Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

OL-ilden. Foto: Nina Rundsveen.

Den olympiske ilden til Stortinget

Stortinget vil være vert for og vokter av OL-ilden i perioden fra 2. desember til 8. januar 2016. Dette markeres med et arrangement på Eidsvolls plass onsdag 2. desember kl. 18. Markeringen er åpen for publikum.

Bakgrunnen for at den olympiske ilden kommer til Norge, er Ungdoms-OL Lillehammer 2016, som arrangeres på Lillehammer i dagene 12.–21. februar 2016.

På åpningsseremonien 12. februar vil fakkelen være på plass. Før den tid vil den altså oppholde seg på Stortinget, deretter skal den ut på en landsomfattende turné rett frem til det braker løs på Lillehammer.

Direkte fra Athen

Den olympiske ilden tennes i Athen 1. desember, og ankommer Stortinget og Eidsvolls plass onsdag 2. desember kl. 18.00. Her blir det en markering av at ilden nå ankommer Norge som arrangørland, hvor publikum inviteres til å delta.

– Et enstemmig storting bidro til at Ungdoms–OL 2016 ble en realitet. Lekene legger stor vekt på verdier knyttet til temaer som deltakelse, demokrati og samfunnsutvikling, verdier Stortinget også jobber med hver dag. Derfor har Stortinget takket ja til å huse ilden som er det fremste symbolet for den olympiske idé. Vi skal passe godt på den så lenge den er gjest i parlamentet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Markeringen på Eidsvolls plass varer frem til cirka 18.30, og har blant annet disse postene på programmet:

  • Fanfare ved H.M. Kongens garde, Signaltroppen
  • Korte taler ved stortingspresident Olemic Thommessen og idrettspresident Tom Tvedt
  • Kulturelt innslag
  • Maskoten Sjogg er tilstede
  • Servering av gløgg

Plasseres i trappehallen

Etter markeringen på Eidsvolls plass vil stortingspresidenten ta med seg ilden inn i Stortinget, der den plasseres på sokkel i trappehallen.

Her vil OL-ilden være frem til 8. januar 2016. Da skal ilden videre til idrettsgallaen for deretter å reise landet rundt på turné.

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra skal tenne OL-ilden under åpningsseremonien på Lillehammer 12. februar.

Sist oppdatert: 26.11.2015 12:39
: