Abelias og Forum for fagskolers høringssvar til UoF-komitéen om Meld. St. 11 (2024-2025)
Abelia er foreningen for kunnskaps- og teknologivirksomheter i NHO. Vi organiserer rundt 2.900 virksomheter med ca. 67.000 årsverk, inkludert halvparten av de private fagskolene. Fagskolene som er medlem i Abelia er organisert i bransjeforeninga Forum for fagskoler (FFF).
Dette er felles høringsinnspill fra Abelia og FFF. Vi støtter regjeringas beskrivelse av hvordan folk med høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) i betydelig grad kan bidra til å dekke kompetansebehov på ei rekke felt, og at HYU derfor må satses på. Det utfordringsbildet som stortingsmeldinga beskriver, mener vi er dekkende for situasjonen i HYU i Norge i dag. Vi håper at initiativene i meldinga vil bidra til å løse utfordringene, og vi har innspill til hvordan vi kan forbedre situasjonen ytterliggere.
NKR-nivå 6 – 7
At regjeringa vil åpne for at høyere yrkesfaglig utdanning kan innplasseres på NKR-nivå 6 – 7, ser vi på som en lagseier og et løft for hele fagskolesektoren. Denne endringa gir incentiv og mulighet til ytterligere faglig utvikling i sektoren, og vil kunne gi skoler og studenter den formelle anerkjennelsen de fortjener. Å heve fagskolenes læringsutbytte betyr ikke å påtvinge sektoren ei uønska akademisering, men en anerkjennelse av at avansert yrkesfaglig kompetanse krever spesialisering, dybde og utvikling. Fagskoleutdanningene er allerede avgjørende for bransjer som teknologi, bygg, helse og maritim sektor – bransjer der kompetansekravene øker, og hvor det er et samfunnsansvar å sikre utdanningsmuligheter som faktisk svarer på arbeidslivets behov.
Det er viktig å understreke at det fortsatt er et viktig samfunnsoppdrag for fagskolene å tilby utdanninger av høy kvalitet på NKR-nivå 5.
Abelia og FFF ønsker å framheve behovet for å legge enda bedre til rette for livslang læring. For å lykkes med dét, er det viktig å sikre studentene mulighet til gode overganger mellom høyere yrkesfaglig og høyere akademisk utdanning. Slike overganger er viktige både for fagskoleutdannede som ønsker å gå videre med høyskoleutdanning, og for personer med høyere akademisk utdanning som ønsker ei kort og yrkesrelevant videreutdanning.
Internasjonalisering i høyere yrkesfaglig utdanning
Abelia og FFF mener at også i Norge, som i et tjuetalls andre europeiske land, må høyere yrkesfaglig utdanning inngå i systemene for European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS). Det er viktig for anerkjennelsen av HYU-utdanning fra Norge på lik linje med slik utdanning i andre europeiske land, og det er viktig for studentmobilitet og for norske utdanningsinstitusjoners mulighet til å være del av et større utdanningsområde. Etter vårt syn bør temaet nå være hvordan vi implementerer ECTS-tilknytning for HYU i Norge, og vi er skuffa over at regjeringa foreløpig bare utreder temaet. Vi oppfordrer Stortinget til å komme med ei tydelig anbefaling om at regjeringa må gå inn for at Norge slutter seg til konvertering av fagskoleutdanning til ECTS.
Finansieringssystemet
For Abelia og FFF er det viktig å understreke behovet for å gjennomgå finansieringa av høyere yrkesfaglig utdanning. Dagens finansieringsmodell gir fylkeskommunen en dobbeltrolle som vi ser på som uheldig. På den ene sida er fylkeskommunene eiere av de offentlige fagskolene og på den andre sida mottar og formidler de statlige penger til både sine egne fagskoler og de private fagskolene i sitt fylke. I tillegg er det et problem at pengesatsene og tildelingskriteriene varierer stort fra fylke til fylke. Det er positivt at regjeringa vil diskutere fylkeskommunenes dobbeltrolle i høyere yrkesfaglig utdanning, men det trengs ei utredning av finansieringa av hele fagskolesektoren.
Tilsyn
Fagskolemeldinga gjør klart at "Regjeringen mener at NOKUT bør føre mer tilsyn ved fagskoler, […]." Abelia og FFF har lenge tatt til orde for mer tilsyn. Vår vurdering er at jevnlig tilsyn vil bidra ikke bare til å sikre kvalitet på alle felt, men også til å heve HYU-sektorens omdømme og gjøre det lettere å få ECTS-tilknytning (behov for periodisk tilsyn). Det er imidlertid avgjørende at NOKUT sikres tilstrekkelig midler slik at organet kan ivareta sin veiledningsplikt og levere god og effektiv behandling av alle typer akkrediteringssøknader samt gjennomføre effektive tilsyn.
Læringsmiljø
Kunnskapsdepartementet hadde tidligere i år ei høring om forslag til endringer i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning – institusjonsakkreditering av fagskoler. I den høringa uttrykte Abelia og FFF støtte til forslaget til læringsmiljøutvalg og dets reguleringer, men vi poengterte også at det er behov for ei ytterligere definering av krav til digitalt læringsmiljø som pr. nå ikke er definert i lovverket. Med en stadig større andel studenter som studerer på nett, ser vi behovet for å fastsette et minstekrav for digital infrastruktur tilknytta studieinstitusjoner som tilbyr nettstudier. Det vil være hensiktsmessig at lovverket sier noe om blant annet innhold og brukergrensesnitt. Det er i tillegg et behov for å endre lovverket og tjenesteinnholdet for studentsamskipnadene for å bedre tilpasse deres tilbud til nettstudenter, som ikke nødvendigvis er lokalisert samme stedet som utdanningsinstitusjonen. Vi oppfordrer Stortinget til å be regjeringen utrede hvordan digitalt læringsmiljø kan reguleres på en hensiktsmessig måte.
Abelia og Forum for fagskoler har følgende forslag til merknader:
- Stortinget ber regjeringa sørge for at høyere yrkesfaglig utdanning i Norge kobles til ECTS. Utredninga som er igangsatt knytta til tiltakspunkt 25 i Meld. St. 11 (2024-2025) skal bidra med forslag til hvordan ei ECTS-tilkobling best kan etableres og implementeres.
- Stortinget ber regjeringa utforme ei utredning av finansieringa av høyere yrkesfaglig utdanning.
- Stortinget ber regjeringa utforme ei utredning av hvordan digitalt læringsmiljø kan reguleres på en hensiktsmessig måte.