Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Elverumsfullmakten tilbake til Elverum folkehøgskule

Tirsdag 9. april overrakte stortingspresident Dag Terje Andersen en kopi av Elverumsfullmakten til Elverum folkehøgskule.

Åsmund Mjelva, Dag Terje Andersen og Trond Hagen med kopien av Elverumsfullmakten. Foto: Skage Kaupang og Stine Elisabeth Bryn.

Det var på folkehøgskolen at Elverumsfullmakten ble til i den spente situasjonen kvelden 9. april 1940. Stortinget hadde, etter at det tyske angrepet på Norge var innledet, flyktet via Hamar til Elverum, hvor det siste møtet som fri, folkevalgt forsamling på mer enn fem år, ble holdt.

En fullsatt gymsal ved Elverum folkehøgskule fikk en solid historietime i forbindelse med overrekkelsen. De fikk høre om forløpet som ledet til flukten fra hovedstaden for kongefamilie, storting og regjering, om møtet på Hamar, togturen til Elverum og møtet på folkehøgskolen samt flukten videre til Nybergsund i Trysil.

Blant dem som sto for leksjonen var forfatter Alf R. Jacobsen, som har skrevet fire bøker relatert til de dramatiske aprildagene i 1940. Blant annet trakk han fram Kongens nei.

– Med det sto han fram som en folkets leder, sa Jacobsen.

Styreleder ved folkehøgskolen, Trond Hagen, mottok kopien av fullmakten sammen med skolens rektor, Åsmund Mjelva.

– Fullmakten skal henge her i salen, hvor den ble laget for 73 år siden, uttalte Hagen i sin takketale.

– Elverumsfullmakten er blant de viktigste politiske dokumenter i vår nasjons historie. Handlingene på Elverum 9. april har preget vår identitet og selvfølelse. Fullmakten, som ble av stor betydning for regjeringen, står som et minne om politisk handlekraft og klokskap i en avgjørende stund, og fullmakten er et eksempel på godt lederskap i en krisesituasjon. Vi skal både erindre og la oss inspirere av det som skjedde på Elverum i aprildagene 1940, sa stortingspresidenten.

Les mer om krigsutbruddet i 1940 og Elverumsfullmakten.

Sist oppdatert: 10.04.2013 09:55
: