Investeringer i unoterte aksjer for Statens Pensjonsfond
Norsk Venturekapitalforening (NVCA) representerer norske aktive eierfond, fra såkorn-, tidligfase- og oppkjøpsfond, samt tilhørende miljøer rundt eierfondene. Per januar 2024 har foreningen 107 medlemmer, der 2/3 er investerende miljøer.
Statens Pensjonsfond spiller en avgjørende rolle i å sikre at inntektene fra oljesektoren kommer fellesskapet til gode ved å trygge våre fremtidige pensjonsutgifter. Vi mener at det vil være en viktig styrke for Statens Pensjonsfond å kunne få investere i unoterte aksjer. Vi mener at dette kan bli gjort på en måte som både bidrar til å sikre størst mulig inntekter for fondet, samtidig som man bidrar til en ansvarlig utvikling av næringslivet og finansmarkedene.
NVCA registrerer at departementet ønsker å innhente ytterligere kunnskap om både de finansielle og ikke-finansielle sidene gjennom et nytt, eksternt ekspertråd. Vi er positive til initiativ som kan bidra til økt kunnskap, og vi vil være en aktiv bidragsyter til ekspertutvalgets arbeid. Samtidig vil vi understreke at det vil være en fordel for fremtidig avkastning og inntekter, om fondet kommer tidlig i gang med å bygge opp nødvendig kompetanse på dette viktige området.
En naturlig del av verdiskapningen
Sverdrup-utvalget viste i NOU 2022:12 til at børsnoterte selskaper står for drøyt 25 prosent av verdiskapingen i USA og en stadig større del av verdiskapingen skjer nå utenfor børsene. I følge Norges Bank har veksten i de aktive eierfondene vært på 20 prosent årlig siden 2017, noe som er langt raskere enn veksten i det noterte aksjemarkedet.
Dette er en av grunnene til at mange av verdens største og mest transparente pensjonsforvaltere stadig utvider sin allokering til unoterte aksjer. Canada Pension Plan (CPP), har 30% allokert til private equity. Australian Super (AS) har nylig økt sin allokering fra 5% til 7%. Samtidig beholder CPP og AS sine plasser på toppen av åpenhetsrankingen Global Pension Transparency Benchmark, sammen med NBIM. Våre naboer i Sverige fikk utvidede muligheter til å investere i alternative investeringer i 2019, da grensen ble hevet fra 5 til 40%. I 2022 hadde AP-fonden2 12% allokering til private equity, av en total allokering til alternative investeringer på 36%.
Dersom Norge velger å ikke investere i private equity er det et unikt valg i global sammenheng. Gjennom å tillate investeringer i unoterte aksjer kan Statens Pensjonsfond få mulighet til å delta i en større del av verdiskapningen som nå skjer globalt.
Høyere avkastning
På et seminar om unoterte aksjer i regi av NBIM (september 2023), presenterte professor Tim Jenkison fra Oxford University de siste tallene fra det internasjonale analysefirmaet Burgiss. Disse viste at man som investor ville fått 21 % meravkastning i aktive fond (PE-fond) som investerer i unoterte aksjer, enn om man hadde investert i indekserte fond. Et diskusjonsnotat fra NBIM (september 2023) viser at for perioden 1985 til 2023, oppnådde gjennomsnittsinvestoren i oppkjøpsfond og annenhåndsfond, høyere nettoavkastning enn for noterte aksjer.
Åpenhet og ansvarlighet
Norge er ikke unike i ønsket om å være best i åpenhet og transparens. Vi er foreløpig blant de få som tror det bare er mulig gjennom å investere i børsnoterte aksjer. De vi kniver med i toppen av CEM Benchmarking – verdens mest åpne og mest transparente pensjonsfond – øker stadig sin allokering til unoterte aksjer.
Ansvarlig forvaltning er en sentral del av forvaltningen av Statens Pensjonsfond. Vi har stor tillit til at NBIM har kompetansen og strukturene til å kunne videreføre dette også til investeringer i unoterte aksjer. Storebrand Asset Management er Norges største fondsforvalter og har siden 1997 investert gjennom aktive eierfond. Fondet sine erfaringer fra dette er svært gode og i E24 (18.03.2024) skriver administrerende direktør Jan Erik Saugestad: «Vår erfaring er at god kostnadskontroll, organisering og en tålmodig investeringsstrategi gir gode muligheter for å lykkes. Frykten for manglende åpenhet og transparens er etter vårt syn overdrevet.»
Håndtering av risiko
Norges Bank har vurdert at unoterte aksjeinvesteringer kan reguleres på samme måte som fondets øvrige investeringer, det vil si innenfor en ramme for forventet relativ volatilitet. Vi mener at Norges Banks tilnærming om ikke å gjøre direkteinvesteringer på egenhånd, men i samarbeid med anerkjente partnere er hensiktsmessig. Norges Bank vil, med sin størrelse og tillit i markedet, få tilgang til noen av de største og mest anerkjente fondene, som vil bidra til å begrense risiko, bygge gode relasjoner og gi tilgang til verdifulle saminvesteringer.
Det er viktig å understreke at selv om det åpnes for at Statens Pensjonsfond kan investere i unoterte aksjeinvesteringer, vil fortsatt det meste av fondet være investert i noterte aksjer og omsettelige gjeldsinstrumenter.
Kompetansemiljø og kostnader
Samtidig som avkastningen vil kunne være bedre for unoterte aksjer, er også forvaltningskostnadene noe høyere. Vår vurdering er imidlertid at totaliteten vil være svært lønnsomt for Statens Pensjonsfond. NBIM er allerede en av de mest profesjonelle aktørene i det globale finansmarkedet og har alle forutsetningene for å sikre en kostnadseffektiv forvaltning av unoterte aksjer. Gjennom å investere i unoterte aksjer vil NBIM også kunne bygge opp en sterk intern kompetanse og bidra til ytterligere profesjonalisering.
I en situasjon hvor stadig flere selskaper er unoterte, vil investeringer fra Statens Pensjonsfond kunne bidra til å bedre den totale rapporteringen knyttet til bærekraft og selskapsstyring. Dette vil styrke en internasjonal trend hvor det kommer stadig flere krav til de aktive eierfondene om informasjonsdeling med investorer.
Bidrag til utvikling og omstilling av næringslivet
Fondene som investerer i unoterte aksjer, er aktive eiere som bruker kapital og kunnskap til å utvikle selskapene gjennom å øke produktivitet og lønnsomhet. Det er også slik selskapene blir mest verdifulle for samfunnet, og bidrar til sysselsetting, skatt og utvikling. En analyse fra Norsk Venturekapitalforening og Menon Economics (2022) viser at aktive eierfond bidrar hvert år med nærmere 92 milliarder kroner i verdiskapning til det norske samfunnet gjennom arbeidsplasser, innovasjon, skatter og avgifter. De bidrar også til sysselsetting av om lag 89 000 personer.
Aktive eierfond er viktige bidragsytere til omstillingen næringslivet står overfor. I 2019 allokerte 22% av NVCA sine medlemmer kapital direkte til grønne investeringer. I 2021 hadde andelen vokst til 44%, og det er naturlig å tro at denne andelen har fortsatt å øke de siste årene. Dette er en utvikling Statens Pensjonsfond vil kunne være en viktig del av gjennom å kunne investere i unoterte aksjer.
Vi håper våre innspill er av interesse. For spørsmål eller behov for mer informasjon fra foreningen, ta kontakt med administrerende direktør, Ellen Amalie Vold: eav@nvca.no