Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Rigmor Andersen Eide, Jorodd Asphjell, Bente Stein Mathisen og Ingebjørg Godskesen. Foto: Stortinget.

Nordisk idrettstoppmøte

Kampfiksing, doping og fysisk aktivitet blant barn og unge er noen av temaene som diskuteres under nordisk idrettstoppmøte i Ålborg 24.–25. september.

– Vi håper dette er starten på nye nordiske initiativer mot felles utfordringer, sier Jorodd Asphjell, leder for Nordisk råds kultur- og utdanningsutvalg.

Konferansen samler sentrale nordiske politikere, beslutningsdeltakere og fagfolk som vil debattere nye og konkrete idrettspolitiske tiltak på tvers av Norden. Programmet er utarbeidet av Nordisk råd, samt de nasjonale olympiske komiteer og idrettsforbund.

– Kultur- og utdanningsutvalget har lenge arbeidet for å sette sport og idrett på den nordiske agendaen. Dette er tema som berører de aller fleste, enten de er toppidrettsutøvere, sportsinteresserte, involvert i breddeidrett eller opptatt av fysisk aktivitet og folkehelse, sier Asphjell.

Jorodd Asphjell, Paquerette Girard Zappelli (IOC) og Anders Solheim (Antidoping Norge).

Jorodd Asphjell, Paquerette Girard Zappelli (IOC) og Anders Solheim (Antidoping Norge). Foto: Stortinget.

Programmet er delt i fire hovedtema og består av innledere fra hele Norden i tillegg til internasjonale organisasjoner, deriblant Danmarks kulturminister, Bertel Haarder, og Paquerette Girard Zappelli fra den Internasjonale Olympiske Komite.

Hovedtema:

  • Sportens integritet: kampfiksing og antidoping
  • Spillpolitikk og bruk av tippemidler til idrett
  • Folkehelse, barn og unge. Idretten som verktøy til sosial integrasjon.
  • Internasjonale idrettsarrangementers bærekraft

De siste årene har det vært flere store mesterskap hvor vertslandets demokrati- og menneskerettighetssituasjon er blitt diskutert. Temaet var også aktuelt under VM i ishockey i Hviterussland i mai og under OL i Sotsji, spesielt med tanke på homofobi og homofiles rettigheter.

– Alle nordiske land har i dag de samme store utfordringene som krever nordisk-internasjonale løsninger. Derfor må vi finne felles løsninger på områder som kampfiksing, doping, idrettsarrangementers bærekraft, inaktive befolkningsgrupper og sportens globale økonomi, uttaler Asphjell.

Sist oppdatert: 24.09.2015 15:56
: