Høringsinnspill, Meld. St. 8 (2023-2024), Norges Røde Kors
Røde Kors vil takke for muligheten til å gi våre innspill til Meld. St. 8 (2023-2024) Nansen-programmet for Ukraina. Siden programmets start, har Norges Røde Kors støttet helsehjelp til mennesker som er rammet av krigen med midlene vi har mottatt. Daglig gis konsultasjoner fra helseteam bestående av leger, sykepleiere, jordmødre og psykologer til mennesker som lever steder der det offentlige helsevesenet ikke strekker til. Så langt er nærmere 250 000 konsultasjoner gitt til over 157 000 mottakere fra disse helseteamene, og flere enn 10 000 har fått førstehjelpsopplæring. Med Nansen-programmets langsiktighet og forutsigbarhet til humanitær nødhjelp, er vi også i stand til å planlegge for ny, nødvendig hjelp sammen med Ukraina Røde Kors og Den internasjonale Røde Kors-komiteen, en hjelp som også vil bygge langsiktig verdi for mennesker som vil leve med konsekvensene av krigen i generasjoner.
Røde Kors vil berømme meldingen for at den er tydelig rundt viktige prinsipielle spørsmål i Norges totale respons på situasjonen i Ukraina, og vil særlig trekke frem følgende områder som spesielt positive:
- Det er spesielt viktig at meldingen tydelig skiller ut den humanitære delen fra den militære og sivile innsatsen. Tidligere har dette skillet vært mindre tydelig, hvor hovedfokuset har ligget på forskjellen mellom militær og sivil innsats. Ved å understreke det prinsipielle behovet for å skille ut den humanitære innsatsen og at det ikke kan legges politiske eller sikkerhetspolitiske føringer på denne, bidrar man til å styrke respekten for de humanitære prinsippene og dermed også effektiviteten, tilgangen og bærekraften til det humanitære arbeidet. Dette forsterkes ytterligere ved at meldingen påpeker at Norge må ta ansvar for å sikre at den humanitære innsatsen ikke politiseres, slik at humanitære aktører skal få tilgang til å beskytte sivile, sårede soldater, krigsfanger og sivile internerte.
- Det er positivt at meldingen anerkjenner behovet for å finne løsninger og gode overganger fra humanitær innsats til gjenoppbygging og langsiktig bistand.
- Meldingens fokus på nødvendigheten av å investere mer i lokal og nasjonal kapasitet for å kunne avhjelpe humanitære behov, er betydningsfull. Dette er helt nødvendig for å sikre bærekraft, nå en større andel av befolkningen og bygge kapasitet til den store gjenoppbyggingsoppgaven som Ukraina vil stå overfor ved konfliktens slutt.
Samtidig er det områder hvor vi mener meldingen ikke er tydelig nok, eller burde vært klarere i sine forpliktelser:
- Det er positivt og svært viktig at meldingen er tydelig på Norges forpliktelse til å bidra til å verne om den etablerte folkeretten og fremme etterlevelse av humanitærretten for å styrke beskyttelsen av sivile. Dessverre er meldingen uklar på hvordan dette skal gjøres, også hvordan man skal påvirke den ukrainske siden å sikre økt respekt for humanitærretten. Dette gjelder spesielt i forhold til trening og opplæring av ukrainsk militært personell, som er fremhevet som én av fire hovedprioriteringer i den militære støtten til Ukraina. Da burde meldingen også understreket at dette innebærer forsvarlig opplæring i internasjonal humanitærrett til ukrainske styrker.
- Rapporter om utstrakt bruk av landminer og klaseammunisjon i Ukraina er svært bekymringsfullt. Dette har medført sivile ofre, og gjort at mennesker ikke får tilgang til sine hjem, viktig infrastruktur, transportruter og dyrkbare arealer, en situasjon som dessverre vil pågå etter at konflikten er slutt siden det vil ta lang tid å rydde de minelagte områdene. Røde Kors er derfor glad for at meldingen fremhever Norges rolle som «en internasjonal pådriver for overholdelse av FNs konvensjon for bekjempelse av antipersonellminer og Konvensjonen om klaseammunisjon,» men vi skulle gjerne sett hva dette vil innebære av handling for å påvirke begge partene i konflikten. Røde Kors vil spesielt påpeke at Norge har et særskilt ansvar for å sikre at artilleriskytset Norge har donert til Ukraina ikke brukes til å levere klaseammunisjon. Vi er glade for at statsministeren har vært veldig klar og tydelig på Norges holdning til dette og at han også har tatt dette opp i møter med amerikanske myndigheter. Men statsministeren har også bekreftet at Norske myndigheter ikke har lagt noen begrensninger på bruk av klasevåpen på artilleriskyts som Norge donerer til Ukraina. Gitt forpliktelsene som følger av klaseammunisjonskonvensjonen, er Røde Kors overrasket over at Norge tilsynelatende ikke har spesifisert overfor Ukraina at artilleriskytset ikke kan brukes til å levere klaseammunisjon, selv om de ikke er statspart til konvensjonen. Etter vårt syn er det å avstå fra en slik presisering om ikke-bruk av klaseammunisjon svært problematisk. Vi har påpekt dette i brevs form overfor Utenriksdepartementet i juni og desember 2023.
- Det er bra at meldingen vier mye plass til konsekvensene Ukraina-krigen har for utviklingsland andre steder i verden. Røde Kors verdsetter at meldingen eksplisitt fastslår at Norge skal ha et høyt ambisjonsnivå for utviklingspolitikken, men vi savner konkrete løfter om hvordan denne ambisjonen skal omsettes til mere konkrete løfter og faktisk handling, som ekstrabevilgningen til land i sør i 2023 var et eksempel på.