Samskipnadsrådets høringsinnspill komiteens behandling av Meld. St. 23 (2024-2025).

Samskipnadsrådet takker for muligheten til å gi høringsinnspill til Stortingsmelding 23. Samskipnadsrådet representerer alle landets 14 studentsamskipnader, som tilbyr velferdstjenester til over 270 000 studenter i Norge. Studentsamskipnadenes helse- og mestringstjenester skal sørge for at studentene får støtte til å gjennomføre studiene, og ha en trygg og helsefremmende studiehverdag. Studentene er i en livsfase preget av omstilling og høy sårbarhet, og helsehjelp i studietiden handler først og fremst ikke om behandling, men om forebygging, mestring og gjennomføringsevne. 

Behov for forskriftsendring i fastlegeforskriften
Vi er glade for at stortingsmeldingen trekker frem Studentsamskipnaden SiO som et godt eksempel på tverrfaglig fastlegetilbud (bok 5.2, side 72). SiO har en tjenestemodell der studenter møter både lege og annet helsepersonell i et samordnet og tilgjengelig system. Flere studentsamskipnader har ambisjon om å etablere tilsvarende tilbud, men dagens lovverk åpner kun for at SiO kan tilby fastlegetjenester. Samskipnadsrådet mener derfor at § 3 i forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen bør endres slik at et åpnes for samskipnadsbaserte fastlegehjemler også utenfor Oslo. 

Dagens formulering i forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen:§ 3. Helsetjenesten ved Universitetet i Oslo
Fastleger tilknyttet Helsetjenesten ved Universitetet i Oslo kan bare velges av studenter som har betalt semesteravgift og deres barn under 16 år, samt av ansatte ved Universitetet i Oslo og Studentsamskipnaden i Oslo og deres barn under 16 år. Tilbudet gjelder også for ansatte som går av med alderspensjon.

Forslag til ny formulering: 
§ 3. Helsetjenesten ved studentsamskipnadene
Fastleger tilknyttet Helsetjenesten ved studentsamskipnaden kan bare velges av studenter som har betalt semesteravgift til studentsamskipnaden og deres barn under 16 år, samt ansatte ved utdanningsinstitusjoner tilknyttet studentsamskipnaden og deres barn under 16 år. Tilbudet gjelder også for ansatte som går av med alderspensjon. Forskriften kan gjelde for hele eller deler av en fastleges liste.  

En slik forskriftsendring vil ikke flytte ansvar fra kommunen, men snarere gjøre det lettere for vertskommuner å samarbeide med studentsamskipnader om innovative og fleksible løsninger. Det vil gi kommunen et verktøy til å møte en stor og mobil befolkningsgruppe som i dag ofte faller mellom to stoler i fastlegeordningen. En slik forskriftsendring vil gi varige rammer og likeverd mellom flere studiesteder. 
Et alternativ kan være å åpne for at kommuner kan tildele tidsavgrensede fastlegelisteplasser. En slik ordning blir ikke en særordning for studenter, men det kan sikre reell tilgang til fastlege for grupper som studenter, flyktninger og andre gjennom studieperioden eller under tidsavgrenset bosted i kommunen. 

Studentbyer som pilotområder for offentlig nettlege
Vi støtter også regjeringens forslag om å prøve ut offentlig digital nettlege, og mener studentbyer er særlig godt egnet for dette. Studentene har høy digital kompetanse, er mobile og vant til digitale tjenester. En offentlig nettlegeordning vil kunne fungere både som et supplement og som et sikkerhetsnett for studenter som i dag mangler fastlege på studiestedet, og gi viktig avlastning for legevakt og øvrige kommunale helsetjenester. 

Samskipnadsrådet mener derfor at Stortinget bør vektlegge at studentbyer skal være en del av dette pilotprosjektet.

Økonomiske rammer som muliggjør tverrfaglige team
I meldingen fremheves ønsket om en mer tverrfaglig fastlegetjeneste. En mer tverrfaglig fastlegetjeneste vil være positivt for studenter, og å møte en sammensatt og helhetlig helsetjeneste med spesialisering i studenthelse, kan gjøre terskelen lavere for å oppsøke hjelp. Tverrfaglige team gir også bedre mulighet til å jobbe forebyggende, som er avgjørende for mange studenter som er i en livsfase der psykiske plager ofte debuterer og mestring av hverdagen er tett koblet til gjennomføring av studiene. 

For å lykkes med dette i praksis er det viktig at også finansieringssystemet gir rom for fleksibilitet og oppgavedeling. SiO har erfaring med tverrfaglige team der både lege og helsesykepleier utfører helsehjelp innenfor samme tjeneste. Dagens takstsystem gjør det mer økonomisk lønnsomt for SiO å benytte lege fremfor annet kvalifiserte helsepersonell, selv når oppgaven og kvaliteten på tjenesten er lik. Et eksempel på dette er om en student har behov for å fjerne P-stav. Dette kan gjøres av både helsesykepleier og lege hos SiO, men for SiO er det mer økonomisk lønnsomt at lege gjør dette. For å fremme tverrfaglige fastlegetjenester, mener Samskipnadsrådet at det bør legges til rette for mer profesjonsnøytrale takster der lik helsehjelp takseres likt, uavhengig av fagperson som utfører den. 

Videokonsultasjon og sykemelding
Det er positivt at regjeringen ønsker mer digital tilgjengelighet til fastlegekontoret, viser til at gode digitale løsninger er nødvendig for å bevare og styrke fastlegens rolle. Videokonsultasjoner er et viktig grep for å sikre at flere studenter har tilgang på fastleger, og gir mulighet for å beholde fastlege på eget hjemsted. I dag blir videokonsultasjoner og telefonkonsultasjoner taksert på lik linje. Det er behov for sterkere økonomiske insentiver for å tilby videokonsultasjon på lik linje med oppmøtekonsultasjoner der det er faglig forsvarlig – blant annet ved behov for sykemelding. For mange studenter, spesielt dem som ikke har fastlege på studiestedet, er videokonsultasjon ofte eneste reelle mulighet for å få dokumentert sykdom i forbindelse med eksamen eller obligatorisk undervisning. 

Oppsummering
Oppsummert støtter Samskipnadsrådet mange av regjeringens grep for å fornye og forsterke fastlegeordningen. For Samskipnadsrådet er det viktig at komiteen støtter en forskriftsendring §3 av pasient- og brukerrettighetsloven slik at flere samskipnader kan tilby studentrettede fastlegetilbud og at studentbyer deltar i prøveordningen med offentlig nettlege.