Høringsinnspill fra Palestinakomiteen i Norge om Statens Pensjonsfond Utland.
Vi takker for anledningen til å gi innspill til meldingen. Vi ønsker å kommentere arbeidet med ansvarlig forvalting av SPU når det gjelder investeringer i selskaper som bidrar til alvorlige menneskerettighetsbrudd og plausibelt folkemord. Vi stiller spørsmål ved fondets etiske retningslinjer, om de er tilstrekkelige til å hindre at SPU kan bli medskyldig i krigsforbrytelser, eventuelt folkemord, som en følge av kjennelsen i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag 26. januar 2024.
SPU har betydelige investeringer i våpenindustri som forsyner Israel med våpen
Vi har hatt dialog med Etikkrådet om dette, både skriftlig og møte med fagsjef Aslak Skancke og Eli Ane Lund. Vi har også har bedt om møte med finansministeren. Finansdepartementet besvarte vårt brev 18.04.2024. Der skriver de blant annet:
Etter de etiske retningslinjene kan Etikkrådet også anbefale utelukkelse av selskaper som
selger våpen til stater i væpnede konflikter som benytter våpnene på måter som utgjør
alvorlige og systematiske brudd på humanitærrettens krigføringsregler. Etikkrådet vurderer
selskaper opp mot dette kriteriet blant annet i forbindelse med stridighetene på Gaza.
SPU har investeringer i internasjonal våpenindustri som forsyner Israel med våpen til den pågående krigen i Gaza. I vårt brev til Etikkrådet gir vi eksempler på slike selskaper: De amerikanske våpenprodusentene RTX Corp, General Dynamics og General Dynamics samt tyske Rheinmetall. Lista kunne vært gjort mye lenger.
Kvekernes organisasjon i USA, American Friends Service Committee, som fikk Nobels fredspis i 1947, har laget en oversikt over selskaper som forsyner Israel med våpen under de pågående angrepene mot Gaza. Se https://afsc.org/companies-2023-attack-gaza Vi har satt denne lista opp mot SPU investeringer, og funnet at SPU har aksjer for 111 milliarder kroner i 19 av disse selskapene. Se https://palestinakomiteen.no/afsc-vapenselskaper-som-forsyner-israel/
Disse selskapene bidrar i ulik grad til Israels krigføring, men i sum er det et svært betydelig bidrag. Som et eksempel kan vi nevne investeringene i det amerikanske våpenselskapet General Dynamics, som selger bomber, artillerigranater og deler til jagerfly og tanks til det israelske militæret.
General Dynamics produserer bombene kalt MK-84. Dette er bomber med enorm sprengkraft, de veier nær et tonn og kan drepe i en radius på flere hundre meter. I desember 2023 dokumenterte New York Times at Israel brukte minst 208 slike bomber i løpet av de første seks ukene av krigen, og at de rutinemessig ble brukt i tettbefolkede områder sør på Gazastripen, i det som ifølge Israel skulle være trygt område. Under rettsaken mot Israel ICJ i Haag, gjentok Sør-Afrikas anklagere at disse bombene har vært brukt minst 200 ganger i Sør-Gaza.
Israel har også brukt General Dynamics’ bomber i tidligere kriger mot Gaza. Etter krigen i 2014 konkluderte FN i sin rapport at bruk av MK-84-bomber i tettbefolkede områder sannsynlig utgjør et brudd på forbudet mot vilkårlige angrep. Til tross for at denne informasjonen har vært offentlig kjent i lengre tid, og at Israel har fortsatt å bruke disse bombene i senere kriger mot Gaza, har General Dynamics fortsatt salget av MK-84-bomber til Israel. Bare siden oktober 2023 har USA sendt over 5000 av disse General Dynamics-produserte bombene til Israel.
