mest fornuftige er å kreve at gamblingssider ikke vil akseptere spilling fra norske IP-adresser, såkalt GeoIP blokkering. I USA er pengespill på nett ulovlig i de fleste stater, og du vil for få en beskjed fra gamling selskapet om at du ikke har lov å spille på disse sidene dersom du har en IP-adresse som tilhører disse statene.
GeoIP blokkering fra nettsted har ingen skadevirkninger på nettverk og infrastruktur, og treffer direkte der det er ønsket å treffe; hindre norske forbrukere å gå inn på gamblingssider. Det vil også tillegge ansvar til gamblingsidene, at så lenge reglene og mangelen på lisensiering er som de er i Norge, så er det ikke lov å tilby disse tjenestene. Det er ikke internett-tilbyderne som gjør noe ulovlig og må få den administrative byrden - det er tilbyderen av gamling tjenesten.
Som forslaget ligger der vil Lotteritilsynet nå få muligheten til å kreve internett-tilbyere til å stenge tilgang til nettsider ved å blokkere DNS uten noen rettslig prosess, men med et carte blanche.
Gambling er stor business, og «huset vinner alltid» som det heter. Det er derfor en voldsom mengde med gamblingsider som finnes, noen mer seriøse enn andre.
- Hvordan skal Lotteritilsynet oppdatere denne listen med blokkeringsnavn?
- Hvor ofte vil det komme oppdateringer på ønskede blokkeringer?
- Hva skjer når en nettside eller en IP-adresse bytter eier til noe legitimt - hvem sitt ansvar blir det å rydde i DNS-servere?
- Vil internett-tilbydere bli kompensert for å oppdatere sine DNS-servere?
- Dersom internett-tilbyderene er trege med å få oppdatert sine DNS-servere, blir det sanksjoner mot internett-tilbyderene?
/s/ Maja Enes, Blix Solutions AS
/s/ Eirik Hjelle Blix, Blix Solutions AS