Høringsinnspill fra Norsk Pokerforbund
Norsk Pokerforbund er av flere grunner er sterkt kritiske til forslaget om DNS-blokkering av «nettsider som uten tillatelse tilbyr pengespill rettet mot det norske markedet».
«Formålet med forslaget er å begrense tilbudet av pengespill uten norsk tillatelse av hensyn til sårbare spillere og et ønske om å styrke enerettsmodellen som statens sosialpolitiske og kriminalpolitiske virkemiddel på pengespillområdet.» I motsetning til de fleste andre populære pengespill, finnes det ikke noe tilbud om nettpoker innenfor enerettsmodellen, og dermed vil en DNS-blokkering føre til at landets mange pokerspillere vil stå uten et slikt tilbud. Hensynet til sårbare spillere bør veie tungt, men det er en svært høy andel av nordmenn som ikke har noen slike problemer, og som har poker som en aktivitet som gir dem stor glede i hverdagen.
Vi ser en utvikling hvor pokerspillingen i Norge har gått i retning av spilling på apper og andre totalt uregulerte arenaer. Her er spillerne overlatt til seg selv, uten reguleringer, hvor pengeoppgjør skjer utenfor appen/siden i ettertid. Vi er av den oppfatning at dette er en utvikling som har skutt fart som følge av norske reguleringer, med betalingsforbudet som fremste katalysator. Vi er redde for at DNS-blokkering vil sette ytterligere fart på denne trenden.
Norge har en rekke pokerspillere både i verdenstoppen, så vel som hobbyspillere på alle mulige nivåer. Disse har alle behov for å oppsøke informasjon på spillsider om relevante nyheter, om pokerturneringer arrangert i utlandet, eller strategiske artikler for å forbedre sine ferdigheter.
Vi stiller oss generelt skeptisk til å begrense tilgangen til lovlige aktiviteter, og lovlig informasjon borgere kan oppsøke på internett. Det er grunn til å være bekymret for at det å begrense tilgangen til ytringer og informasjon som ikke støtter statens monopol, vil sees på som en form for statlig sensur av meninger man ikke ønsker skal fremmes i den offentlige debatten.
Det er ikke forbudt for norske forbrukere å delta i spilltilbud hos utenlandske selskaper. Det er bemerkelsesverdig at det foreslås å blokkere en aktivitet som ikke medfører noen former for administrative eller kriminelle sanksjoner. Norske spillere treffer frivillige og lovlige valg ved deltagelse i utenlandske pengespill. Det norske lovverket, herunder forslaget om DNS-blokkering, er derfor lite logisk. Forslaget fremstår dermed som en form for moralisering, og stigmatisering, av de mange nordmenn som foretar en handling som ikke innebærer noen former for brudd med norsk lov. Det finnes så vidt vi vet ikke eksempler på andre lovlige handlinger som i dag blokkeres av norske myndigheter.
Lotteritilsynet viser til en undersøkelse gjennomført av Sentio hvor 6 av 10 ikke vet eller er usikre på hvilke selskaper som har lov til å tilby spill i Norge, og at dette tallet er enda høyere blant de som spiller ulovlig pengespill. Erfaring fra våre 2000 medlemmer er at de aller fleste kjenner godt til regelverket, og at spiilerbe velger å fokusere på at det er lovlig å spille hos disse selskapene. For pokerspillere finnes det, som allerede nevnt, per dags dato ingen lovlige spilltilbydere.
Konklusjonen i høringsnotatet fra 2021 er at DNS-blokkering vil ha liten effekt på de som, på tross av kunnskapen om at spill foregår uten tillatelse fra norske myndigheter, likevel ønsker å benytte seg av det utenlandske tilbudet. I denne kategorien finner vi veldig mange av våre medlemmer. Når målet er å bidra til økt kunnskap og informasjon rundt hvilke spillselskap som mangler tillatelse etter norsk lov, bør departementet vurdere mindre inngripende tiltak, som f.eks. informasjonskampanjer og lignende, fremfor et tiltak som hindrer en stor gruppe muligheten til å utøve sin hobby. Vi har ikke sett vurderinger av slike tiltak blitt gjort, noe vi mener er helt innlysende at bør vurderes før et så drastisk tiltak foreslås.