Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, stortingspresident Olemic Thommessen og leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling Ingjerd Schou, i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Terje Skåre.

Jagland besøkte Stortinget

De demokratiske utfordringene Europa står overfor og respekt for det internasjonale konvensjonssystemet, var tema for Jaglands møter på Stortinget. 

Se bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

En utfordrende tid for Europa

– Det er en utfordrende tid for Europa og det er stort behov for dialog, sa stortingspresident Olemic Thommessen da han ønsket Jagland velkommen til Stortinget.

Under sitt offisielle besøk til Norge 10.–11. mars hadde Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland flere møter på Stortinget. Tema var de demokratiske utfordringene Europa står overfor med flyktningkrise, migrasjon, terrorisme og voldelig radikalisering. Disse utfordringene har ført til at grunnleggende verdier som menneskerettigheter, demokrati og rettsstat er under stadig større press. Europarådet spiller en sentral rolle i arbeidet for å beskytte disse verdiene.

Hovedbudskapet til Jagland var at det er viktig å holde fast på det internasjonale konvensjonssystemet og ikke gå på akkord med menneskerettighetene og rettsstatsprinsippet. Jagland viste særlig til tendensen der flere av Europarådets medlemsland stiller spørsmål ved rollen og posisjonen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. 

Grunnleggende normer gir stabilitet

Først på programmet var en arbeidslunsj med stortingspresidenten og Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE). Under arbeidslunsjen snakket Jagland om utfordringene knyttet til Europas håndtering av migrasjonskrisen, og den bekymringsfulle utviklingen i Tyrkia, Russland, Moldova og Aserbajdsjan i forhold til menneskerettigheter, sivilt samfunn og pressefrihet.

– Disse spørsmålene diskuterer vi aktivt i PACE. Også der er vi opptatt av at våre grunnleggende verdier om menneskerettigheter, demokrati og rettstat settes under stadig større press, sier Ingjerd Schou (H), leder for Stortingets PACE-delegasjon. At grunnleggende normer ligger fast i en vanskelig tid, er avgjørende for demokratisk sikkerhet og et stabilt Europa, påpeker hun.

Viktig initiativ

Stortingspresidenten har vært særlig engasjert i det pågående reformarbeidet i det ukrainske parlamentet det siste året, og har stått i bresjen for et nordisk-baltisk initiativ overfor Ukraina. Formålet er å støtte det pågående reformarbeidet i det ukrainske parlamentet spesielt, og demokratibyggingen i landet generelt. I samtalen med Europarådets generalsekretær kom de inn på dette.

– I lys av vårt samarbeid med det ukrainske parlamentet, er det nyttig for meg å få Europarådets vurdering av situasjonen og utviklingen i Ukraina. Jagland var svært positiv til vårt initiativ og understreket betydningen av kontakt mellom politiske kollegaer, sier stortingspresidenten.

Les om stortingspresidentens forrige besøk i Ukraina

Europarådet spiller en sentral rolle

I tillegg til stortingspresidenten og PACE-delegasjonen hadde Jagland møte med utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Leder for komiteen er Anniken Huitfeldt (A).

– Jeg verdsetter Jaglands perspektiver på de utfordringene vi nå har i Europa. Europarådets arbeid for demokratiske prinsipper og menneskerettigheter er kanskje viktigere enn noen gang før, sier Huitfeldt etter møtet med Jagland.

Jaglands budskap til utenriks- og forsvarskomiteen var at fred i Europa må bygges på prinsippet om rettsstat og respekt for menneskerettighetene. Jagland understreket at der dette ikke er tilfelle risikerer vi uro og ustabilitet.

Individets rettigheter

11. mars hadde Jagland møter med kommunal- og forvaltningskomiteen, i tillegg til et eget møte med partigruppene i komiteen. Migrasjon var hovedtemaet for disse møtene.

– I en tid med en utfordrende situasjon på flyktning- og migrasjonsfeltet, verdsetter komiteen å møte viktige internasjonale aktører for å høre deres beskrivelser av situasjonen og få deres innspill. Europarådet er en sentral samarbeidspartner for Norge og overvåker oppfyllelsen av viktige internasjonale forpliktelser for medlemslandene. Komiteen fant det derfor nyttig å få møte generalsekretæren i Europarådet under hans besøk i Norge, sier Helge André Njåstad (FrP), leder for kommunal- og forvaltningskomiteen.

Generalsekretærens budskap til komiteen var at hvert individ har individuelle rettigheter, og at migranter derfor ikke kan sendes tilbake uten å gjennomgå en prosedyre først. Han pekte også på Den europeiske menneskerettighetsdomstolens rolle og viktigheten av at medlemsstatene følger sine konvensjonsforpliktelser. Han viste til at formålet med eventuelle tiltak hos statene må samsvare med formålet i konvensjonsforpliktelsene, og at tiltak må være forholdsmessige og i henhold til lov.

I tillegg til møtet med komiteen, ble det avholdt et eget møte med partigruppene i komiteen. Her ble innstrammingstiltakene som regjeringen har varslet, men som ennå ikke er kommet som sak til Stortinget, diskutert.

Les mer om

Europarådets parlamentarikerforsamling
Utenriks- og forsvarskomiteen
Kommunal- og forvaltningskomiteen

Sist oppdatert: 10.03.2016 23:06
: