Fagforbundets innspill på: Prop. 31 L. (2024-2025) Endringer i phl. og pbrl.
Fagforbundet organiserer medlemmer fra alle yrkesgruppene som arbeider i tjenester hvor bruk av tvang er lovhjemlet, inkludert innen psykisk helsevern.
I alle våre tidligere høringssvar på tvangsområdet, har vi påpekt det vi mener er en manglende vurdering av utfordringene vi ser knyttet til implementering, ressurser og arbeidsmiljø innen psykisk helsevern spesielt. Dette ønsker vi derfor å adressere igjen i dette innspillet.
Vi ønsker først og fremst å rose regjeringen for å ta et viktig steg mot å endre lovgivningen på tvang, noe våre medlemmer har etterspurt. Fagforbundet støtter derfor intensjonen bak de foreslåtte lovendringene, særlig styrkingen av pasienters rettssikkerhet og vektleggingen av frivillighet.
Viktige forbedringer i psykisk helsevern
Fagforbundet har tidligere påpekt at begrepet «samtykkekompetanse» kunne gi et misvisende inntrykk av at pasienter kun vurderes ut fra sin evne til å samtykke, ikke til å ta egne beslutninger. Vi er derfor positive til at regjeringen nå foreslår å bruke begrepet «beslutningskompetanse». Dette mener vi fremmer pasientens autonomi og gir en mer nyansert forståelse av deres evne til å ta beslutninger i ulike faser av sykdomsforløpet. Det er imidlertid viktig at dette følges opp med klare retningslinjer og opplæring, slik at vurderingene blir likeverdige og basert på standardiserte metoder.
Det å senke beviskravet fra «åpenbart» til «overveiende sannsynlig» mener vi er et viktig skritt for å gi helsepersonell en mer realistisk juridisk standard i vurderingen av beslutningskompetanse. Våre medlemmer som jobber i tjenesten påpeker derimot at det på den ene siden kan gi en bedre balanse mellom å ivareta pasientenes rett til selvbestemmelse og rett til nødvendig helsehjelp, men på den andre siden kan føre til at et økt antall personer underlegges tvungent vern i en innledende fase. De har derfor understreket at målet med denne lovendringen må være at den kan bidra til færre svingdørspasienter og lavere antall personer som underlegges tvungent vern på sikt som følge av at de etter faglig standard har mottatt riktig behandling. Det må etter vårt syn være mekanismer på plass som hindrer vilkårlig bruk av tvang, og Fagforbundet anbefaler at det stilles krav til dokumentasjon og dialog med tverrfaglige team.
Det siste vi vil trekke frem som spesielt er gledelig er at regjeringen foreslår en tydelig plikt til samarbeid mellom tjenestenivåene. Dette mener vi er avgjørende for å sikre gode pasientforløp og en mer helhetlig tilnærming til behandling.
Bekymringer knyttet til implementering
Fagforbundet har som nevnt i alle våre tidligere innspill på endringer i tvangslovverket kommentert at arbeidstakerperspektivet er utilstrekkelig vurdert i forslagene. Endringer i tvangslovgivning kan i seg selv føre til økt risiko for vold og trusler mot helsepersonell. Det er avgjørende at implementeringen av endringene også ivaretar HMS-perspektivet, med tiltak som økt bemanning, god opplæring i konflikthåndtering og en generell tilrettelegging for trygge arbeidsforhold for alle ansatte.
De foreslåtte lovendringene legger opp til mer omfattende vurderinger av pasientens beslutningskompetanse, løpende vurderinger av tvangsvilkår, og økt bruk av tverrfaglige team og spesialister. Dette krever betydelige ressurser, både i form av tid og økt bemanning, samt opplæring for å sikre at helsepersonell har tilstrekkelig kompetanse til å utføre disse oppgavene på en rettssikker måte. Våre medlemmer i psykisk helsevern rapporterer om en presset arbeidshverdag med nedleggelser av sengeposter, høy turnover og rekrutteringsutfordringer. Selv om intensjonene bak forslagene er gode, er vi bekymret for hvordan de skal implementeres uten tilstrekkelige ressurser.
Løpende vurderinger av tvangsvilkår og økte krav til dokumentasjon, er viktige rettsikkerhetsgarantister, men vil kunne føre til at helsepersonell bruker mer tid på administrative oppgaver, noe som kan gå på bekostning av tid til viktig pasientkontakt. Det bør derfor legges til rette for økt bemanning og finansiering for å sikre tilstrekkelig kapasitet, samtidig som det etter Fagforbundets syn er helt nødvendig at det legges til rette for viktige kompetansehevende tiltak til de som allerede jobber i tjenesten.
Regjeringens forslag nevner behovet for kompetanse, men det mangler konkrete tiltak for å sikre en helhetlig og systematisk opplæring av helsepersonell. Vurdering av beslutningskompetanse og bruk av tvang krever en felles forståelse og praksis blant helsepersonell. Hvis det ikke tilbys omfattende opplæring og tilgang til veiledning, kan det oppstå store forskjeller i hvordan lovendringene praktiseres. Fagforbundet mener at opplæringen må favne alle som arbeider i psykisk helsevern, inkludert fagarbeidere og andre yrkesgrupper som ofte har nærmest kontakt med pasientene, men som samtidig ofte er de som utelates fra kompetansehevende tiltak på arbeidsplassen.
Vi mener også at det fram til nå i altfor liten grad er tatt hensyn til den psykososiale belastningen det er for helsepersonell. Det å for eksempel gjøre kontinuerlige vurderinger av beslutningskompetanse, og balansere pårørendeinvolvering med pasienters rettigheter og medfølgende taushetsplikt, er krevende. Det er en viktig del av implementeringen av de foreslåtte lovendringene at dette perspektivet ivaretas.
Fagforbundet takker for muligheten til å gi innspill og stiller oss til disposisjon for videre samarbeid i arbeidet med å implementere lovendringene.