I oktober 2023 uttalte General Dynamics at de også forventer økt etterspørsel etter artilleri til Israel som en følge av krigen mot Gaza. I desember 2023 godkjente USA en mulig levering av nærmere 60 000 runder med 155mm artilleriammunisjon til Israel, som General Dynamics er den eneste amerikanske produsenten av. Oxfam har beskrevet Israels bruk av 155 mm artillerigranater som “nærmest garantert udiskriminerende, ulovlig og ødeleggende for sivile i Gaza.” Se Artillery_Shells_Transver_Policy_BriefingNote_1.pdf (oxfamamerica.org)
I SPUs etiske retningslinjer, fastsatt av Finansdepartementet, står det at «Observasjon eller utelukkelse kan besluttes for selskaper der det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for:
- Grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene
- Alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner
- Salg av våpen til stater i væpnede konflikter som benytter våpnene på en måte som utgjør alvorlige og systematiske brudd på folkerettens regler for stridighetene»
Det er ut fra dette vanskelig å forstå at et selskap som General Dynamics ikke er utelukket. Det er alvorlige brudd, det er systematisk, det er veldokumentert, det har lenge vært offentlig kjent og det har foregått i mange år.
Saken mot Israel i Haag
I saken om brudd på Folkemordskonvensjonen som Sør-Afrika har anlagt mot Israel avsa ICJ en kjennelse 26. januar 2024 hvor de konkluderte med at det er fare for folkemord i Gaza. Alle land som har ratifisert Folkemordskonvensjonen er ifølge artikkel 1 pliktig til å forhindre og straffeforfølge folkemord. Staters ansvar går her lengre enn å forhindre folkemord på eget territorium. De skal også arbeide, hvis mulig, for at dette ikke skjer i andre land, herunder avstå fra handlinger som kan medvirke til folkemord selv om de ikke er direkte part i konflikten.
Dette ansvaret gjelder selv om det ikke er falt en dom i saken. Stater har også ansvar for å ikke selge våpen eller annet forsvarsmateriell hvis det er en forventning om at mottakeren vil bruke dette til å begå krigsforbrytelser.
Norge må derfor hindre at det sendes våpen til Israel. Å være medeier i selskaper som sender våpen til Israel, eller medeier i selskaper som samarbeider med israelske våpenprodusenter, kan gjøre Norge medskyldig i folkemord mot palestinerne i Gaza.
Terskel for utelukkelse
FN har utarbeidet retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter. I den forbindelse har de utarbeidet en database over selskaper som er involvert i de israelske koloniene på okkupert palestinsk land. SPU har investeringer i mange av disse selskapene. Denne databasen og FNs retningslinjer for øvrig må ligge til grunn for Etikkrådets retningslinjer. Vi viser for øvrig til innspill fra Fellesutvalget for Palestina.
Våre innspill
- Vi ber om at SPU umiddelbart utelukker selskaper som kan bidra til brudd på menneskerettigheter og sannsynlig folkemord i Gaza.
- Vi stiller spørsmål ved om de etiske retningslinjene til SPU er gode nok når selskaper som General Dynamics er en del av SPU sin aksjeportefølje. Dette selskapet har bidratt til alvorlige menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser over mange år. Til tross for at FN påpeker dette reagerer ikke SPU med å stenge selskapet ute.
- Vi vil også ta opp tidsbruken ved behandling av saker i Etikkrådet. Fra møtet med fagsjef Aslak Skancke lærte vi at en sak om utelukkelse av et selskap typisk tok mer enn et år. I den akutte situasjonen vi står i nå, og med kjennelsen fra Haag om sannsynlig folkemord i minne, må SPU kunne reagere mye raskere. Vi er klar over at raske nedsalg kan føre til økonomiske tap. Men dagens ordning prioriterer økonomi langt over etikk og moral. Brutalt sagt: Sannsynlig folkemord og palestinske liv ser ut til ha å mindre betydning enn overskudd i SPU. Vi ber derfor om at det utarbeides et særskilt regelverk for slike akutte saker som den pågående krigen mot palestinerne i Gaza.
- I påventa av et slikt regelverk bør SPU instrueres om straks å selge sine aksjer i selskaper som kan bidra til brudd på menneskerettigheter og sannsynlig folkemord i Gaza.
- Etikkrådets retningslinjer må bringes i samsvar med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP).
Oslo 25.04.2024
Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen i Norge
Kjell Stephansen, politisk nestleder i Palestinakomiteen i Norge