Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bilde fra koordineringsmøte med Europarådet, som ser positivt på det nordisk-baltiske initiativet. Fra venstre Loreta Graužinienė, Olemic Thommessen, Thorbjørn Jagland og Urban Ahlin. Foto: Stortinget.

Felles innsats for Ukraina

Tirsdag hadde Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland møte med stortingspresident Olemic Thommessen og det nordisk-baltiske initiativet til støtte for det ukrainske parlamentet.

Onsdag legger Europarådet frem sin andre pakke i sin «Council of Europe Action plan for Ukraine 2015-2017». Her er det ukrainske parlamentet, Verdhovna Rada, et av satsingsområdene.

Tirsdag morgen hadde generalsekretær Thorbjørn Jagland og hans delegasjon møte i Kiev med stortingspresident Olemic Thommessen, talman i Sverige Urban Ahlin, den latviske visepresidenten Gundars Dautze og parlamentspresident Litauen, Loreta Graužinienė.

Møtet er en del av stortingspresidenten besøk til Ukraina, der målet er å forankre det nordisk-baltisk initiativet i det ukrainske parlamentet.

 – Generalsekretæren i Europarådet ga sin fulle støtte til initiativet, sier Thommessen etter møtet. Gjennom flere møter siden i fjor sommer har stortingspresidenten diskutert initiativet med Jagland.

Utveksling av informasjon

 – I møtet med Jagland hadde vi viktig utveksling av informasjon, og oppnådde gjensidig forståelse for hvordan våre initiativer kan utfylle hverandre. Skal vi oppnå resultater må initiativene koordineres, sier stortingspresidenten.

Mandag møtte Olemic Thommessen og parlamentspresidenter fra Norden og Baltikum hele bredden i det ukrainske parlamentet. Det inkluderte presidentskapet, samtlige parlamentariske ledere, mange nyvalgte, unge parlamentsmedlemmer, lederen i utenrikskomiteen og nestlederen i Europa-komiteen. Erfaringene fra disse møtene ble videreformidlet i møtet med Jagland.

«Støtt parlamentarikerne»

I møtet sa Jagland at en av utfordringene for Ukraina er å utvikle ny politisk kultur.

– Her har de nordisk-baltiske parlamentene mye å bidra med. De unge, nyvalgte parlamentarikerne trenger støtte. Jo mer kontakt det er mellom parlamentarikere, jo bedre er det, sa han.

Han mener også at Norden og Baltikum er i en god posisjon når det gjelder å komme med praktiske innspill til driften av parlamentet.

Thommessen har gjennom besøket erfart at det er mye å gripe fatt i, og trekker frem følgende eksempel:

– Når arbeidsformen er at parlamentet vedtar et statsbudsjett på få dager, er det åpenbart at store reformer er viktig, sier han.

Tirsdag avslutter stortingspresident Olemic Thommessen besøket i Ukraina med en brief fra OSSEs ambassadør og en fra ledelsen for observatørstyrke i Ukraina.

Sist oppdatert: 17.03.2015 15:13
: