Høringsinnspill fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner

Høring: Om seksuell trakassering
Innspillsdato:

Høringsinnspill Meld. St. 7 (2024–2025) Om seksuell trakassering

Innledning  

Vi takker for muligheten til å gi innspill til Meld. St. 7 (2024–2025) om seksuell trakassering. Seksuell trakassering er et alvorlig samfunnsproblem som krever målrettet innsats, særlig for barn og unge. Stortingsmeldingen understreker viktigheten av at staten aktivt jobber mot seksuell trakassering og gir støtte til tiltak som LNU Trygg!  

LNU har jobbet med forebygging og håndtering av seksuell vold og trakassering kontinuerlig i mer enn 25 år. Siden 2018 har arbeidet blitt systematisert og intensivert gjennom støtte fra Program for folkehelsearbeid i kommunene.  

LNU Trygg! kan vise til gode resultater de siste 10 årene, og spiller en avgjørende rolle i å sikre trygge fritidstilbud for barn og unge. LNU opplever et svært stort behov fra barne- og ungdomsorganisasjoner om bistand og veiledning for å forebygge og håndtere seksuell trakassering, vold og overgrep. LNU har mange deltakere på kurs, gjennomfører veiledninger i organisatorisk rammeverk, veileder i varslingssaker og bistår med kulturbygging i den unge frivilligheten. Trygg! har også en egen digital veileder (www.trygg.lnu.no) som brukes av mange unge som står i svært vanskelige situasjoner.  

 

Status for Trygg! og frivilligheten  

Trygg! har bidratt til betydelige forbedringer i varslingsrutiner i barne- og ungdomsorganisasjonene. Medlemsundersøkelsen i LNU for 2022 viste at 82 prosent hadde skriftlige etiske retningslinjer, og 53 prosent oppga at de jobbet målrettet med forebygging av seksuell vold.  Tallene fra medlemsundersøkelsen i 2024 viser en betydelig økning hvor 83 prosent nå sier at de jobber målrettet med forebygging. Barne- og ungdomsorganisasjonene rapporterer om at de i mye større grad jobber aktivt med forebygging av seksuell vold enn det resten av frivilligheten gjør. Tallene tyder på en positiv utvikling, trolig som følge av et stabilt, kontinuerlig Trygg!-prosjekt hvor organisasjonene vet at de får god hjelp når de trenger det.  

Barn og unge er en ekstra sårbar gruppe, og det hviler et særlig ansvar på frivillige organisasjoner for å sikre gode rutiner for varsling, oppfølging og kulturbygging. God håndtering av varslingssaker og systematisk kompetanseheving er avgjørende for å skape trygge rammer. I barne- og ungdomsorganisasjoner er utskiftningen av tillitsvalgte stor, og behovet for kompetanseheving er derfor evigvarende.  

LNU erfarer at våre medlemsorganisasjoner jobber aktivt med opplæring av sine medlemmer i grensesetting, håndtering av seksuell trakassering etc. Å kjenne egne og andres grenser er en viktig forutsetning for å forebygge trakassering og overgrep. Vår erfaring er at barne- og ungdomsorganisasjonene gjør en svært viktig jobb med å gi barn og unge god opplæring om tematikken, og bidrar til at de blir gode samfunnsborgere. Man vet også at barn som lærer om vold og overgrep i større grad tør å si ifra dersom de utsettes for noe. Opplæring kan være en viktig kilde til å avdekke situasjoner hvor barn utsettes for alvorlige overgrep.  

 

Utfordringer og behov for videre satsing 

For å sikre at Trygg! kan fortsette å styrke den unge frivilligheten, er finansiering avgjørende. LNU kan ikke jobbe videre med Trygg! uten nødvendige ressurser. Stortingsmeldingen slår fast at det er et behov for økt kompetanse om seksuell trakassering i frivilligheten og bedre rutiner for håndtering. LNU Trygg! bidrar allerede til å fylle dette behovet. Aktiv satsing på Trygg! vil gi frivilligheten nødvendige verktøy for å håndtere og forebygge seksuell trakassering. 

LNU gjennomfører i 2025 sitt siste år med prosjektstøtte for Trygg! De fleste organisasjoner som jobber aktivt med Trygg! har innarbeidet gode rutiner for opplæring, utdanning og forebygging som gir gode resultater. Det er et sterkt ønske om å fortsette å styrke den unge frivilligheten frem mot 2030, med særskilt fokus på sikkerhet og gode løsninger for håndtering av varslingssaker. Noen av målene for LNU Trygg! fram mot 2030 er: 

  • Utdanne flere Trygg!-ambassadører som kan holde kurs, spre kompetanse og skape en trygg organisasjonskultur i fritidsaktiviteter for barn og unge. 
  • Videreutvikle veiledningsmateriell og ressurser, inkludert materiell tilpasset organisasjoner for personer med funksjonsnedsettelser og kronisk syke, flerkulturelle organisasjoner og andre målgrupper. 
  • Beskrive realiteten for barne- og ungdomsorganisasjoner gjennom hyppigere kartlegging, slik at innsatsen tilpasses faktiske utfordringer. 
  • Sørge for at barne- og ungdomsorganisasjonene har en sikker og kryptert løsning for oppbevaring av informasjon i varslingssaker.  

 

Forebygging som en del av administrativ drift  

For mange frivillige organisasjoner er arbeidet med å forebygge seksuell trakassering en integrert del av den administrative driften. Dette slår stortingsmeldingen fast. Det innebærer etablering av tydelige retningslinjer, regelmessig opplæring av ansatte og frivillige, samt utvikling av gode varslingsrutiner. Dette arbeidet krever ressurser og kontinuerlig oppfølging for å sikre et trygt og inkluderende miljø for alle deltakere. Det er derfor avgjørende at grunnstøtten økes for å sikre at organisasjonene kan prioritere dette viktige arbeidet. 

 

Konklusjon  

Stortingsmeldingen vektlegger at staten har et ansvar for å bekjempe seksuell trakassering og støtte effektive tiltak, spesielt for barn og unge. Trygg! er et konkret og velfungerende tiltak som bidrar til oppnåelse av flere mål i meldingen. Tiltaket har vart over svært lang tid, med veldig gode tilbakemelding fra alle som har tatt i bruk tilbudet. Å sikre videre finansiering av LNU Trygg! vil bidra positivt til å nå målsettinger i meldingen, samt at det vil sørge for at et velfungerende tilbud består.  

Finansiering til LNU Trygg! vil ikke komme bare én organisasjon til gode, men styrker hele barne- og ungdomsfrivilligheten. Over 100 barne- og ungdomsorganisasjoner får tett oppfølging gjennom Trygg! og vi samarbeider også tett med andre paraplyorganisasjoner for ungdom for å sikre en samlet innsats. Vi har også begynt et mer systematisk arbeid som skal sikre at våre nordiske samarbeidspartnere kan dra nytte av norske erfaringer på feltet. 

Vi ber komiteen prioritere en forpliktende og langsiktig finansiering av Trygg! slik at arbeidet med å skape trygge arenaer for barn og unge kan fortsette og styrkes. LNU står klare til videre dialog for å sikre at dette arbeidet får de nødvendige ressursene for å lykkes.