Skriftlig innspill fra NHO

Høring: Representantforslag om elektrifisering av Melkøya med gasskraft med CCS
Innspillsdato: 18.02.2025

NHOs høringsinnspill om diverse representantforslag om å stanse Snøhvit Future på Melkøya

NHO viser til representantforslagene dok 8:60 S, dok 8:61 S, dok 8:62 S, dok 8:67 S og dok 8:70 S (2024-2025). Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Rødt foreslår ulike varianter av å stanse elektrifiseringen av LNG-anlegget. Rødt vil i tillegg pålegge Equinor å kutte utslippene på andre måter. SV foreslår at Equinor skal pålegges å stille med erstatningskraft gjennom gasskraft med CCS og eventuelt flytende havvind. MDG foreslår å stenge Hammerfest LNG innen 2030, og ber regjeringen legge frem en plan for dette. Senterpartiet foreslår i tillegg å stanse ytterligere elektrifisering med kraft fra land, og å prøve å stanse pågående og godkjente prosjekter, samt å pålegge videre drift av gasskraftverket.

 

NHOs innspill

NHO mener det er svært uheldig med en politisk omkamp om elektrifisering av Hammerfest LNG på Melkøya. Snøhvit Future-prosjektet ble godkjent av Ap/Sp-regjeringen 8. august 2023. Det er fattet forvaltningsvedtak og gitt lovlig tillatelse i saken. Gjennomføring og kontraktinngåelse bygger på dette. Diskusjoner om utbyggingsprosjekter er både legitimt og ønskelig, men når beslutninger som påvirker langsiktige investeringer er tatt, så må næringslivet kunne stole på at disse avgjørelsene blir stående. Derfor handler denne saken om forutsigbarhet og konkurransekraft for norsk næringsliv, både i dag og fremover.

 

En omgjøring vil ha rettslige og store økonomiske konsekvenser for staten og aktørene. Diskusjonen om dette i Stortinget skaper i seg selv uforutsigbarhet og økt politisk risiko rundt helt sentrale rammebetingelser for selskaper med virksomhet i Norge. Den skaper også usikkerhet rundt rammebetingelsene og virkemidlene for gjennomføring av klimapolitikken. Gasskraftanlegget på Melkøya er underlagt CO2-avgift og kvotepris.

 

Klimapolitikken er innrettet slik at dette skal fremme tiltak for å kutte utslipp når dette blir lønnsomt. Gitt dagens diskusjon om offentlig sløseri, er det avgjørende at de mest kostnadseffektive tiltakene velges slik at levetiden for norsk gass blir så lang som mulig i dagens geopolitiske usikre verdenssituasjon. Senterpartiets forslag om å stanse alle elektrifiseringsprosjekter, også pågående og godkjente, vil forverre situasjonen ytterligere.

 

Snøhvit Future PUD ble godkjent av regjeringen 8. august 2023. Prosjektet omfatter landkompresjon og elektrifisering av Hammerfest LNG på Melkøya. Kompresjon gjør at Equinor kan opprettholde høy gasseksport, arbeidsplasser og ringvirkninger også etter 2030. Snøhvit Future vil styrke Norges posisjon som en pålitelig og langsiktig leverandør av gass produsert med svært lave klimautslipp. Prosjektet sikrer arbeidsplasser og ringvirkninger i Hammerfest og Nord-Norge samt energiforsyning til Europa fram mot 2050.

 

Melkøya er det tredje største punktutslippet i Norge. Elektrifisering av anlegget reduserer klimautslippene med 850 000 tonn CO2 per år som er to prosent av Norges samlede utslipp. Det jobber i dag nær 700 ansatte, leverandører og lærlinger på Melkøya. Inkludert ringvirkninger og konsum gir driften av anlegget 1 100 årsverk, de aller fleste i nord.

 

Bedrifter fra hele Nord-Norge er i full gang med leveransene. Ifølge NHO Arktis er det allerede gjennom Snøhvit Future-prosjektet tildelt betydelige kontrakter til regionalt og lokalt næringsliv. Dette er større og mindre virksomheter som har kommet langt i sine leveranser, og som har rekruttert personell og investert i utstyr og maskiner. Disse bedriftene har på sin side tildelt kontrakter til underleverandører, som igjen har inngått egne avtaler.

 

Blant eksemplene er Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) fra Andøy, som har ansvar for byggingen av nettilkoblingen. LNS samarbeider med flere lokale underleverandører, som Alta Anlegg og Viggo Eriksen. Aibel er et annet eksempel og har tildelt betydelige kontrakter til nordnorske selskaper som Consto, Momek, Rapp Bomek og Polarkonsult. Consto har videre inngått avtaler med lokale aktører som Jaro i Alta og Larsen Maskin & Transport. Alta Anlegg og flere hoteller i Hammerfest, er også blant leverandørene til Snøhvit Future.

 

Leveransene til Snøhvit Future-prosjektet kommer ikke bare fra bedrifter i Nord-Norge og Finnmark, men også fra resten av landet som blant annet Nexans, Multiconsult. Samtlige av disse arbeidsplassene vil bli berørt dersom Stortinget fatter et vedtak om å reversere prosjektet.

 

Flere er bekymret for kraftsituasjonen som følge av elektrifiseringen av Snøhvit-anlegget. NHO er også bekymret for at det går for sakte med å få i gang ny kraftproduksjon på generelt grunnlag i Norge. I dag stoppes både nødvendig klimaomstilling og næringsutvikling som følge av manglende kapasitet i strømnettet og små utsikter til ny kraftproduksjon. Her har alle partier på Stortinget en viktig rolle for å sikre at bedrifter har tilgang på kraft som gir konkurransekraft.  

 

I Finnmark foreligger det heldigvis gode initiativer basert på regjeringens kraft- og industriløft med mål om å bidra med minst like mye ny fornybar kraft til Finnmark som det økte forbruket på Melkøya. NVE har sendt planer om 11 vindkraftverk og 4 kraftledninger i Finnmark på høring som nylig hadde svarfrist. Det er viktig å understreke at elektrifiseringen av Melkøya også er en katalysator for ny og nødvendig kraft- og nettutbygging i Finnmark, som resten av næringslivet i Finnmark vil nyte godt av. Uten bedre nett bremses utvikling i regionen. Det er svært uheldig også med den tilspissede geopolitiske situasjonen vi nå opplever.

 

NHO ber om at Stortinget avviser representantforslagene, og støtter opp under et forvaltningsregime som sikrer forutsigbarhet for næringslivet og troverdighet til norsk forvaltning.