Høringsinnspill fra Tekna - Teknisk-naturvitenskapelig forening

Høring: Perspektivmeldingen 2024
Innspillsdato:

​​Teknas innspill til perspektivmeldingen​

Tekna er fagforeningen for over 112 000 naturvitere, teknologer og studenter. Våre medlemmer har høyere utdanning og representerer viktige kunnskapsmiljøer i Norge.

Fremtiden er avhengig av betydelig mobilisering av høyt utdannede til forskning og innovasjon. Tekna vil særlig trekke frem de naturvitenskapelige og teknologiske områdene, som alle er helt avgjørende for å møte de store utfordringene som adresseres i perspektivmeldingen.

Tekna er, sammen med en rekke andre aktører, alvorlig bekymret for den utviklingen vi ser på forskningsområdet. Når det mobiliseres bredt i andre land, ikke minst i våre naboland, da er det viktig at Norge ikke sakker akterut. Forskning og innovasjon er svært viktig både i et beredskapsperspektiv og ikke minste når det gjelder vår konkurransekraft. Alle viser nå til Draghi-rapporten og dens anbefalinger; anbefalinger de fleste land og EU velger å lytte til.

Samfunnet vårt er avhengig av forskning og teknologiutvikling. Vi må finne nye områder for verdiskaping og trenger å øke produktiviteten. Men forskning er viktig også for å sikre velferden på lang sikt, for tilliten i samfunnet vårt, for et sterkt demokrati, og for en bred og kunnskapsbasert samfunnsberedskap. Dette er forhold det må jobbes med kontinuerlig i et langt perspektiv.

Viktige områder skal prioriteres fremover. Vi har klimautfordringer, energiutfordringer og viktige naturressurser som må forvaltes på en riktig måte. Det betyr en rekke endringer i hvordan vi lever våre liv, hvordan næringslivet skal omstilles og hvordan vi skal utvikle nye næringer og en effektiv og bærekraftig offentlig sektor.

Forskning gir uvurderlig samarbeid med andre nasjoner og innsikt i hvordan det jobbes internasjonalt og hvordan vi nasjonalt og lokalt kan løse fremtidens utfordringer.

Tekna har fire klare krav til politikerne:

  • Det må skapes tverrpolitisk enighet om langsiktig og forutsigbar finansiering av forskning og innovasjon. Det vil gi forskningsmiljøene, næringslivet og offentlig sektor mulighet og trygghet til å bygge forskningskapasitet og omstillingskraft for samfunnet.
  • De offentlige investeringene i forskning og innovasjon må økes til 1,25 prosent av BNP fram mot 2030 for å sikre kunnskapsutvikling og stimulere til forskning, utvikling og innovasjon (FoUI) i næringslivet.
  • Vi må styrke grunnmuren i norsk forskning: Universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter må ha rammebetingelser som sikrer forskerrekruttering og muliggjør utvikling av fremragende og relevante fagmiljøer.
  • Vi må videreutvikle virkemidler og rammevilkår som legger til rette for at næringslivet investerer i FoUI og forskningssamarbeid, for økt grønn konkurransekraft og for skalering av forskningsbaserte oppstartsbedrifter.

Tekna mener tiden er inne for å anerkjenne forskningens betydning i samfunnet, og ber om at Stortinget i behandlingen av denne meldingen samler seg om et forskningsforlik som bygger på disse fire kravene.