Gode intensjoner - lite forpliktelse

Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO) er landets største medlems- og interesseorganisasjon på rusfeltet. RHO samler og formidler kunnskap om rus fordi rus påvirker menneskers liv.

En rekke av våre medlemmer vil levere egne høringsinnspill da ulike organisasjoner har ulik vekting.

Regjeringens forebyggings- og behandlingsreform, Meld. St. 5 (2024-2025), har rusfeltet ventet på lenge. Mest fordi regjeringen selv har lagt listen høyt gjennom de uttalelser som kom i forbindelse med at Solberg-regjeringens forslag til rusreform ble stemt ned og gjennom Hurdalsplattformen.

Rusfeltets hovedorganisasjon gjennomførte en høringskonferanse 11.desember der fagfolk kommenterte og gav innspill på de ulike deler av meldingen.

Ingen reform
Helt innledningsvis, og i tråd med kommentarene fra høringskonferansen, denne stortingsmeldingen neppe er å anse som en reform.

For rusfeltet er ikke nødvendigvis dette galt da mye av vårt arbeid er langsiktig.

Gode intensjoner
RHO mener regjeringens intensjoner innenfor helse- og sosialsporet er gode. Men for å låne ordene til Norsk psykologforening; regjeringen treffer planken, men tar ikke sats.

Det er vanskelig å være uenig med mye av det regjeringens beskrivelse og tiltakene i meldingen. Men vi opplever at det i liten grad ligger tilstrekkelig forpliktelse i dokumentet.

For mange av tiltakene har formuleringer som sier vurdere, utrede og arbeide for. Det oppleves lite forpliktende.

RHO merker oss reformen er delt i to deler og del 2 skal komme som en lovproposisjon til påske. Vi er noe bekymret for den retningen som pekes ut for lovproposisjonen som beskrives særlig i kap 1.5. Men legger til grunn det som politisk ledelse har sagt ved en rekke ganger. Forholdsmessighet, kunnskap og menneskerettigheter skal være bærende elementer også i lovproposisjon.

Det er noe tvil ut fra det som skrives i kap 1.5 og kap 3.3 Diskrimineringsvern er i samsvar. Norges institusjon for menneskerettigheter har gjort en særdeles god jobb på dette området og RHO er glad for at NIMs arbeid trekkes frem.

Ingen særskilt økonomisk satsning
Typisk nok er det ingen økonomiske bevillinger knyttet til Forebyggings- og behandlingsreformen. Alt må ses i sammenheng med andre bevilgninger og budsjettvedtak.

RHO mener det beskriver rusfeltets posisjon i samfunnet. Intensjonene er gode, men det ligger ingen penger i denne reformen. Det er skuffende.

De seks innsatsområdene
Regjeringen beskriver seks viktige innsatsområder og RHO mener de omfatter de viktigste områdene.

Vi kunne tenke oss sosialfaglig kompetanse verdsettes på lik linje som helsefaglig kompetanse. Rus og ruslidelser er sammensatt og krever sammensatte løsninger. Det var også ulike faggrupper helt tydelig på under vår høringskonferanse. Det er formuleringer i meldingen som kan tyde på sosialfaglig kompetanse kan bruker når det er manko på helsepersonell. Vi antar ikke det er meningen, men må prioriteres.
Her legger vi også til erfaringskunnskap som gjennom de siste årene har bidratt til å løfte tjenestene på alle nivå.

Forebyggende innsats
RHO er glad for en sterk prioritering av kunnskapsbasert forebyggende innsats, særlig rettet mot barn og unge. Her er vi glad for regjeringen vil prioritere oppsøkende sosialt arbeid. Det støttes helhjertet. Vår prioritering er mot de utsatte barn og unge. Men de store samfunnsmessige grepene som handler om inkludering og gode lokalmiljø må tas utenfor rusfeltet.

Styrke kommunal innsats og TSB
For RHO er det nødvendig at dette arbeidet forsterkes. Vi vet at lavterskeltilbud i kommunene bidrar til at færre søker spesialisthelsebehandling. Allikevel kommer det hver høst inn varsel om nedleggelse av tiltak. Mest fordi det ikke er lovpålagt. Det er grunn for komiteen å vurdere om lavterskeltiltak bør lovfestes.

Andre poeng

RHO er fornøyd med at det kommer et tydeligere skille mellom bruker og pårørende. Det er ikke alltid de har sammenfallende behov og interesser.

Få flere i arbeid og aktivitet. Det krever prioritering. Arbeid gir ikke bare inntekt og sosiale ferdigheter, det gir også helsegevinster.