Samskipnadsrådet takker for muligheten til å gi skriftlig innspill til Utdannings- og forskningskomiteens høring om Stortingsmelding 11 (2024–2025): Fagfolk for en ny tid – med høyere yrkesfaglig utdanning. For oss er særlig kapittel 5.4.1 «Velferd for studenter ved fleksible tilbud» og kapittel 5.4.3 «Rett eller plikt til medlemskap i studentsamskipnad» relevante.
Samskipnadsrådet er samarbeidsorganet for landets 14 studentsamskipnader, som tilbyr et bredt spekter av velferdstjenester til om lag 273 000 studenter. Dette omfatter blant annet studentboliger, helsetjenester, trening, barnehager, servering og bokhandlere. I 2018 fikk fagskolene en ubetinget rett til å tilknytte seg en studentsamskipnad. I dag er 29 fagskoler tilknyttet 9 forskjellige studentsamskipnader.
Kapittel 5.4.1 – Velferd for studenter ved fleksible tilbud
I kapittel 5.4.1 henviser regjeringen til at Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) mener det er en utfordring at selv om stadig flere studerer fleksibelt, på deltid og nettbasert, er velferdstilbudene i liten grad tilpasset denne studentgruppen. Studentsamskipnadene er studentstyrte og utvikler velferdstilbudene i tett samarbeid med lokale studentdemokratier nettopp for å tilpasse seg utviklingen i studentmassen. Dette har blant annet resultert i flere digitale velferdstjenester, som spørretjenesten Studenter spør og ulike digitale helsetilbud.
Vi deler ONFs vurdering av at det fortsatt er en utfordring å tilpasse velferdstilbudet til andre enn den «tradisjonelle heltidsstudenten på campus». Dette gjelder både fagskole- og UH-sektoren. For å lykkes med å møte studentenes behov, er samskipnadene avhengige av forutsigbare og gode økonomiske rammevilkår.
Under pandemien prioriterte regjeringen utvikling og tilpasning av velferdstilbudet til studentene. Etter pandemien har imidlertid både velferdstilskuddet til studentsamskipnadene (KD, kap. 270, post 74) og midler fra Helsedirektoratet til studenters psykiske helse og rusforebygging (HOD, kap. 714, post 79) blitt redusert. Velferdstilskuddet til samskipnadene var i 2019 på 80,5 millioner kroner. I statsbudsjettet for 2025 ble det bevilget 71,7 millioner kroner. Dersom 2019-nivået KPI-justeres til februar 2025, skulle velferdstilskuddet ha ligget på nesten 100 millioner kroner. Dette påvirker samskipnadenes muligheter til å tilby ulike velferdstjenester som omfatter blant annet helsehjelp og samtaletilbud, tilrettelegging for studentfrivilligheten og studentbarnehager.
Regjeringens forslag om å utrede behovet for velferdstjenester til deltids- og nettstudenter ser vi som svært positivt. Vi mener at en slik utredning vil kunne tydeliggjøre forventningene til studentsamskipnadene i arbeidet med å tilby gode velferdstjenester til dagens og morgendagens studenter. Samskipnadsrådet forventer å bli inkludert i dette arbeidet.
Stortingsmeldingen fremhever regjeringens tiltak med å øke tilskuddssatsen for studentboliger til 40 prosent av kostnadsrammen, samt å oppheve skillet mellom press- og ikke-pressområder. Samskipnadsrådet mener dette er svært gode tiltak fra regjeringen. Disse har blitt gjennomført i 2025 og allerede nå ser vi resultater. Studentsamskipnadene bygger i dag over 5000 studentboliger og søkte i 2025 om å få bygge ytterligere 3050. Det er viktig at dette ikke er engangs-tiltak da de er avgjørende for videre utvikling av studentboligmassen.
Kapittel 5.4.3 – Rett eller plikt til medlemskap i studentsamskipnad
Studentsamskipnadsordningen skal sikre studentene gode velferdstjenester på studentenes premisser. Etter at fagskolene i 2018 fikk rett til å tilknytte seg en studentsamskipnad, har forskjellene i behovene til fagskolestudenter og studenter i UH-sektoren blitt mindre. Dette blant annet som følge av et større mangfold i studentmassen og økt satsing på fleksible studietilbud.
Studentsamskipnadene har som samfunnsoppdrag å tilby relevante velferdstjenester til alle tilknyttede studenter og tilpasse tilbudet i takt med studentutviklingen. Deloitte-evalueringen fra 2023[1] viser at de fleste fagskolerektorer har positive erfaringer med samskipnadene, og fremhever tilbudene som viktige for studentene. Der det ble påpekt at studentsamskipnadenes tilbud i liten grad er relevant for studentene ved fagskolen, ble det vist til studentenes alderssammensetning og til at fagskolen primært tilbyr nettbaserte utdanninger.
Samskipnadsrådet ser det som positivt at fagskoler har rett til å tilknytte seg studentsamskipnader.
Oppsummering
Samskipnadsrådet støtter stortingsmeldingens fokus på å tilpasse studentvelferd til en mer mangfoldig studentgruppe, og vi ser positivt på regjeringens varslede utredning av velferdstilbud til deltids- og nettstudenter. For å lykkes med dette arbeidet er det avgjørende at studentsamskipnadene sikres stabile og tilstrekkelige rammevilkår, slik at tjenestene kan tilpasses utviklingen i både fagskole- og UH-sektor. Samskipnadsrådet er positive til at regjeringen ønsker å utrede behovet for velferdstjenester til deltids- og nettstudenter og forventer å bli inkludert i dette arbeidet.
På vegne av Samskipnadsrådet,
Rita Hirsum Lystad
Styreleder
[1] Sluttrapport fra evaluering av fagskolemeldingen – levert av Deloitte 2023