Stortingspresident Olemic Thommessen ønsker Sametinget velkommen til Stortinget. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Stortingspresident Olemic Thommessen ønsker Sametinget velkommen til Stortinget. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Sametingets sesjon på Stortinget offisielt åpnet

Sametingets historiske første plenumsmøte på Stortinget ble holdt onsdag 23. september. Stortingspresident Olemic Thommessen talte før Sametinget startet sine forhandlinger.

Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski overrekker gave til stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

– Det er historisk at vi i anledning Sametingets 25-årsjubileum denne uken huser Sametingets plenumssamling. Det at dere møtes i plenum her, i det norske demokratiets kjerne, synes jeg er veldig flott. Sametinget er en viktig komponent i vårt demokrati, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin åpningstale.

Les stortingspresidentens åpningstale her.

Talen ble holdt før konstitueringen av Sametinget da det etter Sametingets forretningsorden bare er sametingsrepresentanter som kan bruke talerstolen etter at Sametinget er konstituert. 

En rekke saker til behandling

Sametingets plenumsleder, Jørn Are Gaski takker Stortinget for gjestfriheten. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski takket for gjestfriheten til Stortinget og sa at det var en viktig anerkjennelse av Sametinget at de fikk komme og holde sesjon på Stortinget. Som takk til Stortinget overrakte Gaski en gave til stortingspresidenten.

Sametinget skal behandle en rekke saker mens de er på Stortinget, blant annet en redegjørelse om samisk idrett, sametingsmelding om solidaritet og internasjonalt arbeid, samisk reiseliv og tilbakeføring av samisk kulturarv.

Les Sametingets program for samlingen.

Sametingets plenumsmøter kan følges på Sametingets nett-tv.

«La elva leve» og offisiell mottakelse

Riksantikvar Jørn Holme overrekker maleriet «La elva leve» av Rolf Groven til Sametinget. Plenumsleder Jørn Are Gaski takker for gaven. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Rett før det ble pause i forhandlingene hadde riksantikvar Jørn Holme æren av å overrekke Sametinget en gave som Holme har hatt i privat eie siden studietiden, maleriet «La elva leve» av Rolf Groven.

Stortinget hadde invitert Sametinget til en offisiell lunsjmottakelse, og presidentskapet var vertskap for denne i vandrehallen på Stortinget. Representantene for Sametinget og Stortinget benyttet anledningen til å bli bedre kjent med hverandre.

– Når vi møtes på hverandres arenaer, som nå, blir vi bedre kjent med hverandre. Jeg er overbevist om at det fremmer dialogen oss i mellom, og øker forståelsen vår for hverandre. For demokratiet er det en styrke, sier Olemic Thommessen.

Se også:

Sametinget holder plenumssamling på Stortinget til og med fredag 25. september.

Flere bilder på Flickr.


Sist oppdatert: 23.09.2015 14:47