Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten møtte urfolksleder fra Brasil

Økende press mot indianernes territorier og tradisjonelle levevis var tema for stortingspresident Dag Terje Andersens møte 26. september med Davi Kopenawa, leder av yanomami-indianerne.

Davi Kopenawa og Dag Terje Andersen.

– Vi ser at hardt tilkjempede rettigheter står i fare for å reverseres. Sterke krefter ønsker økt tilgang til naturressursene på våre territorier, fremholdt Kopenawa.

Urfolkslederen besøker Norge i forbindelse med en lansering av en rapport om menneskerettigheter og ressurskonflikter i Amasonas, utgitt av Regnskogfondet. Rapporten peker på økt konfliktnivå når det gjelder naturressurser og land.

Davi Kopenawa tok imot kong Harald under et besøk i Amasonas i vår, og skal også til Slottet for å møte kongen under norgesbesøket.


Brasils urfolk omfatter om lag 900 000 mennesker fordelt på 230 grupper. Yanomamiene, som lever i det nordlige Amasonas og har en befolkning på rundt 35 000, fikk anerkjent sitt territorium i 1992. Norsk støtte til yanomamiene går blant annet til utviklingen av et skolesystem tilpasset deres kultur.

Sist oppdatert: 27.09.2013 14:14
: