Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ungdommens storting

Det første ordinære Ungdommens storting skal holdes 4. og 5. mars neste år, og ungdom mellom 13 og 18 år oppfordres til å sende inn forslag. Agendaen settes av ungdom selv, når Stortinget spør: «Hva er viktig for deg?» Frist for å sende inn forslag er 7. desember. 

Presidenten ønsker velkommen til UST 2012.

I mars 2012 ble 38 ungdommer fra hele landet invitert til Stortinget for å diskutere utformingen av et ungdomsparlament. I løpet av to hektiske dager med både komitéarbeid og debatt ble problemstillinger rundt ungdoms medvirkning grundig diskutert. Stortingsrepresentanter og statsråder gjestet også arrangementet og deltok i debatten. Innspillene fra 2012 har resultert i arrangementet som skal holdes i 2013, som vil være det første ordinære Ungdommens storting i Norge.

Åpent for alle

En av erfaringene fra prøveprosjektet i 2012 var at Ungdommens storting skal representere et mangfold av ungdommer. Det er viktig at dette også skal være en arena for ungdommer som ikke er medlem av politiske partier. For å oppnå dette øremerkes 38 åpne plasser til enkeltpersoner, klasser eller interesseorganisasjoner. De resterende 19 plassene er forbeholdt deltakere fra fylkenes medvirkningsorgan for unge, noe som er med på å sikre representasjon fra alle landets fylker.

Stortinget spør: «Hva er viktig for deg?», og gir dermed ungdommene anledning til å sette agendaen selv. Deltakere vil bli valgt ut på bakgrunn av forslaget som stilles, og sakene som velges skal presenteres for Ungdommens storting av forslagstilleren, eller en representant for flere forslagstillere. Det er prosjektgruppen for Ungdommens storting som, i samarbeid med Nasjonalt ungdomspanel og en tverrpolitisk referansegruppe, vil velge ut bidragene som skal presenteres under arrangementet i 2013. Frist for innlevering av forslag er 7. desember.

Arena for læring og påvirkning

Stortinget ønsker å oppfordre ungdom til å engasjere seg. Ungdommens storting skal bidra til å øke ungdoms kunnskap om Stortinget og om demokratiske prosesser, og på den måten være med å inspirere til samfunnsengasjement og deltakelse. I tillegg er det viktig for politikere å få kjennskap til hva som er viktig for ungdommer. I etterkant av debatt og avstemming i Ungdommens storting, vil en erklæring overleveres presidentskapet, som vil sende denne videre til aktuelle instanser. Slik vil sakene kunne brukes som innspill der politiske avgjørelser tas.

Sist oppdatert: 12.11.2012 13:25
: