Skriftlig innspill fra Sex og samfunn

Høring: Representantforslag om seksualitetsundervisning i skolen
Innspillsdato: 15.02.2023

Sex og samfunns innspill til Dokument 8:91 S (2022–2023)

Oslo, 15. februar 2023


Sex og samfunns innspill til Dokument 8:91 S (2022–2023)
Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og vi driver blant annet landets største klinikk for seksuell helse. Vi har i over 50 år jobbet for økt kunnskap, kompetanse og tilgjengelige tjenester innen seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og dette gjør vi gjennom klinisk virksomhet, undervisningsarbeid og påvirkningsarbeid.

Sex og samfunn er på vegne av Utdanningsetaten i Oslo leverandør av obligatorisk seksualitetsundervisning til alle klasser på 9. trinn i Oslo kommune, et samarbeid som startet i 1992. I løpet av kalenderåret 2022 underviste vi totalt 274 9. klasser i Oslo kommune. Vi har også engasjert oss nasjonalt for å bedre seksualitetsundervisningen i skolen, blant annet gjennom de undersøkelsene representantene viser til i sitt forslag. Vi er glade for at vi gjennom våre undersøkelser har kunnet bidra med viktig innsikt i hva både elever og lærere ønsker seg for en bedre seksualitetsundervisning.

Vårt innspill
Sex og samfunn vil takke representantene for å sette seksualitetsundervisningen på den politiske agendaen. Det trengs en tverrsektoriell innsats for å bedre seksualitetsundervisningen, og vi håper de relevante sektorene vil komme på banen for en felles innsats for å sikre at barn og unge får den kunnskapen og kompetansen de etterspør.

Sex og samfunn stiller seg bak alle forslagene i dokumentet, men vi ønsker likevel å komme med noen presiseringer vi mener er viktige:

  • Forslag 1: Her skulle vi ønske forslaget inkluderte kompetanse om mangfold fremfor minoriteter, slik: «…kjønns-, relasjons- og seksualitetsmangfold.»
  • Forslag 2: Sex og samfunn håper det særlig fokuseres på lærerutdanningene, da vi mener det er viktig at undervisere, som møter sine elever daglig, har grunnleggende kompetanse i å undervise om seksualitet. Der det er behov bør det kunne hentes inn tilleggskompetanse, enten i form av helsesykepleier eller eksterne aktører. Vi er også opptatte av at undervisere som allerede er i skolen må få kurs og/eller videreutdanning for å dekke det behovet som vi ser i skolen i dag. Dette vil være et kontinuerlig behov, også for fremtidige lærere, uavhengig av hvor mye kompetanse de vil få i sin utdannelse. Det skjer stadig endringer i samfunnet og vår forståelse av seksualitet og seksuell helse endrer seg. Da er det også viktig med oppdatert kunnskap og kompetanse.
  • Forslag 3: En av anbefalingene i vår undersøkelse[1] inkluderer viktigheten av å lytte til elevers ønsker og behov, som vi mener er relevant når retningslinjer skal utarbeides.

Som forslagsstillerne også påpeker er det mange kompetansemål i de nye læreplanene (LK20) som inkluderer seksualitet. Sex og samfunn ønsker at det planlegges en evaluering av de nye læreplanene, slik at vi kan få kunnskap om de nye kompetansemålene har bidratt til en bedring når det gjelder undervisning relatert til seksualitet.

Sex og samfunn har også sendt inn innspill sammen med Nasjonalt SRHR-nettverk og sammen med prosjektgruppen i Seksuell helsE-læring.


Med vennlig hilsen

Ingvild Endestad
Avdelingsleder kommunikasjon og politikk

Anneli Rønes
Fagpolitisk rådgiver

 

[1] Sex og samfunn (2022). Hva inngår i dagens seksualitetsundervisning? Et dypdykk i innholdet i seksualitetsundervisningen i skolen.