Høringsinnspill fra Delta til totalberedskapsmeldingen
Hverdagsberedskapen er grunnstammen i beredskapsarbeidet
Mange områder og aktører er viktig for samfunnssikkerhet og beredskap. En av de største utfordringene er følgelig å få til samarbeid og koordinering for å skape helhet og sammenheng. I tillegg er det en utfordring at mange av områdene og aktørene opplever at de mangler personell, tid og utstyr for å ivareta innbyggernes behov for sikkerhet og beredskap på tilfredsstillende måte
I en tid med økt usikkerhet og trusler er forberedelse på uventede situasjoner avgjørende. Det er behov for å forbedre beredskapsplaner og tverretatlig samarbeid som krever koordinering mellom ulike etater. Øvelser på tvers av etater er avgjørende viktig for å være forberedt på ulike uønskede hendelser.
Mange av våre medlemmer erfarer at kravet om effektivitet og resultater gjør det vanskelig å prioritere ressurser til forebygging og hverdagsberedskap. De opplever mangelfull forståelse for å bruke ressurser på «noe som aldri skjer» og det å ha ledig personell og utstyr «i tilfelle noe skjer».
Delta vil understreke at vi overordnet mener meldingen tar for seg de utfordringene vi nå møter og er et godt utgangspunkt for det videre arbeidet. Vi vil i det nedenstående likevel peke på noen utfordringer og svakheter i meldingen som det er viktig å følge opp.
Helseberedskap – responstider
Responstid er viktig både for å sikre god dimensjonering og lokalisering av viktige ressurser. Stortinget vedtok forskriftsfesting av responstider og standard for kompetanse og utstyr i ambulansetjenesten i 2021. Totalberedskapskommisjonen anbefalte innføring av responstider i ambulansetjenesten for å trygge befolkningen på at hjelpen kommer når den skal. Det er derfor svært skuffende at regjeringen ikke følger opp dette i Stortingsmeldingen. Daværende statsråd Mehl svarte på et spørsmål 13. januar 2023 og orienterte Stortinget om at Helsedirektoratet hadde utredet spørsmålet om responstider. Likevel er et av tiltakene i meldingen nå å utrede responstider for alle nødetatene. Dette framstår i beste fall svært passivt. Utredninger om responstid er gjennomført både for ambulanse og politi. Delta forventer derfor at Stortinget følger opp eget vedtak og totalberedskapskommisjonens anbefaling og legger ytterligere trykk på regjeringen for å følge opp dette.
Sivilforsvaret
Delta mener både retning og innhold i styrkingen av Sivilforsvaret er viktig og god. Sivilforsvaret er en viktig del av ressursene både ved større ulykker og naturkatastrofer og for beskyttelse under eventuelle krigshandlinger.
Forslag om å øke tallet på tjenestepliktige er bra. Samtidig er det viktig å synliggjøre at basert på arbeidsressurser og oppgaver Sivilforsvaret har i dag, så er kapasitetsgrensen nådd. I dag drives opplæring kun ved Sivilforsvarets kompetansesenter på Starum. Også her er kapasiteten sprengt. En økning i antall tjenestepliktige vil derfor kreve mer ressurser til opplæring. En økt satsing på Sivilforsvaret er både viktig og riktig, men intensjonene må følges opp med tilstrekkelig økonomiske ressurser.
Lufthavnene
Det står veldig lite om hvilken rolle lufthavnene kan eller bør ha i en eventuell krise eller krig. Lufthavnene kan bidra på flere områder utover samferdsel. Ved krise og større hendelser spesielt ute i distriktene vil disse kunne bidra med å støtte nødetatene. Avinors lufthavner har spesialbygd utstyr hva gjelder brann og redning. Ved nærhet til sjø vil de også kunne bidra maritimt med SAR-oppgaver. Flyplassene vil kunne stille med godt trent personell og det bør legges til rette for en hensiktsmessig måte å rekvirere utstyr og mannskap fra lufthavner på der dette ikke går på bekostning av lufthavnens øvrige oppgaver. Flyplassene har plass til å lagre utstyr på relativt store områder utilgjengelig for allmennheten. De bør derfor inngå i kommunale eller regionale beredskapsråd som en viktig aktør i beredskapsarbeidet.
Yrkesskadeerstatning under pålagt øvelse
Øvelser er en nødvendig del av forberedelser på uønskede og uforutsette hendelser. Personellet i de ulike nødetatene behandles i dag ulikt med hensyn til tilgang på yrkesskadeforsikring for skader som kan oppstå under slike øvelser. Delta er overrasket over at dette ikke er omtalt i meldingen. Delta mener det er svært viktig at rettighetene til yrkesskadeforsikring er lik og tilgjengelig for alle som deltar i pålagte øvelser.
I dag er det bare politiet av de tre nødetatene som har rettigheter knyttet til skader som oppstår under trening. Selv der nødetatene trener sammen har personellet ulike rettigheter.
Vi erfarer nå at risikoen ved øvelser “tas ned” for å unngå skader. Dette er en naturlig reaksjon. Samtidig er det urovekkende fordi øvelsene dermed ikke er like realistiske og vi risikerer at personellet ikke øver på det de faktisk kan risikere å møte i virkeligheten.
Regjeringen har pågående et arbeid for å gi slike rettigheter til flere yrkesgrupper, men dette arbeidet går langsomt. Regjeringen har hatt en tilnærming til dette av å gi rettigheter til en og en enhet/yrkesgruppe. Politi og kriminalomsorgen er nå dekket. Delta mener alle arbeidstakere må ha samme rettigheter gjennom en felles ordning og at dette ikke løses fragmentert gjennom ulike fagspesifikke lovverk.
Anbud
Delta vil peke på nødvendigheten av at beredskapshensyn i større grad må inn dersom man skal sette ulike infrastrukturoppgaver ut på anbud. Samvirkeoppgaver må ivaretas når kommersielle aktører driver tjenestene slik at deres mulighet til å bidra ikke blir en hemsko hverken praktisk og økonomisk. Privatisering av oppgaver som luftfartstrafikken og losbåttjenesten der beredskapsinnsats ikke er tilstrekkelig ivaretatt har gitt utfordringer og begrensninger knyttet til for eksempel fylling av drivstoff, losbåtenes bidrag ved ulykker og deling av trafikkdata.
Delta
Som samfunnsaktør og som breddeorganisasjon for ansatte i offentlig tjenesteyting er Delta opptatt av samfunnssikkerhet og beredskap. Vi organiserer en rekke grupper som spiller en viktig rolle både når det gjelder planlegging, kontroll og ledelse, infrastruktur og kommunikasjon, og ikke minst forebygging, beredskap og utrykning. Vi har medlemmer bl.a. i brann- og redning, prehospitale tjenester, Sivilforsvaret, Avinor og hovedredningssentralene. Delta har 100.000 medlemmer, er partipolitisk uavhengig og tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – YS.