Høringsinnspill fra NTO - Norsk teater og orkesterforening

Høring: Statsbudsjettet 2025 (kapitler fordelt til familie- og kulturkomiteen)
Innspillsdato:

NTO - oppsummering av høringsuttalelse til Statsbudsjettet for 2025

Oppsummering

Hovedprioriteringer

NTO ber om

  • At kuttet i driftsmidler på 3 mill. kroner til Kloden teater reverseres, og at staten bidrar med nasjonale kulturbyggmidler til teateret i 2025 slik at Teaterhuset Kloden teater kan realiseres. Det kan være siste mulighet til å få dette byggeprosjektet realisert og sikre Kloden teaters fremtid.

 

  • At underkompensasjonen for lønns- og prisvekst i bevilgningene til musikk- og scenekunstinstitusjonene rettes opp, og at den opptrappingsplanen som vi ser begynnelsen på i dette budsjettfremlegget skrittvis følges opp i årene fremover.

 

  • At de positive endringene i postplasseringer følges opp med at tilskuddet til alle de faste/varige musikk- og scenekunstinstitusjonene, som inngår i den samme nasjonale infrastrukturen, samles på kap. 323 post 70.

 

  • At det ansvaret som også kommuner/fylkeskommuner har for å sikre den nasjonale infrastrukturen av musikk- og scenekunstinstitusjoner understrekes og befestes gjennom styrket dialog, og at kommunesektoren sikres økonomisk handlingsrom til å ta dette viktige ansvaret.

Riktig retning

Vi leser dette kulturbudsjettet som begynnelsen på en helt nødvendig og lenge etterspurt økonomisk opptrappingsplan for musikk- og scenekunstinstitusjonene.

Sammenlignet med tidligere år er budsjettet i hovedsak et steg i riktig retning for musikk- og scenekunstinstitusjonene sett under ett. Budsjettet inneholder gledelige økninger til enkeltinstitusjoner til opprettholdelse av kunstnerisk aktivitet og verdibevarende investeringer i nødvendig vedlikehold og oppgraderinger av eksisterende infrastruktur, sammen med enkelte gledelige investeringer i planlagte byggeprosjekter som også er helt nødvendige for sikre målene om kvalitet og tilgjengelighet.

I tillegg kommer andre positive grep slik som større gjennomsiktighet i tallfremstillingene, varige økninger i rammetilskuddene fremfor uforutsigbare engangstilskudd, sammen med endringer i postplasseringer som anerkjenner viktige profesjonelle kunstinstitusjoner for det de faktisk er.

Alt dette er i samsvar med NTOs innspill, og viser at kulturministeren har lyttet til bransjen.

Demokratiske fellesskapsarenaer

NTO er tilfreds med at regjeringen anerkjenner viktigheten av å opprettholde den nasjonale infrastrukturen av uavhengige og forskjelligartede musikk- og scenekunstinstitusjoner, og med dette sikrer at befolkningen i hele landet får tilgang på kunst og kultur av høy kvalitet. Disse institusjonene representerer viktige kompetansemiljø med stor betydning for det stedlige kulturlivet og bidrar både til å styrke uttrykksmangfoldet og sikre lokalt forankret kunstproduksjon.

Vi er fornøyde med at det i turbulente tider vises politisk vilje til å investere i sterke og samlende kunst- og kulturinstitusjoner, som samlet sett utgjør en sentral del av ytringsfrihetens infrastruktur og samfunnets totalberedskap, og ikke minst som viktige forvaltere av våre felles historier. I en urolig verden trenger vi mer enn noen gang musikken og scenekunsten som utfordrer, stimulerer og beveger oss videre i fellesskap.

Fortsatt noe underkompensasjon

De fleste av NTOs medlemsvirksomheter får i budsjettfremlegget en lønns- og priskompensasjon på om lag 3,7 %, Regjeringen legger imidlertid selv til grunn en generell lønnsvekst på 4,5 % og en prisvekst på 3 %, hvilket betyr at musikk- og scenekunstinstitusjonene trenger en justering på om lag 4 % for helt å opprettholde rammene i henhold til regjeringens egne beregninger.

Det betyr at NTOs medlemmer sett under ett også i dette budsjettforslaget underkompenseres noe i forhold til regjeringens eget anslag for lønns- og prisvekst. Effektene av de ytterligere innstrammingene er nedbemanninger, færre sysselsatte frilanskunstnere, lavere aktivitet, færre spillesteder, økt press på billettprisene og mindre muligheter til å ta kunstnerisk risiko.

Kloden teater må sikres

Det er også svært skuffende og overraskende at hele driftstilskuddet til Kloden teater er kuttet, og at det heller ikke er satt av midler til det planlagte byggeprosjektet. Dersom dette ikke rettes opp i Stortingets budsjettbehandling, settes Kloden teaters fremtid i fare. Det betyr en svekkelse av hele den nasjonale infrastrukturen for produksjon og formidling av profesjonell scenekunst som Kloden teater er en betydelig del av. Alt ligger til rette for fremtidens Kloden teater, bare Stortinget sikrer at staten bidrar med sin andel av nødvendige drifts- og investeringsmidler.

Kommunenes/fylkeskommunenes ansvar

Vi ber også Stortinget være oppmerksom på en urovekkende tendens til at enkelte kommuner og fylkeskommuner fraskriver seg det ansvaret også de har for å sikre den nasjonale infrastrukturen av varige musikk- og scenekunstinstitusjoner.

Det tydeligste eksempelet finner vi i Oslo kommune. En samlet bransje er opprørt over byrådets uansvarlige eierskapsstyring og forslaget om en tilnærmet halvering av tilskuddet til Oslo Nye Teater i 2025, som praksis betyr en nedleggelse av teateret slik vi kjenner det i dag.

Hvis denne tendensen fortsetter, rakner hele finansieringssystemet, og vi risikerer en ødeleggelse av den infrastrukturen som er bygget opp gjennom tiår og som offentlige myndigheter er forpliktet til å sikre i henhold til Grunnloven § 100.