Høringsinnspill fra Fellesorganisasjonen (FO)

Høring: Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv. (befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk)
Innspillsdato:

Høringssvar - Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv.

FO støttet rusreformen slik den ble foreslått av Rusreformutvalget i NOU 2019:26. Vårt utgangspunkt er at personer med rusproblemer skal møtes med hjelp og behandling – ikke straff. Målsettingen om å overføre samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til helse- og sosialtjenesten i kommunen mener vi var og er riktig. FO deler Rusreformutvalgets konklusjon om at straffeforfølgning har bidratt til stigmatisering, marginalisering og sosial utstøting – og at dette kan ha stått i veien for adekvat hjelp og oppfølging. Derfor støttet FO lovforslaget om avkriminalisering.

Når det gjelder regjeringas nye forslag til rusreform, ser vi en rekke viktige intensjoner vi støtter. Det foreslås tiltak for å sikre at personer med omfattende rusmiddelproblemer i større grad skal møtes med hjelp fremfor straff, samt tiltak som skal styrke rådgivende enheter og gjøre bruken av rusmiddeltesting mer målrettet. Regjeringa foreslår også innføring av mengdegrenser fremfor terskelverdier og justerer reaksjonsformer overfor ungdom.

Samtidig videreføres forbudet mot narkotika, og det legges opp til at bruk og besittelse til eget bruk fortsatt skal være straffbart, men med lavere strafferammer.

FOs hovedinnvendinger mot regjeringas forslag:

Dobbelt budskap og fortsatt straffespor

Regjeringa sier de vil redusere stigma og møte rusavhengige med hjelp, samtidig som forslaget opprettholder et straffespor – med bruk av straff, rusmiddeltesting og tvangsmidler. Dette er et dobbelt budskap. Politiet gis en sentral rolle i vurderingen av rusmiddelbruk og avhengighet. Det mener FO er en feil inngang. Sosial- og helsefaglige instanser bør spille hovedrollen i dette arbeidet.

Vil ikke oppleves som «lite inngripende» for ungdom

At regjeringen tillater bruk av spytt-, urin- og blodprøver – også med tvang – framstår som svært inngripende, særlig for ungdom. Samtidig er det en betydelig reduksjon i forebyggende tilbud i kommunene. Unge mennesker i risikosoner trenger tillit, trygghet og tett oppfølging – ikke kontroll og straff.

Rådgivende enheter

Forslaget setter stor lit til de kommunale rådgivende enhetene. Det er avgjørende at disse enhetene får tilført nødvendig kompetanse, ressurser og faglig forankring. FO mener dette må være sosialfaglige tjenester – med ansatte som barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere. De må ha kompetanse innen rus, ungdomspsykologi og motiverende samtaler.

Målet med samtaler i rådgivende enheter må ikke være ren informasjon om rusmidler, men refleksjon og motivasjon til endring. Dette krever kompetanse i relasjonsarbeid og sosialfaglig tilnærming – ikke kun juridisk oppfølging.

FO vurderer at regjeringas forslag i realiteten ikke representerer reell systemendring. Politiet får flere virkemidler, mens kommunale tjenester opplever kutt. Mange forebyggende tiltak bygges ned samtidig som kontrollsporet styrkes. Dette kan føre til økt utenforskap, kriminalisering og forverring av rusproblemer, særlig for ungdom.

Forslaget legger opp til at politiet skal gjøre skjønnsmessige vurderinger av alvorlighetsgrad, avhengighet og «samfunnsnormer». Dette er svært problematisk. FO stiller spørsmål ved om politiet har nødvendig kompetanse til å vurdere komplekse sosiale og helsemessige forhold.

FOs anbefalinger:

  • Bruk og besittelse til eget bruk bør ikke være straffbart. FO fastholder sin støtte til Rusreformutvalgets forslag I NOU 2019:26 om avkriminalisering.
  • Det må investeres betydelig mer i kommunale tjenester, inkludert rådgivende enheter, lavterskel helsetilbud og forebyggende arbeid blant ungdom.
  • Tvangsmidler som rusmiddeltesting med makt bør ikke være del av helhetlige hjelpetiltak. Dette virker mot sin hensikt, særlig overfor sårbare unge.
  • Rådgivende enheter må være sosialfaglig forankret, og bemannet med kompetanse til å møte personer med rusproblemer med tillit og støtte, ikke mistro og kontroll.
  • Det må sikres tverrfaglig samarbeid mellom politi, helse og sosialtjeneste – der sosialfaglig og helsefaglig kompetanse får størst tyngde i oppfølgingen.

Avslutningsvis vil FO uttrykke bekymring over at regjeringa ikke tydeligere markerer en reell endring i narkotikapolitikken, men i stor grad viderefører et straffebasert og kontrollorientert regime. En vellykket rusreform krever politisk vilje til å sette helse og sosialfag i førersetet.

Med vennlig hilsen

 

Marianne Solberg                                                   Inger Karseth
forbundsleder                                                  seniorrådgiver