Høringsinnspill fra Hyperion

Høring: Representantforslag om en forsterket politikk for å forhindre spilleavhengighet
Innspillsdato:

Lootbokser og gamblinglignende elemeter i spill

Hyperion er den nasjonale paraplyorganisasjonen for barne- og ungdomsforeninger som representerer det man kan kalle utradisjonelle fritidsinteresser og kulturuttrykk. Begrepene vi bruker for å betegne våre interesseområder er fantastiske fritidsinteresser og nerdekultur, og kan kort oppsummeres som å omfatte fantasi, kreativitet og spill. Våre medlemmers aktivitet og interesser er dataspill og digital kultur, bordspill, rollespill, cosplay, laiv og mer. Alle de største data-og spillfestivalene i Norge er medlem hos oss.

Vi skal snakke om forslag 6, og hvor viktig det er for barn, unge og resten av spillerne i Norge. Som forslaget sier er det stor sammenheng mellom kjøp av lootbokser og pengespillproblemer senere i livet. Vi er bekymret for at denne trenden kommer til å forsterkes i årene fremover ettersom dataspill benytter seg av pengespill-lignende elementer i større grad. I sammenheng med mange former for manipulerende design er det viktig å ta grep for å skjerme brukere for dette. 

Forslaget begrunner godt hvorfor det må komme på plass reguleringer i spillmarkedet når det gjelder lootbokser og virtuell valuta. Det er litt forskning og diverse rapporter på feltet, vi vil sterkt anbefale og lese rapportene “Getting played” og “Insert Coin” som Forbrukerrådet har laget for å få bedre innsyn i problematikken.

Spillopplevelsen i seg selv blir i mange spill ødelagt av lootbokser og virtuell valuta, og slike praksiser hadde ikke blitt godtatt i noen andre aktiviteter enn spill. Både det konstante kjøpspresset, pop-up reklamer som pauser spillet, og ikke minst konkurransefordeler kan ødelegge opplevelsen for mange. Ingen foreldre ville latt sitt barn spille lotto for å se om barnet fikk nye fotballsko, og om man skulle være så heldig å vinne har det kommet bedre sko en uke senere.

Forslaget burde også bli sett i sammenheng med forslaget om tillegg i markedsføringsloven for å skjerme barn og unge i spill og sosiale medier. I høringsforslaget blir det diskutert hva som er skadelig for unge og forundringspakker blir naturligvis inkludert i debatten. Der blir det lagt opp til at Forbrukertilsynet skal vurdere saken. Fra eksempelet kan man se at lootbokser er et tema som stadig blir diskutert, men ikke vedtatt i noen lover. Problematikken ligner på debatten om lootbokser skulle inn i pengespillloven eller ikke. For barn spiller det ingen rolle hvordan lovverket ser ut, eller hvem som har håndhevning av regelverket. Det viktigste er at noe blir gjort før en ny generasjon vokser opp med et lovløst spillmarked. Det er nå på tide at dette lovløse rommet blir omfavnet av lovverket, uansett hvordan det implementeres. 

Som det står nevnt i forslaget omsetter lootbokser for store summer hvert år, og den vokser kraftig hvert år. Derfor blir problemet bare større og omfatter veldig mange nye spill, spesielt de største og mest populære spillene. Det er også verdt å merke seg at det ikke er noen tapsgrenser, eller kunnskap om hvor store summer norske spillere bruker på gamblingelementer i spill.

Et godt eksempel på hvordan spillopplevelsen og pengespillproblemer begynner kan man finne blant spillselskapene sine patenter. Activision, som er et av de største spillselskapene, har patent 9789406 i USA på å gruppere spillere som har brukt mye penger på skins sammen med nye spillere for å prøve å påvirke den nye spilleren til å bruke penger. De bruker også dette systemet for å rigge de neste kampene slik at en spiller som nylig har kjøpt et nytt våpen presterer bedre. Slike eksempler er det mange av, og det står svart på hvitt i patentsøknader hvordan selskaper ønsker å manipulere kamper for å selge mest mulig. Så langt vi vet skilles det ikke på hvor gammel spilleren er, og det er stor sannsynlighet at barn blir utsatt for lignende manipulasjon hver dag.

Vi som forbrukere og unge vet ikke i hvor stor grad slike systemer og patenter blir brukt i våre spill i dag. Myndigheter og forskere burde få innsyn i sannsynligheter, hvordan forskjellige grupper av spillere blir satt sammen og andre mekanismer i moderne onlinespill. Det er kun toppen av isfjellet vi vet om hvordan lootbokser og transaksjoner i spill fungerer, og bevilge mer til kunnskapsinnhenting er viktig for unge. Pengespillproblemene vokser og dataspill er ville vesten. Norge burde gå foran og beskytte sårbare individer og gjøre spillopplevelsen bedre for alle.