Høringsinnspill fra Unge funksjonshemmede

Høring: Om seksuell trakassering
Innspillsdato:

Helsefrivilligheten må styrkes for å nå strategiens mål

Unge funksjonshemmede takker for muligheten til å komme med innspill til Meld. St. 7 Stortingsmeldingen om Seksuell trakassering. Overordnet mener vi det er positivt at interseksjonalitet har blitt definert og fått et gjennomgående fokus. Vi er også positive til at det gjennomgående vises til den økte risikoen for å bli utsatt for seksuell trakassering og vold for samtlige minoritetsgrupper. Likeledes mener vi det er veldig positivt at meldingen anerkjenner behovet for mer kunnskap, særlig om funksjonshemmede som utsette for seksuell trakassering.  

Stortingsmeldingen trekker frem Unge funksjonshemmedes prosjekt “Sex som funker” som et verdifullt kompetansehevende verktøy. Dette er vi både enige i, og setter stor pris på. Samtidig får ikke Unge funksjonshemmede lenger midler til å drive “Sex som funker”. Over flere år ble dette prosjektet driftet gjennom Helsedirektoratets tilskuddsordning “Seksuell helse”. De seneste årene har vi derimot fått beskjed om å innlemme prosjektet over drift, noe vi har søkt om, men ikke fått innvilget. Med andre ord har vi ingen mulighet til å opprettholde, videreutvikle og drifte “Sex som funker” videre. Dette er et gjennomgående problem i ideell sektor. Få tilskuddsordninger legger opp til videreføring av gode og effektfulle tiltak, som regel stilles det krav til at tiltakene/prosjektene er nyskapende, og man mottar som regel midlertidig støtte på 1 år, av og til inntil 3 år. Konsekvensen er at gode tiltak og prosjekter, som har virkning og effekt, dør ved prosjektets utløpsdato. I tillegg mangler organisasjonene finansiering til å videreføre kunnskapen og kompetansen opparbeidet gjennom prosjekt. Mange aktører i ideell sektor bruker vesentlig med tid og ressurser på å finne opp kruttet på nytt, fremfor å videreføre og videreutvikle gode tiltak. Dette er verken hensiktsmessig eller bærekraftig bruk av ressurser.  

At myndighetene peker sivilt samfunn som en del av løsningen støtter vi fullt ut. Sivilt samfunn sitter på uvurderlige ressurser, kunnskap, kompetanse og verktøy som myndighetene gjør rett i å henvise til, og benytte seg av. Likevel må sivilt samfunn få bedre rammevilkår dersom vi skal kunne ta den rollen som myndighetene legger opp til.  

Unge funksjonshemmede ber komiteen: Be regjeringen sikre at tilskuddsordningen Seksuell helse åpner for å søke videreføring av prosjekter og åpner for driftsmidler til prosjekter med gode resultater. 

Be regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2026 sikre at tilskuddsordningen Seksuell helse økes utover prisjustering, for å sikre forutsigbarhet for helsefrivilligheten.