Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt tale under åpningsforestillingen på Oscarshall. Foto: Stortinget

En gave til kongepar – og publikum

En scene ved Oscarshall slott er gaven fra Stortinget til kongeparet i anledning 25-årsjubileet. Tirsdag 7. juni ble den innviet.

Se bildene fra åpningsforestillingen på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– Opplevelser er den beste gave man kan få når man har nådd en viss alder, sa kong Harald i sin takketale til Stortinget etter endt forestilling på den nye scenen ved kavalerbygningen ved Oscarshall slott.

Stortingets gave på to millioner kroner, øremerket utvikling av kavalerbygningen, ble overrakt av første visepresident Marit Nybakk i forbindelse med jubileumsfeiringen i januar. Pengene har gått til scene med tilhørende fasiliteter. 7. juni kunne det hele tas i bruk for første gang med en variert forestilling, der både kongeparet og kronprinsparet var til stede.  

Dansere fra Bårdar danser epoken 1860 til 2010 på syv minutter under åpningsforestillingen på Oscarshall. Foto: Stortinget

Håper den blir brukt

– Dronningen og jeg har hatt en drøm om å bruke Oscarshall til kulturarrangementer, sa kongen i talen, og la til at kongeparet håper at den nye scenen vil bli brukt til ulike former for kultur – ikke bare av byens befolkning, men også av folk utenfor Oslo.

Scenen ved kavalerbygningen ble innviet mens regnet dryppet på den splitter nye solskjermingen over.

På scenen var Morten Røhrt, Juni Dahr, Tine Thing Helseth, Tore Brunborg, Jarle Vespestad og Jarle G. Storløkken blant bidragsyterne. Det samme var en rekke dansere fra Bårdar danseinstitutt.

Bygget for å fremme kultur

Oscarshall sto ferdig i 1852. Sommerslottet ble bygget av Oscar I og dronning Joséphine for å støtte og fremme norsk kunst og norsk kunsthåndverk. Oscarshall rommer arbeider av de fremste norske kunstnerne rundt midten av 1800-tallet, og er i dag vårt fremste monument over nasjonalromantikken.

Oscarshall har vært eid av staten siden 1863 og disponeres av kongehuset.

Kongen takket for gaven fra Stortinget. Foto: Stortinget

– Hvis Stortingets gave i år bidrar til å trekke publikum tilbake til denne juvelen i byen, vil det glede oss meget. Vi håper også at anlegget her vil bli et verdifullt bidrag til Kongen og Dronningens virke for norsk kunst- og kulturliv. Det er i den ånd det er gitt, og jeg har på følelsen at det er i den ånd det vil bli mottatt, sa stortingspresident Olemic Thommessen avslutningsvis i sin tale.

Les stortingspresidentens tale ved åpningsforestillingen.

 

Sist oppdatert: 07.06.2016 22:20
: