Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Åpne data fra Stortinget

Stortinget har lansert en tjeneste som tilbyr åpne data fra Stortingets databaser. Det betyr blant annet at alle interesserte får enkel tilgang til informasjon om hvordan stortingsrepresentantene stemmer.

Voteringsanlegget på representantenes plasser.

Også informasjon om saker, spørsmål og representanter formidles gratis via Stortingets nettsider.

– Dette er et viktig ledd i arbeidet med å gjøre Stortinget så åpent og tilgjengelig som mulig. Takket være det nye stemmegivningsanlegget i stortingssalen blir det nå enkelt å formidle detaljerte oversikter til folket. Stortingets datatjeneste er i en startfase, og vil etter hvert fylles med flere datasett, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

Tidligere har voteringsinformasjon vært å finne i tekstform i møtereferatene på stortinget.no. Mer detaljert stemmegivningsinformasjon har kun vært tilgjengelig på forespørsel.

Den nye tjenesten gjør at alle brukere nå vil få tilgang til dataene elektronisk, i tillegg til at det blir enklere å sette sammen statistiske presentasjoner. Resultatet av voteringer i Stortinget fra og med sesjonen 2011–2012 blir også presentert på sakssidene på stortinget.no. Se eksempel på saksside med voteringsoversikt.

Stortingspresidenten mener at økt kunnskap om Stortinget vil styrke demokratiet.

– Vi håper mange vil ta i bruk datatjenesten ved å foredle våre rådata, og dermed bidra til å fremme kunnskap om Stortingets arbeid, fortsetter han.

Løsningen har gått gjennom en testperiode, hvor interesserte har hatt mulighet til å delta.

Dataene er gratis og tilgjengelig for alle. Stortingets administrasjon står bak tjenesten, som driftes av Stortingets nettredaksjon

Les mer om tjenesten.

Sist oppdatert: 02.05.2012 14:13
: