Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Den nordiske modellen til inspirasjon for Hviterussland

Kan Hviterussland bruke nordiske løsninger som modell for framtidig utvikling? Dette var et av temaene på et historisk møte mellom hviterussiske, nordiske og baltiske parlamentarikere i den hviterussiske hovedstaden Minsk 22.23. mars.

Rundebordssamtalen ble arrangert av Nordisk Råd, som siden 2007 har vært aktive i Hviterussland. Det fjerde møtet som Nordisk Råd arrangerte med Hviterussland som tema, var det første som fant sted på hviterussisk jord. Målet med møtene er å styrke dialogen mellom representanter fra det sittende regimet og opposisjonspolitikere, samt å fremme en demokratisk utvikling og et fungerende sivilsamfunn i Hviterussland. Hovedtema for konferansen denne gang var lærdommer fra den nordiske modellen og mulighetene innenfor EUs nye Østersjøstrategi.

Mye av diskusjonene dreide seg om økonomi og miljø, men som ved tidligere møter, ble det også tidvis opphetet debatt mellom opposisjonspolitikerne og representantene for regimet. Opposisjonen tok blant annet opp hindrene de møter i sine forsøk på å drive aktiv opposisjonspolitikk og stille til valg, og det ble spesielt diskutert at det er nærmest umulig å etablere nye partier eller frivillige organisasjoner i Hviterussland.


Fra hviterussiske side deltok til sammen ca 50 parlamentarikere, byråkrater og opposisjonspolitikere fra de ni landene. Konferansen ble ledet av stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten, tidligere president i Nordisk Råd og initiativtaker til engasjementet med Hviterussland.

Det er vårt håp at nabolandet vårt i øst snarest mulig kan bevege seg mot en innlemmelse i den europeiske familien som Europarådet representerer gjennom å anerkjenne og gjennomføre den europeiske menneskerettserklæringen, uttalte Dagfinn Høybråten.

Sist oppdatert: 26.03.2010 20:29
: