NNN høringssvar til Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn Prop. 130 L
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er et forbund i LO som organiserer ansatte i mat og drikkevareindustrien.
Våre tillitsvalgte og medlemmer er opptatt av forutsigbare rammevilkår for næringsmiddelindustrien. Når ny politikk utformes må vi ha en løsning som vil stå seg over tid, og gir trygghet hos bedriftenes slik at de fortsetter å investere i arbeidsplassene i Norge.
NNN ser at arbeid med å redusere matsvinn i verdikjeden for mat og drikke går tregt i forhold til de målene som er satt. Opprinnelig støttet vi ikke utarbeidelse av en egen lov for å regulere matsvinn. Løsningen som foreslås er imidlertid bedre enn det vi så for oss i forbindelse med matsvinnutvalgets arbeid. Vi vil i denne høringsuttalelsen påpeke noen områder vi mener ikke er godt nok utredet i forslaget til Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn, og kan forringe rammevilkårene til den norske mat og drikkeindustrien.
Overordnet mener vi utformingen av en matsvinnlov må være næringsnøytral. Med næringsnøytral mener vi, at maktforhold i verdikjeden for mat og drikke ikke utvikler seg i en enda mer skjev retning slik at dagligvarekjedene får mer makt. Vi kan ikke se at dette er hensyntatt i utforming av loven.
Grensehandel mot Sverige er et økende problem, og det må sikres at en matsvinnlov ikke gir ytterligere ulemper for norsk produksjon og norsk handelsnæring. Det allerede skjeve forholdet med avgifter på mat og drikkevarer gir de norske produsentene dårlige konkurransevilkår mot svenske aktører.
De norske mat og drikkevareprodusentene har strenge regler for varer som skal omsettes til menneskelig konsum. Det er bra og gir trygghet hos de norske forbrukerne. Samtidig er det viktig at Matsvinnloven ikke skaper ulemper for norskprodusert mat med kort holdbarhet, i forhold til de regler som omfatter mat med lang holdbarhet, og er produsert i utlandet.
Vi mener det er bra å lage definisjoner av matsvinn, som også gir en tydeligere retning i forhold til lovverket. Det kan være riktig å benytte definisjoner på lik linje med EU.
Den største andelen av matsvinn oppstår hjemme hos forbrukerne. Matsvinnloven inneholder ikke tiltak som legger til rette for redusert matsvinn i husholdningene, Det må fokuseres mer på husholdningens matsvinn for å nå Norges mål på dette området. Det burde settes i gang holdningskampanjer som et strakstiltak.