Høringsinnspill fra Verdipapirforetakenes forbund (VPFF)

Høring: Finansmarkedsmeldingen 2025
Innspillsdato:

Høringssvar fra VPFF om Finansmarkedsmeldingen 2025

Notat til Finanskomiteens høring om Finansmarkedsmeldingen 9. mai 2025

Finansmarkedsmeldingen gir en fornuftig deskriptiv oversikt over status og historikk i den norske finanssektoren. Det er allikevel et par vesentlige punkter VPFF ønsker å korrigere, samt at vi på ny fremmer forslaget en samlet finansnæring står bak om å invitere næringen inn i et forum der det kan meisles ut en strategi for finanssektoren for de kommende årene.

Først, et par korrigereringer:

  • Staten er en stor eier på Oslo Børs, men er ikke en kilde til ny risikokapital til det børsnoterte næringslivet. Det er naturlig at det statlige eierskapet i gjennomsnitt er høyt på Oslo Børs, da staten har en betydelig posisjon i ‘de seks store’. Det betyr at det er nærmere 500 børsnoterte selskaper som staten ikke er eier i, og det er disse selskapene våre medlemsbedrifter bistår i innhenting av ny risikokapital.
  • Staten er en statisk eier i de store børslokomotivene og staten mottar årlig 30-70 mrd i utbytte fra sine investeringer på Børsen. Denne delen av de børsnoterte selskapene benytter sjelden børsen til innhenting av ny kapital.
  • Markedet for innhenting av risikokapital til den andre delen av det børsnoterte næringslivet har vært meget godt i Norge de seneste årtiene. Sammenlignet med andre Europeiske land har Norden, det vil egentlig si Norge og Sverige, svært høy grad av markedsfinansiering av det børsnoterte næringslivet (om 3-4 ganger mer enn gjennomsnittet inkludert UK).
  • Dette er svært gunstig for evnen norske bedrifter har for å sikre omstilling og å drive vekst.
  • Det er to investorgrupper vi er avhengige av i innhenting av kapital på børsen; norske private kapitaleiere og norske og internasjonale kapitalforvaltere.
  • - Våre tall viser at i mindre emisjoner på børsen, dvs under 500 mill kr, kommer 80-100% av beløpet fra norske investorer. Vi gjør 100 til 150 slike transaksjoner årlig. Disse pengene kommer i stor grad fra næringslivseiere som har egne investeringsselskaper, såkalt family offices, ved siden av sin ordinære aktivitet. Denne kapitalkilden er derved helt kritisk for å sikre tilførselen av risikokapital til norsk hjemlig næringsliv
  • 40% av verdiene på Oslo Børs er eiet av internasjonale investorer, og vi ser i våre tall at i enkelte store aksjeemisjoner, som det bare er noen få av årlig, har opp mot 80% av totalbeløpet kommet utenfra

For å sikre at disse to investorgrupperingene fortsatt vil bidra med kommittering av risikokapital i Norge ønsker VPFF stabile rammebetingelser for næringslivet og finanssektoren som står seg i konkurransen med andre land det er naturlig å sammenligne oss med.

For finanssektoren spesielt mener vi det kan være gunstig å sette ned en arbeidsgruppe, eller et utvalg, for bedre å kartlegge betydningen av næringen, spesielt når det gjelder finansiering og drift av næringslivet generelt.

Her er noen konkrete punkter vi mener det er behov for å gjennomgå: ​

  • Finansnæringen, kapitalmarkedet – sammensetning og roller, betydning for vekst og omstilling​
  • Helhetlig og sammenlignende analyse/beskrivelse av regulering/rammebetingelser i Norge og de andre nordiske landene
  • Helhetlig og sammenlignende gjennomgang av tilsynspraksis, inkl. ansvarsfordeling mellom departement og tilsyn
  • Helhetlig og sammenlignende gjennomgang av hvordan det arbeides med EU-regelverk, fra tidlig involvering til implementering ​
  • Utviklingsmuligheter – mål for næringen, betydning for vekst, omstilling og utvikling av kompetansearbeidsplasser​​

Merk at det ikke er punkter på denne listen som handler om skattelette, andre særfordeler eller forslag om deregulering for å innlede et «race to the bottom». I det store og hele handler dette om kompetansebygging for å belyse fordeler og ulemper ved dagens regulering, samt at vi meisler ut noen mål for norsk finansnæring.