Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Den norske delegasjonen i Tbilisi: Geir Jørgen Bekkevold, Ola Elvestuen, Tone Sønsterud, Kari Henriksen, Bård Hoksrud og Trond Helleland. Foto: Stortinget

Aktiv norsk deltakelse på OSSE PA sesjon i Georgia

OSSEs Parlamentarikerforsamling markerte 25 år med samarbeid under sin årlige sesjon i Tbilisi, Georgia, 1-5 juli.

Om lag 300 parlamentarikere deltok fra sine parlamenter, som representerer nær 1 milliard innbyggere i de til sammen 57 medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Det overordnede temaet for sesjonen i Georgia var hvordan bygge tillit gjennom dialog. Parlamentarikerne møttes for å diskutere og vedta resolusjoner på de mest utfordrende spørsmålene landene i regionen står overfor i dag. Krisen i Ukraina, konflikten i Georgia, menneskerettigheter på Krim og sanksjoner mot parlamentarikere ble debattert, i tillegg til globale spørsmål som internasjonal terrorisme, klimaendringer, korrupsjonsbekjempelse, likestilling og beskyttelse av flykninger og migranter, med særlig fokus på sårbare grupper.

OSSEs parlamentarikerforsamling er inndelt i tre komiteer: politikk og sikkerhet; økonomi og miljø; og demokrati og menneskerettigheter. Hver komité utarbeider en egen rapport, som sys sammen til den endelige slutterklæringen. Den vedtatte Tbilisi-erklæringen blir overlevert til OSSE-landenes regjeringer under ministermøtet i Hamburg før jul.

Den norske delegasjonen var aktiv under møtene i Tbilisi. Delegasjonsleder Geir Jørgen Bekkevold tok ordet både på temaet migrasjon og om situasjonen på Krim. Temaer som likestilling og Arktis ble også løftet frem av de norske delegasjonsmedlemmene.

 Det utfolder seg mange spennende debatter her i Tbilisi, både formelt og uformelt, rundt våre felles utfordringer i OSSE-regionen. Parlamentarikerne er ofte langt fra enige, men det er positivt at vi kommer sammen og diskuterer ansikt til ansikt alt vi er uenige om innenfor fredelige og siviliserte rammer, sier delegasjonsleder Bekkevold.

  Det at den norske delegasjonen deltar aktivt er blant annet med på å løfte frem menneskerettsdimensjonen i diskusjonene, fortsetter Bekkevold.

Under sesjonen i Tbilisi valgte også delegatene ny president i OSSE PA. Tre kandidater stilte til valg, fra Østerrike, Georgia og Frankrike. Etter to valgomganger ble Christine Muttonen, sosialdemokrat fra Østerrike, valgt til president for de neste to årene. Dette er andre gang i OSSE PAs historie at parlamentarikerforsamlingen skal ledes av en kvinne.

Sist oppdatert: 06.07.2016 09:50
: