Høringsinnspill fra Universitets- og høgskolerådet

Høring: Opptak til høgare utdanning
Innspillsdato:

UHRs høringsnotat om Meld. St. 20 (2023-24) Opptak til høgare utdanning

Universitets- og høgskolerådet takker for anledningen til å delta på høring om Opptaksmeldingen. UHR mener at Opptaksmeldingen og stortingsmeldingen om profesjonsutdanningene (Profesjonsmeldingen) bør ses i sammenheng. Flere av forslagene i meldingene påvirker hverandre.

Regjeringens forslag til ny modell baserer seg på Opptaksutvalgets forslag og høringsinnspillene som regjeringen fikk til denne. Regjeringen går ikke inn for en ny helhetlig opptaksmodell, men foreslår å beholde dagens opptakssystem, med noen forenklinger.

UHR støttet Opptaksutvalgets forslag om en ny helhetlig modell for opptak. Når regjeringen likevel ikke går inn for utvalgets anbefaling i sin helhet, mener UHR at det gjøres noen riktige grep med å forenkle opptakssystemet, med en reduksjon fra 14 til 3 tilleggspoeng. Kraftige kutt i tilleggspoengordningen kan bidra til at unge raskere starter på utdanning og kommer ut i arbeidslivet, noe som vil være positivt både for studentene og samfunnet.

UHR mener det er viktig at den nye opptaksmodellen blir liggende fast, slik at det ikke over tid utvikler seg en lignende situasjon som med dagens opptakssystem, hvor ulike formål etter hvert har fått tilleggspoeng. UHR er bekymret for at et opptakssystem med tilleggspoeng vil føre til årlige omkamper, og forslag om nye tilleggspoeng for ulike formål. Det vil være uheldig. Et opptakssystem skal sørge for at den best kvalifiserte får opptak, ikke løse en rekke andre samfunnsmessige formål. Det er viktig at opptakssystemet er rettferdig, effektivt og enkelt å forstå

Regjeringens forslag innebærer at hovedveien inn til høyere utdanning fortsatt skal være generell studiekompetanse (GSK) og at opptaket fortsatt skal være karakterbasert. UHR støtter dette, fordi det er dokumentert at det er sammenheng mellom karakterer i videregående opplæring og hvor godt studentene lykkes i høyere utdanning.

Regjeringen vil utrede nærmere størrelsen på førstegangsvitnemålskvoten og ordinær kvote. Utredningen må særlig se på om endringer i kvotenes størrelse kan føre til økt karakterpress.

UHR kjenner til at Norsk studentorganisasjon (NSO) har bedt Samordna opptak om tilbakemelding på hvordan kjønnsfordelingen er i henholdsvis førstegangsvitnemålkvoten og ordinær kvote, og hva endringer av disse kan få av konsekvenser. UHR ber om at UH-sektoren blir involvert og hørt i det videre arbeidet med å fastsette størrelsen på kvotene.

Realfagspoeng

Regjeringen viser i Profesjonsmeldingen til Opptaksmeldingen, hvor det varsles at regjeringen vil beholde realfagspoeng for opptak til høyere utdanning, men redusere disse fra 4 til 2 poeng. UHR antar at reduksjonen i antall tilleggspoeng for realfag får konsekvenser for hvilke fag i videregående opplæring som gir realfagspoeng, og forventer at UH-sektoren får komme med innspill til hvilke fag som bør gi realfagspoeng når opptaksforskriften kommer på høring.

UHR støtter at regjeringen evaluerer effekten av realfagspoengene og at det planlegges en bred utredning av alternative virkemidler for rekruttering til teknologi- og realfag.  

Nivåkrav

Opptaksmeldingen foreslår å opprettholde nivåkravene til de integrerte lærerutdanningene, både nivå på karakter i norsk og matematikk og nivå på skolepoeng. Skolepoeng beregnes på bakgrunn av karakterpoeng og tilleggspoeng for fagvalg. Når meldingen foreslår å halvere realfagspoengene og at tilleggspoeng for språkfag bortfaller, vil dette i realiteten være en ytterligere skjerping av nivåkravet til de integrerte lærerutdanningene. UHR legger til grunn at dette ikke er intensjonen til regjeringen, og UHR forventer at dette ses nærmere på når ny opptaksforskrift kommer på høring.  

Kvoter

UHR støtter regjeringens forslag om å videreføre ordningene med spesielle kvoter for søkere med samisk språkkompetanse, for søkere med tilknytning til Nord-Norge og for søkere med minoritetsbakgrunn. UHR støtter også forslaget om å erstatte dagens ordning med kjønnspoeng med kjønnskvoter. Kvotenes størrelse, og hvorvidt de vil være like på tvers av institusjoner og fag er ikke avklart, det er viktig at UH-sektoren blir involvert og hørt i det videre arbeidet.