Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Den gamle stortingssalen 1814–1854 – utstilling på Norsk Folkemuseum

Vil du besøke Stortingets første tilholdssted og skue utover lokalene der Norges grunnlov og selvstendighet ble forsvart i tiden etter 1814? Søndag 4. november kl. 16 åpner stortingspresidenten en utstilling i tilknytning til den gamle stortingssalen på Norsk Folkemuseum. Arrangementet er åpent for publikum.

Foto: Anne Lise Reinsfelt, Norsk Folkemuseum.

Stortingets første lokaler

Det var Christiania (Oslo) Katedralskoles lokaler i Dronningens gate som ble brukt som stortingssal fra høsten 1814 og frem til 1854. Da bygningen skulle rives for å gjøre plass til nytt hovedpostkontor, ble den gamle stortingssalen bevart og flyttet til Norsk Folkemuseum i 1914.

Den gamle stortingssalen har hatt en tilbaketrukket tilværelse på folkemuseets besøkssenter i nesten 100 år. Men den 4. november 2012 åpner en utstilling i tilknytning til den gamle stortingssalen og lagtingssalen som setter lokalene inn i sin historisk viktige kontekst. Utstillingen er laget i samarbeid med stortingsarkivet.

Om utstillingen

Fra galleriet kan du se den gamle stortingssalen der forhandlingene om Norges skjebne høsten 1814 fant sted. Du kan lese om utvalgte begivenheter og se dokumenter og gjenstander knyttet til Stortingets arbeid. I tillegg presenteres Katedralskolens bygningshistorie og salens funksjon som ramme for utviklingen av folkestyret i Norge i perioden 1814–1854.

Utstillingsåpning og seminar

Før utstillingsåpningen ved stortingspresident Dag Terje Andersen kl. 16, blir det avholdt et seminar i den gamle stortingssalen fra 14.00–15.30.
Invitasjon og program finner du her.

Arrangementet er åpent for publikum. For de som ønsker å delta på seminaret må påmeldingen skje innen 30. oktober. Det kreves ingen påmelding til selve utstillingsåpningen.

Velkommen!


 

Sist oppdatert: 29.10.2012 14:38
: