Redningsselskapets høringsinnspill til Justiskomiteen for statsbudsjettet 2025
Redningsselskapets høringsinnspill til Justiskomiteen for statsbudsjettet 2025
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær medlemsorganisasjon som jobber for å gjøre det tryggere å ferdes på og ved sjøen. Vi er 210 sjøansatte, 160 landansatte, har 800 frivillige på skøytene og 800 frivillige i det forebyggende arbeidet. Med 53 redningsskøyter over hele landet, er Redningsselskapet en sterk bidragsyter til at man trygt kan både bo og leve langs kysten. Vi er en avgjørende del av Norges maritime beredskap.
Redningsselskapet ønsker å løfte følgende saker på høringen for statsbudsjettet:
En reell økonomisk satsing
Redningsselskapet utgjør en vesentlig del av den maritime beredskapen i Norge. Vi utfører søk- og redningsoppdrag langs hele norskekysten, og samarbeider tett med offentlig myndigheter som Hovedredningssentralen, Kystvakten, brann og politi.
Vi har et nært samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet for å håndtere beredskapsutfordringene i samfunnet. Gjennom målrettet innsats og godt samarbeid med offentlige myndigheter har våre ambisjoner vokst hvert år. Dette samsvarer med de politiske målene om økt tilstedeværelse og forbedret beredskap langs kysten. Det statlige tilskuddet, sammen med andre inntekter som Redningsselskapet skaffer skal være tilstrekkelig for å dekke kostnadene for å opprettholde beredskapen.
Likevel er det fremdeles mye å ta tak i. Antallet drukningsulykker har nå passert antallet som dør i trafikken. Hittil i år har så mange som 78 personer druknet. Det representerer en økning på 13 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Oppdragsstatistikken til redningsskøytene våre viser at det stadig er økende behov for beredskapen som Redningsselskapet leverer.
I 2023 utførte redningsskøytene våre 10 412 oppdrag og vi reddet 27 menneskeliv. Denne statistikken sammen med omfattende næringsaktivitet, en stor fiskeflåte, én million fritidsbåter, flere uerfarne sjøfarere og mer ekstremvær, tilsier at behovet for styrke kystberedskapen bare vil fortsette å øke i tiden som kommer.
For å styrke denne kapasiteten, er vi helt avhengige av både støtte og forutsigbare rammevilkår. Det tilskuddet vi mottar fra myndighetene til det viktige oppdraget utgjør kun 20 prosent av budsjettet som Redningsselskapet trenger for å levere på vårt samfunnsoppdrag. De resterende midlene må vi hente inn selv.
Vi overvåker nøye aktiviteten langs kysten og merker at utfordringene har økt. Samtidig ser vi at den økningen vi allerede har opplevd de siste årene, ikke har blitt fulgt opp med tilsvarende økte tilskudd. I dag er det dyrere å bygge redningsskøyter på grunn av strengere miljøkrav, og det har blitt vesentlig dyrere å sikre god utdanning av frivillig mannskap med myndighetenes pålagte krav.
Redningsselskapet konkurrerer om de beste sjøfolkene i et arbeidsmarked som har noen av Norges mest lukrative næringer. Da må vi kunne tilby tilfredsstillende lønn- og arbeidsvilkår for å sikre beredskapen.
Sjøfartsdirektoratet har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet utredet og anbefalt at det innføres et obligatorisk småbåtregister, og at de selv skal overta driften av dette. Redningsselskapet drifter i dag det frivillige småbåtregisteret, og bruker uavkortet alle inntektene fra dagens småbåtregister direkte inn i redningsarbeidet og sikkerhet på sjøen.
Dersom denne inntekten faller bort vil det ikke bare føre til en kraftig svekkelse av kystberedskapen, men også det frivillige ansvaret i krisesituasjoner. Småbåtregisteret er en av Redningsselskapets viktigste inntektskilder, og bidrar til å finansiere redningsarbeid og redningsskøyter både direkte fra registeravgifter og fra medlemstilfang som kommer via registeret. Den årlige nettoverdien av registeret er 34, 6 millioner kroner som tilsvarer drift av 10 frivillige redningsskøyter årlig. I tillegg til den rene inntekten driften av småbåtregisteret, vil vi, dersom driften av registeret overføres en annen aktør, miste vesentlig kontakt med og tilgang til båtfolket, som i dag bidrar til at vi kan monitorere trafikkbildet på sjøen og sikre rett beredskap med rett fartøy i de ulike sesonger. Redningsselskapet støtter et obligatorisk småbåtregister og at Redningsselskapet blir en del av løsning.
I Regjeringens budsjettforslag for 2025 er det foreslått en økning på 3,8 prosent i tilskuddet til Redningsselskapet. Med denne foreslåtte støtten vil det bli utfordrende for oss å opprettholde den maritime beredskapen på samme nivå som i år.
Redningsselskapet har en samfunnskritisk funksjon og vi representerer en trygghet for svært mange mennesker langs kysten. Vi mener derfor at komiteen må ta på alvor at kystberedskapen svekkes dersom ikke ambisjonen om hvilken beredskap vi skal levere opprettholdes i 2025.
Redningsselskapet synes det er skuffende at anbefalingene fra Totalberedskapskommisjonen om å satse på frivillig beredskap ikke blir fulgt opp. I budsjettet legges det opp til en historisk satsning på forsvaret. Det vil ikke ha full effekt uten en økt investering også i sivile aktører. Det norske forsvaret kan ikke alene beskytte og bevare Norge. Det er de sivile aktørene som utgjør robustheten og motstandskraften i samfunnet. Derfor må også de få et løft i budsjettet.
Totalberedskapskommisjonen var svært klare i sine anbefalinger; - frivillige organisasjoner spiller en særskilt viktig rolle i beredskapen og må satses på og de må sikres gode økonomiske rammevilkår. Budsjettforslaget reflekterer ikke disse anbefalingene. Tilskuddet utgjør en synkende andel av Redningsselskapet sine samlede kostnader til beredskap og forebyggende tiltak: Fra 27,5 % i 2021 til 24,9% i 2024. Og andelen er foreslått ytterligere synkende for 2025 med 23,9%.
Vi ber om at tilskuddet i alle fall bør økes til 26 % - det nivået som har vært snitt for perioden 2021-2024. Dette vil bety at tilskuddet til Redningsselskapet må økes med 13 mill. kr. Det er viktig at rammevilkårene for dem som faktisk utfører beredskapsarbeidet styrkes nå gjennom å øke tilskuddet til Redningsselskapet, slik at vi også for fremtiden kan opprettholde beredskapen på dagens nivå.
- Redningsselskapet anmoder komiteen om øke tilskuddet, kap. 455 / post 73, med 13 mill. kr.
Redningsselskapet mener også at regjeringen ikke gir gode nok rammevilkår for den frivillige redningstjenesten gjennom statsbudsjett 2025. Redningsselskapet stille seg sammen med Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum (FORF) og ber om en solid økning av rammetilskuddet i tråd med anbefalingene fra Totalberedskapskommisjonen:
- Redningsselskapet anmoder komiteen om en økning av rammetilskuddet til Redningstjenesten på 100 millioner kroner og samtidig at støtte til Nødnett post 71 tas ut av rammetilskuddet til de frivillige i redningstjenesten.
- Redningsselskapet anmoder komiteen til å sørge for at det ikke skal være kostnader forbudet med bruk av Felles aksjonsstøtte, og at dette må dekkes av det offentlige på lik linje som Nødnett --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontaktperson: Senior politisk rådgiver Elin Kristine Wilson Horn, mob 995 65 339, elin.horn@rs.no