Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fra venstre: Svein Roald Hansen, Regina Alexandrova og Elin Rodum Agdestein. Foto: Stortinget.

Forsvarskomiteene fra Norden, Baltikum og Polen på Bornholm

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Arktis, samt russisk utenrikspolitikk var hovedtema under vårens møte for medlemmer fra forsvarskomiteene i de nordiske og baltiske landene samt Polen.

– Det er nyttig å drøfte forholdet til Russland med våre nærmeste naboer, hvor flere også er alliansepartnere i NATO. Det er viktig for Norge å være både tydelig og forutsigbar overfor Russland, og å forklare dette til våre partnere. Jeg mener at det er i både norsk og russisk interesse at vi fortsetter å ha dialog og samarbeid i nord. Her har vi eksempler på at samarbeidet fortsatt fungerer godt, sier delegasjonsleder Svein Roald Hansen.

Svein Roald Hansen (A), Elin Agdestein (H) og Regina Alexandrova (H) representerte utenriks- og forsvarskomiteen, 22.–23 mai på det årlige møtet mellom forsvarskomiteene i de åtte nordiske og baltiske landene samt Polen, under dansk vertskap på Bornholm.

Møtet ble innledet med besøk til danskenes oppklaringsbataljon som er fast stasjonert på Bornholm. Her ble det gitt orientering om bataljonens sammensetning og utførte internasjonale oppdrag de seneste år. Deretter fikk parlamentarikerne se materiellet bataljonen er oppsatt med og snakke med soldater fra avdelingen.

På det påfølgende møtet ble det gitt orienteringer fra høytstående danske offiserer og forskere vedrørende hvordan Danmark ser på situasjonen i Arktis, og hvordan de møter denne, bl.a. relatert til dansk militær tilstedeværelse på Grønland. Det ble videre også gitt innledninger om utviklingen i Russland og russisk sikkerhetspolitikk. De påfølgende spørsmål og innlegg fra de tilstedeværende delegasjoner viste at det var stor interesse for temaet på møtet.

Den norske delegasjonens leder, Svein Roald Hansen, belyste overfor forsamlingen Norges forhold til Russland, hvor vi på den ene side følger EUs restriktive tiltak, mens vi på den annen side fortsatt har samarbeid med Russland i Nordområdene innen søk og redning, fiskerioppsyn og folk-til-folk samarbeidet.

Norge, ved leder for utenriks- og forsvarskomiteen, er vertskap for det neste møtet våren 2017.

Sist oppdatert: 24.05.2016 14:52
: