Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Mennesker i kø på Løvebakken utenfor Stortinget, med ballonger for å markere 150-årsjubileet.

Gradestokken viste 25 grader da dørene åpnet klokka 16. Stortingsbygningen hadde fått blomsterdekorasjoner og ballonger i anledning 150-årsjubileumsfesten. Foto: Morten Brakestad /Stortinget

Åpnet dørene til demokratiets hus

Store og små, 588 personer i alt, søkte ly fra den stekende ettermiddagssola og tok turen inn i stortingsbygningen under åpen dag 9. mai 2016.

Gradestokken viste 25 røde da de første tok plass på Løvebakken, i påvente av innslipp i stortingsbygningen under åpen dag. Selv om kalenderen bare viste 9. mai, måtte Stortinget sette ut vannstasjoner og dele ut muffins for å sikre væskebalansen og blodsukkernivået til dem som sto i kø.

Jan Halsli (t.v.) og Jogå Rokavina i køen utenfor Stortinget.

Jan Halsli (t.v.) og Jogå Rokavina hadde møtt opp mer en time og et kvarter før åpning, og sikret seg dermed førsteplass i køen. Foto: Morten Brakestad/ Stortinget

– Vi kom like greit en time og et kvarter før huset skulle åpne. Så vi har stått her og koset oss i sola, sa Jan Halsli.

Sammen med Sarah Mohebbi og Jogå Rokavina hadde han kapret førsteplass i køen, og kunne på slaget klokka 16 spasere inn i bygningen.

Mange språk i kø

Summing på mange ulike språk kunne høres i rekka som strakk seg fra inngangsdøra, ut gjennom smijernsporten og helt ned til stortingsløva mot Karl Johans gate. De britiske cruiseturistene Leslie og Trevor Harvey hadde – etter tips fra turistinformasjonen – funnet veien til stortingsbygningen.

– Vi har ikke besøkt vårt eget parlament en gang, men straks har vi besøkt deres, sa Leslie Harvey.

Amerikanske Claire Cavaleri har bodd i Oslo i 10 år, men har aldri før vært i stortingsbygningen. Hun hadde besøk fra USA, av slektningen Patti Cavaleri, og kunne dermed legge inn åpen dag som et stopp på sin egen, lille Oslo-omvisning.

– Vi vet virkelig ingenting om Stortinget og bygningen! Jo forresten, vi vet at den fyller 150 år, sa Claire Cavaleri.

Bursdagsbarn kledd i finstasen

For mens Stortinget som institusjon er like gammel som Grunnloven, åpnet ikke selve stortingsbygningen før i 1866. Bygningsjubileet var derfor hovedtema for den åpne dagen, en feiring også nærmere 300 femteklassinger fikk ta del i tidligere på dagen. Bursdagsbarnet selv hadde i anledning dagen ikledd seg blomsterdekorasjoner i rødt, hvitt og blått.

Nesten bakerst i køen utenfor sto 11 år gamle Leander Lavoll-Nylenna, klar for sitt første besøk i nasjonalforsamlingens hus. Det var stefar Christoffer Wiig som hadde kommet med forslaget, men Leander hadde ifølge seg selv vært lett å overtale.

– Jeg vet ikke så mye om Stortinget på forhånd, men jeg har sett noen av rommene i bygningen på TV. Jeg vet at det er en stortingssal der inne. Der sitter politikerne og har møtene sine og bestemmer mange ting, sa Leander.

35.000 legoklosser ble til stortingsbygningen

August Ringmann (t.v.) og Anfinn Bernaas lot seg imponere over den staselige stortingsbygningen i lego.

August Ringmann (t.v.) og Anfinn Bernaas lot seg imponere over den staselige stortingsbygningen i lego. Målestokken er 1:65, og ifølge travere på Stortinget er den imponerende korrekt i sin gjengivelse. Foto: Morten Brakestad/Stortinget

Inne i trappehallen lot mange besøkende seg fascinere av stortingsbygningen i lego. Den sertifiserte legobyggeren Matija Puzar hadde brukt om lag 200 timer og 35.000 klosser på å bygge den. Legobygging er i utgangspunktet et fritidsprosjekt som entusiasten driver med ved siden av full jobb, så for å komme i mål til jubileumsfesten hadde han tatt ut to uker ferie. Til glede for publikum på åpen dag.

– Jeg ante ikke at det fantes profesjonelle legobyggere. Jeg har jo vokst opp med lego selv, men den gang var det langt enklere saker enn dette, sa Anfinn Bernaas.

Bernaas er – takket være en lang yrkeskarriere i Senterpartiet – godt kjent i stortingsbygningen. Han hadde derfor tatt turen til åpen dag først og fremst fordi mannen, August Ringmann, aldri hadde vært der.

Lærte om komiteer og innpiskere

Noen av de besøkende hadde hørt eller lest om arrangementet på forhånd, og planlagt besøket, mens andre lot nysgjerrigheten lede vei.

– Vi gikk tilfeldigvis forbi her tidligere i dag, da hundrevis av barn i fargerike t-skjorter sprang rundt her. Da vi fant ut at det var et storstilt opplegg her, la vi rett og slett opp dagen vår etter det. Ingen av oss har vært her inne før, fortalte Karin Kaasbøll, som sammen med Jens Lillebye hadde funnet veien til utstillingen i Historisk sal, i bygningens andre etasje.

Karin Kaasbøll og Jens Lillebye studerer tegningen av arkitekt Nils Holters tilbygg til originalbygningen.

Karin Kaasbøll og Jens Lillebye studerer tegningen av arkitekt Nils Holters tilbygg til originalbygningen. Tilbygget ble reist på 1950-tallet. Foto: Morten Brakestad/Stortinget

Jubileumsfesten på Stortinget satte for Kaasbøll og Lillebye punktum for en eneste lang festhelg med konfirmasjon og annet. Dagen etter skulle turen gå hjem igjen til Ringvassøy, utenfor Tromsø.

– Det var spennende å få kikke oss rundt her inne. Oppe i stortingssalen lærte vi om hvordan stortingsrepresentantene jobber i komiteer, og hvorfor det ikke alltid er så mange til stede i salen når sakene debatteres. Det var også interessant å lære om innpiskersystemet, syntes Lillebye.

Også Shambhu og Ranjana Shaw hadde dumpet borti jubileumsfesten tilfeldig, på vei til solslikking på Aker Brygge.

– Vi er opprinnelig fra India, men har bodd i Oslo i veldig mange år. Likevel har vi aldri vært i stortingsbygningen. Å komme inn her var en veldig fin og stor opplevelse, sa Shambhu Shaw.

Gudbrand i Lia som lokket

I bygningens tredje etasje, i den ofte kringkastede vandrehallen, kunne barna fargelegge løvemasker eller stortingsbygningen, besøke stortingsbygningen i dataspillverdenen Minecraft eller bygge lego. Jessica Kjelle (10) hadde slått seg ned ved fargeleggingsbordet, sammen med besteforeldrene May og Arill Kjelle.

– Det var faktisk stortingsløvene som fikk oss hit. Vi fortalte Jessica om straffangen som hugget ut steinløvene for cirka tre år siden. Her om dagen kom vi inn på temaet igjen, og det viste seg at hun husket historien så godt. At steinhuggeren var morder, hadde visst gjort inntrykk, sa bestemor May.

Jessica Kjelle (10) fargegger en tegning av Stortingsbygningen.

Jessica Kjelle (10) fargela en tegning av stortingsbygningen i vandrehallen. Foto: Morten Brakestad /Stortinget

– Og så husket jeg at han ble kalt for Gudbrand i Lia, fortalte Jessica selv.

Da besteforeldrene fant ut at åpen dag var like rundt hjørnet, bestemte de seg for å ta turen. Verken besteforeldre eller barnebarn hadde vært i stortingsbygningen før.

– Men jeg har gått forbi bygningen mange ganger, når jeg har gått i tog på 17. mai. Det skal jeg gjøre sammen med skolen min i år også, fortalte Jessica Kjelle.

Sist oppdatert: 10.05.2016 10:58
: