Høringsinnspill fra Krafttak for sang

Høring: Statsbudsjettet 2025 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato:

Sang i eldreomsorgen - systematisk og helsefremmende bruk av musikk.

Gjennom NRK-serien “Demenskoret”  fikk mange øynene opp for sangens og musikkens helsefremmende virkninger. Også forskning på deltakelse i koret viste gode resultater, blant annet signifikant effekt på bedret humør hos kormedlemmene etter hver korøvelse sammenlignet med målinger gjort før øvelsene. Lignende effekter kan vi observere og erfare, og se i forskning, på ulike sang- og musikkaktiviteter hos personer med demens som bor på eldreinstitusjoner, som bruker tilbud på dagsenter eller seniorsenter. Å styrke kompetansen til ansatte på disse institusjonene i å bruke sang og musikk i sitt arbeid kan derfor være en hensiktsmessig måte å arbeide på for at personer med demens skal ha muligheten til å delta i kulturelle aktiviteter, som igjen kan styrke livskvaliteten deres. 

Dette perspektivet løftes også frem i Nasjonal faglig retningslinje om demens: 

“Å synge sanger man liker kan gi gode opplevelser. Det kan for eksempel gjøres av helse- og omsorgspersonell under stell og forflytning, eller som allsang i gruppe. Rytme, som i sang og musikk, kan understøtte gangfunksjon og bevegelse. En musikkterapeut kan være et alternativ for å gi veiledning/opplæring til helsepersonell for bruk av musikk som miljøbehandlingstiltak, kartlegge individuelle musikkpreferanser sammen med pasient og/eller pårørende, og til å arbeide med pasienter med spesielle behov.” 

Disse tiltakene fra demensretninglinjen er kjerneaktivitetet til Sang i eldreomsorgen (SiE). Vi arbeider for å innlemme og systematisere bruk av sang og musikk i eldreomsorgen, for å motvirke ensomhet og styrke mental og fysisk helse, trivsel og livskvalitet. Institusjonene som deltar i programmet, har spesielt fokus på bruk av helsefremmende og trivselsskapende sang i hverdagen, fra sang som verktøy i en-til-en situasjoner til allsanggrupper og konserter. SiE gir institusjonene støtte i dette arbeidet, i form av kurs, faglig materiell, digital ressursportal og veiledning. SiE er en del av den nasjonale satsingen Krafttak for Sang (støttet av Kulturdepartementet). 


Forskning på musikkterapi og Sang i eldreomsorgen

En Cochrane review fra 2018 fastslår at musikkbaserte terapeutiske intervensjoner kan redusere symptomer på depresjon og minske generelle atferdsproblemer. Metastudien viste også at musikkintervensjoner kan styrke emosjonell velvære og livskvalitet, samt redusere symptomer på angst. Følgeforskning gjort på Sang i eldreomsorgens tilbud viste en sammenheng mellom våre tilbud og økt glede og trivsel for beboerne og en styrking av kommunikasjonen mellom beboer og personale. Mange ansatte påpekte at kursene har bidratt til bedret arbeidsmiljø.


Innspill til komiteen

Statsmelding 24 (2022 - 2023) Fellesskap og meistring - Bu trygt heime legger vekt på behovet for muligheten til å delta i sosiale og kulturelle aktiviteter for å motvirke ensomhet og for å hindre at eksisterende helseutfordringer blir forsterket. For å styrke tilbudet og dermed livskvaliteten til våre eldre mener vi at Sang i eldreomsorgen kan gi et vesentlig bidrag, et program som også ble omtalt i kvalitetsreformen Leve hele livet som et godt tiltak. Interessen for deltakelse i programmet er stor, og 180 eldreinstitusjoner rundt om i Norge deltar i programmet. Mange institusjoner har også deltatt i våre prosjekter Generasjonssang (støttet av Sparebankstiftelsen) og  Sangstunder for personer med demens (støttet av Helsedirektoratet). Våre tilbud brukes av ansatte på eldreinstitusjoner, frivillige, pårørende og elever ved Helse- og oppvekstfag ved videregående skoler som har praksis i eldreinstitusjoner. 

Sang i eldreomsorgen har i dag 2 ansatte i totalt 150%, og det er derfor begrenset med ressurser til å inkludere flere eldreinstitusjoner i satsingen med nåværende midler. Vi ber derfor komiteen om følgende: Sang i eldreomsorgen bevilges 3 millioner kroner over Statsbudsjettet 2025:

  • Alle landets sykehjem vil få tilgang til å delta i programmet Sang i eldreomsorgen. Dette inkluderer kurs, digital ressursportal og veiledning. 
  • E-læringsmoduler vil utvikles i samarbeid med ulike høyskolemiljøer og andre fagmiljøer og vil tilbys til fri bruk for alle kommuner som vil gi sine ansatte i helse- og omsorgssektoren økt kompetanse om systematisk bruk av sang og musikk  i pleien.
  • Tilby fleksible opplæringsløsninger der institusjoner kan velge mellom e-læring, fysisk og praktisk rettede kurs og veiledning eller en kombinasjon

Med vennlig hilsen 

Beatrix van Doorn, leder - Sang i eldreomsorgen