Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vil stille krav til Hviterussland

Det må stilles betingelser til regimet i Hviterussland når landet skal arrangere ishockey-VM i 2014, mener Per-Kristian Foss (H).

Per-Kristian Foss.

– Boikott er ingen god ide, men verdenssamfunnet må kreve at president Lukasjenko frigir politiske fanger og tillater frie medier innreise i landet når VM i ishockey skal gå av stabelen i 2014, sier Per-Kristian Foss.


Foss møtte, sammen med flere medlemmer av Nordisk råd, representanter for det sivile samfunnet og opposisjonspolitikere fra Hviterussland i Vilnius nylig.


– VM i ishockey må ikke bli en arena for regimets PR-show. Det bør være fokus på det som skjer uten for ishockeyarenaen også, sier Foss, som er svært bekymret over den alvorlige situasjonen i Hviterussland.


På møtet i Vilnius var utdanning for unge hviterussere også et gjennomgangstema. De nordiske landene har i mange år støttet det hviterussiske eksiluniversitetet European Humanities University (EHU) i Vilnius.


– Det er svært viktig med studentutveksling, men det er også helt sentralt at de hviterussiske studentene vender hjem igjen, sier Per-Kristian Foss, som skal besøke EHU under oppholdet i den litauiske hovedstaden.


Visumreglene for hviterussere som vil reise til Europa er også noe som opptar det sivile samfunnet i Hviterussland. De mener at visum bør være gratis for å gjøre det lettere for folk å reise.


– Utveksling av mennesker over grensen bidro til Berlinmurens fall. Vi i Vesten må ta ansvar for at vi har visumregler som gjør det lettere for folk flest i Hviterussland å reise utenlands, sier Foss.


Rundebordssamtalen i Vilnius føyer seg inn i en rekke samtaler mellom Nordisk råd, den hviterussiske opposisjonen, hviterussiske myndigheter og det sivile samfunnet de siste årene. På grunn av en innstramming av regimet i Hviterussland etter presidentvalget i 2010, har ikke hviterussiske myndigheter blitt invitert til rundebordssamtalene som har funnet sted etter dette tidspunktet.


Per-Kristian Foss er medlem av Nordisk råds Presidium, og blir Nordisk råds visepresident når Norge tar over formannskapet i Rådet i 2013.

Sist oppdatert: 09.11.2012 10:17
: