NBRF
Innledning
I all hovedsak er vi positive til stortingsmeldingen. Den gir et godt bilde av dagens situasjon og gir noen tydelige signaler på retning for brann- og redningsvesen i årene fremover.
En innføring av en nullvisjon for antall omkomne er positivt, men vi ser ikke at stortingsmeldingen tar inn over seg at dette vil medføre en satsing i form av økonomiske overføringer.
Satsingsområdene er gode og relevante. Spesielt vil vi trekke frem satsningsområdet utdanning, kompetanse og rekruttering.
Utdanning
Lederutdanning
Grunnutdanningen med en toårig fagskoleutdanning for brann- og redningspersonell er nå på plass. Fagmiljøet har ventet lenge på denne utdanningen og snart kommer de første kullene ut fra skolen.
Med en grunnutdanning for brannkonstabler på fagskolenivå blir det lite samsvar mellom konstabelnivået og ledernivået hvor lederkompetansen i dag er på noen ukers kurs spesifikt rettet mot skadestedsledelse ved branner. Behovet for mer kompetanse innen administrativ og personalledelse er stort. Med konstabler med høyere utdanning og en endring i sammensetningen av lagene vil behovet for personalledelse bare øke.
Derfor er det viktig at lederutdanningen – neste fase i utdanningsreformen for brannfolk – nå rulles ut. Lederutdanningen vil være en nøkkel til å kunne håndtere større hendelser som omtales i stortingsmeldingen.
Det aller viktigste er derfor nå å sikre fremdrift på etableringen.
Stortingsmeldingen sier at lederutdanningen må utredes. Både behovet for og innretningen av lederutdanningen er nok utredet allerede, blant annet i NOU:2012-8, Ny utdanning for nye utfordringer.
Ordlyden i stortingsmeldingen gjør oss veldig usikre på fremdriften på etableringen av lederutdanningen og vi frykter nå at prosessen vil rykke tilbake til start med nye utredninger og rapporter som vil føre til utsettelser på flere år.
Vi anbefaler derfor å endre ordlyden om utredning slik at det er tydelig for alle at lederutdanningen skal etableres innen kort tid.
Helserisiko
Stortingsmeldingen har en stor mangel når det gjelder omtalen av helserisiko i yrket. Risiko for utvikling av sykdommer som kreft er ikke omtalt i det hele tatt.
Risikoen for å utvikle sykdommer på grunn av yrkesutførelsen – både innen beredskap og for feiere – er et tema som opptar mange i tjenesten. Det er gjort et stort arbeid av Arbeidstilsynet med tanke på utforming av brannstasjoner for å bedre arbeidsforholdene til ansatte i etaten. Likevel er det en vei å gå med tanke på de som utvikler sykdom gjennom jobb. Per i dag blir man utsatt for tunge rettslige prosesser over flere år for å få hjelp.
WHOs kreftforskningsorgan har konstatert i sin klassifikasjon at brannfolk har økt risiko for kreft.
En stortingsmelding om brann- og redningsvesenet i Norge vil være mangelfull om dette ikke omtales.
Økonomi
Stortingsmeldingen omtaler strammere økonomiske rammer som en faktor som kan påvirke håndteringsevnen for brann- og redningsvesenet negativt.
Likevel legges det opp til at tiltak i meldingen skal dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer.
Vi ser nå en økt satsing på beredskap i både Forsvaret og Politiet. Vi skulle gjerne sett en økt økonomisk satsing på kommunenes største beredskapsressurs også. Rapporten om Fremtidens brann- og redningsvesen fra juni 2023 anbefaler flere aktuelle tiltak hvor man med forholdsvis beskjedne midler vil kunne få en bedre håndteringsevne.
Tilsyn og kvalitet
Det har over tid vært både lite ressurser og vilje til å føre tilsyn med brann- og redningsvesen fra direktoratets side.
Stortingsmeldingen beskriver de positive effektene tilsyn kan ha på både kompetanse og håndteringsevne. Vi deler dette synet. Samtidig sier meldingen ingenting om å øke satsningen på tilsyn.
NBRF ser et behov for å trappe opp tilsynet med brann- og redningsvesen. Over 30% av landets konstabler mangler nødvendig kompetanse for å nå forskriftskrav.
Mange brann- og redningsvesen oppfyller heller ikke minstekravene til eksempelvis bemanning i dag.
Det stilles samme forskriftskrav til systematisk styring av alle brann- og redningsvesen, uavhengig av om de har tre ledere i hel stilling eller ikke. Noen krever at alle brannvesen skal ha heltidsledelse uavhengig av omfang på ansvarsområdet eller om styringen er tilfredsstillende eller ikke. Økt tilsyn vil være en bedre måte å sikre god styring på, være mer treffsikkert og kostnadseffektivt samtidig som man beholder ledelse nær mannskapene.
NBRF anbefaler en økt satsing på tilsyn. Det er viktig at tilsynsmyndigheten både har ressurser og de verktøyene som er nødvendige.
Oppgaveporteføljen
Tydeliggjøring av oppgavene
Det er positivt at brann- og redningstjenestens oppgaver skal tydeliggjøres med endringer i regelverk. Vi har sett en utilsiktet oppgaveglidning fra både politi og helse over flere år og det er behov for å tydeliggjøre hvor grensene går. Tydeliggjøringen av oppgaveporteføljen bør defineres gjennom lovendringer. Dette vil sikre en klar forventning til hva brannvesenet skal og ikke skal gjøre.
Vi støtter at det skal være mulig å inngå avtaler om å benytte brannressurser til enkle helseoppdrag under forutsetning av at både nødvendig opplæring, utstyr og ressurser er på plass.
Det er vesentlig at 110-sentralene kun utalarmerer ressurser hvor slike avtaler er inngått. Hvis ikke vil man risikere en fortsatt oppgaveglidning.
PLIVO – Pågående livstruende vold
Ihht den nasjonale PLIVO-instruksen kalles brann- og redningsvesen ut til voldshendelser. Ved innføringen av instruksen ble det ikke overført midler til øving eller verneutstyr. Dette har ført til at all øving på denne instruksen går på bekostning av allerede avsatte timer til primæroppgavene til brann- og redning. Dette svekker brann- og redningstjenesten.
Stortingsmeldingen er tydelig på at brann- og redningsvesenet ikke skal utføre politioppgaver. Dette er en holdning vi støtter.
Samtidig står det i stortingsmeldingen at det kreves betydelige og vedvarende opplæring, trening og felles øvelser for å kunne samvirke i tråd med PLIVO-prosedyren. Dette kan vi bekrefte. Vi ser ofte at mannskaper i distriktene øver minst på PLIVO-hendelser selv om de er mest utsatt for å måtte vente lenge på forsterkning fra politiet.
Vi frykter at en alvorlig hendelse vil oppstå hvis dagens PLIVO-instruks videreføres. Vi anbefaler å trekke instruksen umiddelbart og revurdere om dette er riktig måte å håndtere alvorlige voldshendelser på. Det er vesentlig at vernetjenesten i brann- og redningstjenesten involveres i vurderingene.