Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

H.M. Kong Harald, stortingspresident Olemic Thommessen og Sarpsborgs ordfører Sindre Martinsen under åpningen av Byens brygga i Sarpsborg. Foto: Stortinget.

Feiret Sarpsborgs 1000-årsjubileum

H.M. Kong Harald og stortingspresident Olemic Thommessen var begge gjester under feiringen av Sarpsborgs tusenårsjubileum fredag 29. juli.

Se bilder på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Byens jubileum 1016–2016 feires med 120 ulike arrangementer i 2016.

Både H.M. Kongen og stortingspresidenten deltok under tre ulike åpningsarrangementer i Sarpsborg. Først ble Byens brygge ved Glomma åpnet. Det er et gammelt bryggeområde og fergested som har hatt stor betydning for Sarpsborg. Nå skal området langs Glomma utvikles og fornyes.

Deretter ble skulpturen «Genesis», laget av kunstneren Finn Eirik Modahl, avduket av H.M. Kongen i parken St. Maries plass. Genesis er fem meter høy og laget av stålspeil, og skal vise Olav den hellige som ung.

H.M. Kong Harald og stortingspresident Olemic Thommessen under åpningen av parken St. Maries plass og avdukingen av skulpturen «Genesis», som skal vise Olav den hellige som ung. Foto: Stortinget.

Nytt formidlingsbygg

Endelig ble Borgarsyssel Museums nye formidlingsbygg Olavs hall med ny jubileumsutstilling og Olavssøyle åpnet. Formidlingsbygget er realisert gjennom spleiselag kommune, fylkeskommune og staten. Samlet bruksareal utgjør cirka 900 kvadratmeter. Utenfor er det reist et 32 meter høyt utkikkstårn.

Etter åpningen av formidlingsbygget deltok H.M. Kongen, stortingspresidenten og en rekke gjester på jubileumsgudstjeneste i St. Nikolais kirkeruin.

Vår nasjonale historie

– Sarpsborgs historie er på godt og vondt vevet inn i vår nasjonale historie i disse 1000 årene. Den handler om byggingen av riket, om kongemakten og, med Borgarting, om Norges demokratiske grunnstener i tingtradisjonen, understreket stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale under jubileumsarrangementet i Hafslund-parken, der flere tusen publikummere deltok.

Skulpturen «Genesis» speiler menneskene og samfunnet i materialene vann og speilstål. Et sirkulært vannbasseng kommuniserer med en skulptur på 4,5 meter i form av en ungdom. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten fremhevet at Sarpsborg som samfunn gjentatte ganger i historien er blitt bygget på nytt:

– Her har oppfinnsomhet, kunnskap og skapervilje gang på gang reist byen fra ruin, alltid med elven og fossen i sentrum, sa Thommessen og viste til utviklingen av de moderne sagene og senere utviklingen av industrien.

– Menneskene ved Sarpsfossen har utnyttet ressursene og mulighetene her til fulle i minst 1000 år, og det vil dere fortsette med. Elven og fossen som var utgangspunktet for byen former den fortsatt. På samme måte står Sarpsborg godt plantet i Norges historie: Dens utvikling løper som en strøm sammen med landets historie, understreket stortingspresidenten i sin jubileumstale.

Stortingspresident Olemic Thommessen talte i Hafslund-parken, og la vekt på Sarpsborgs rolle i vår nasjonale historie. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Olemic Thommessen talte i Hafslund-parken, og la vekt på Sarpsborgs rolle i vår nasjonale historie. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 30.07.2016 12:54
: