– En viktig stemme har stilnet

Tidligere stortingspresident og Høyre-politiker Jo Benkow er død. – Som president bidro han til å styrke Stortingets rolle og anseelse. Med hans bortgang har en viktig stemme i samfunnsdebatten stilnet, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

Jo Benkow. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Commons.
Jo Benkow. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Commons.

Jo Benkow døde lørdag 18. mai, 88 år gammel. Han hadde en lang politiske karriere bak seg. Han ble valgt inn på Stortinget i 1965, og satt helt frem til 1993. 

Arbeidet for toleranse

– Benkow var en romslig og tydelig rikspolitiker, som ikke minst vil bli husket for sitt engasjement for toleranse, og mot diskriminering og fordommer. Hans arbeid mot antisemittisme var av stor betydning. Han var stortingspresident i to perioder, fra 1985 til 1993. Som president bidro han til å styrke Stortingets rolle og anseelse. Mine tanker går nå til Benkows familie, særlig hans kone Annelise Høegh. Med Benkows bortgang har en viktig stemme i samfunnsdebatten stilnet, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

En viktig debattant

Som stortingspolitiker var Benkow innom flere komiteer, og han avsluttet sin stortingskarriere i sosialkomiteen.

Jo Benkow var av jødisk slekt, og ifølge Norsk biografisk leksikon den første jøde som ble innvalgt på Stortinget. Blant mange utmerkelser Benkow fikk, var Deltagermedaljen han fikk for sin krigsinnsats.

Benkow skrev for øvrig en rekke bøker, blant dem Fra synagogen til Løvebakken, og han var også en populær foredragsholder. Også etter tiden som stortingspolitiker deltok han aktivt i samfunnsdebatten.


Sist oppdatert: 18.05.2013 17:05