Høringsinnspill fra LNU: Statsbudsjettet 2025
LNU er paraplyorganisasjonen for norske barne- og ungdomsorganisasjoner. Vi representerer rundt 100 ulike barne- og ungdomsorganisasjoner, med rundt 600 000 medlemskap under 26 år. Våre organisasjoner er medlemsbaserte og demokratiske, og drives av og for ungdom.
LNU har følgende innspill til regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.
Barne- og ungdomsorganisasjonenes behov for økt støtte i arbeidet med å forhindre ungt utenforskap (Barne- og ungdomsfrivillighetspakken)
(BFD, kap. 846, post 70)
Grunnstøtten er en avgjørende støtte til barne- og ungdomsorganisasjoners daglige aktiviteter og drift. Den dekker utgifter til husleie, strøm, lønn, møter, aktivitet og utstyr. For mange organisasjoner er dette de eneste frie midlene de har tilgjengelig. Vi mener det er nødvendig med en reell økning for å sikre organisasjonenes levedyktighet i disse krevende tidene. LNU har tidligere bedt om en samlet økning i grunnstøtten på 50 millioner kroner over stortingsperioden. Så langt har ikke regjeringen fulgt opp dette.
Økt aktivitet i trygge fellesskap i hele landet
(BFD, kap. 846, post 70)
Barne- og ungdomsorganisasjonene spiller en sentral rolle i demokratiet og gir barn og unge muligheten til å følge sine egne interesser og ha innflytelse over sin egen hverdag. Gjennom disse organisasjonene opplever de mestring, fellesskap og glede, enten de engasjerer seg i speideren, korps, eller aktivisme.
Pandemien og ungt utenforskap over tid har hatt store konsekvenser for barne- og ungdomsorganisasjonene. Styrkning av små og store fellesskap over hele landet vil kreve stor innsats, og det er nødvendig at organisasjonene får tilstrekkelige ressurser for både å rekruttere barn og unge tilbake og nye inn til aktiv deltakelse.
Organisasjonene utnytter hver krone på en svært effektiv måte. Men den kraftige prisveksten det siste året har skapt betydelige utfordringer. For å unngå å øke medlemskontingenter og deltakeravgifter til nivåer som ekskluderer mange barn og unge, er det viktig at organisasjonene får tilstrekkelige driftsmidler. Alternativet er at tilbudene enten reduseres eller forsvinner.
Støtte til ungdomsparaplyene
(BFD, kap. 846, post 70)
Regjeringen foreslår en svært begrenset økning på 0,5 millioner kroner av grunnstøtten fordelt på tre paraplyorganisasjoner: LNU, Unge funksjonshemmede og Ungdom og Fritid. Dette beløpet er langt fra tilstrekkelig for å dekke de økte kostnadene og møte de utfordringene som organisasjonene står overfor. Ungdomsparaplyene er viktige støttespillere for medlemsorganisasjonene våre, og bidrar med kompetanse, opplæring og representasjon. For å sikre at paraplyorganisasjonene kan opprettholde vårt viktige arbeid, ber vi om en økning på 5 millioner kroner. Dette vil bidra til å kompensere for manglende prisjustering over flere år og skape nødvendig forutsigbarhet i prosjekter og tiltak, som er av stor betydning for barne- og ungdomsorganisasjonene.
Et av disse prosjektene er Styrk, som har som mål å veilede, kurse og følge opp flerkulturelle organisasjoner og flerkulturelt mangfoldsarbeid i den unge frivilligheten. Prosjektet legger også til rette for erfaringsutveksling mellom mer etablerte organisasjoner og flerkulturelle organisasjoner, noe som bidrar til økt mangfold og et sterkere fellesskap i hele frivilligheten.
Gjennom prosjektet Trygg! gir vi veiledning, kurs og rådgivning til medlemsorganisasjoner om grensesetting og forebygging av uønsket seksuell atferd. I tillegg er vi i gang med et nytt prosjekt som jobber med å forebygge hat og hets, og å styrke barn og unge i deres innsats for å forhindre dette
Tilgang på lokaler
(BFD, kap. 846, post 70)
Mange skoler og offentlige bygg står tomme store deler av døgnet, noe som skaper utfordringer for organisasjoner som søker lokaler til aktiviteter og arrangementer. I statsbudsjettet 2020 fikk LNU støtte til å opprette en nasjonal portal for utlån av kommunale lokaler, noe som letter tilgangen for barne- og ungdomsorganisasjoner. Portalen er nå lansert, men for å sikre videre utvikling og drift trenger vi 2 millioner kroner, da de 300 000 kronene tildelt over grunnstøtten er begrensede. For å sikre at barn og unge kan delta i aktiviteter uansett hvor de bor, er det viktig å kartlegge lokaler bedre og gjøre plattformen mer brukervennlig.
Statsbudsjettet som nå er foreslått, gir ikke barne- og ungdomsorganisasjonene det handlingsrommet de trenger for å utvikle seg i takt med dagens utfordringer, og for å sikre barn og unge trygge, demokratiske fellesskap over hele landet.
Barne- og ungdomsfrivillighetens behov for forutsigbarhet
(KLD, kap. 315, post 70)
For at frivillige organisasjoner skal kunne jobbe langsiktig med rekruttering og styrking av aktivitet, er forutsigbare rammevilkår avgjørende. Regelstyring av momskompensasjonen er sentralt for våre medlemsorganisasjoner. LNU er glade for at regjeringen har kompensert frivilligheten for momsen vi betaler for å skape aktivitet og fellesskap, men vil påpeke at regelstyring er grunnleggende for å skape forutsigbarhet for frivilligheten.
LNU ber derfor Stortinget om følgende:
- Grunnstøtten til barne- og ungdomsorganisasjoner (kap. 846, post 70) økes med 36 millioner kroner i 2025
- Økning på 5 millioner kroner til paraplyorganisasjonene gjennom grunnstøtten (kap. 846, post 70)
- Økning på 2 millioner kroner til lokaler-portalen gjennom grunnstøtten (kap. 846, post 70)
- Regelstyring av momskompensasjonsordningen for frivilligheten (kap. 315, post 70)