Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

«House of Commons» ble åpnet av stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget.

Åpnet «House of Commons» på Løvebakken

Marianne Heskes kunstverk «House of Commons»  ble åpnet på Eidsvolls plass utenfor stortingsbygningen onsdag 21. oktober.

Under åpningen ønsket Kulturetatens direktør Hilde Barstad velkommen og holdt tale. Deretter talte stortingspresident Olemic Thommessen.

Thommessen sa at både stortingsbygningen og «House of Commons» er omtrent like gamle.

– Dette er med andre ord Stortingets fattige fetter som kommer på besøk fra Østfold. Den forteller oss en historie om en lykkelig endring. Den forteller oss også at endring i seg selv er krevende, sa Thommessen.

Marianne Heske og Olemic Thommessen i huset. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten sa at vi lever i en tid som endrer seg hurtigere enn noen gang før.

– Dette huset setter ikke bare Stortinget i perspektiv, det setter også vår tid i perspektiv. Det er en flott ansats før vi til neste år skal feire stortingsbygningens 150–årsjubileum, og gjennom det skal forsøke å sette vårt demokratiske liv inn i en større dimensjon, sa stortingspresidenten før han klippet snoren og åpnet «House of Commons».

Kunstneren Marianne Heske hadde tatt med seg ost til musen hun mente kunne være i huset.

Småkårshus fra 1800-tallet

«House of Commons» er et småkårshus fra 1800-tallet. Huset sto opprinnelig ved Elvestadkrysset i Hobøl kommune. Det ble ekspropriert av Statens vegvesen i forbindelse med utbyggingen av E18 gjennom Østfold.

Kunstneren Marianne Heske reddet huset fra å bli revet, og med tillatelse fra Stortingets presidentskap ble det gjenreist på Eidsvolls plass foran Stortinget. Der vil det bli stående midlertidig frem til nyttår.

Oslo pilot

Heskes kunstprosjekt er en del av Oslo kommunes kunstprosjekt Oslo Pilot. Stortinget disponerer Eidsvolls plass, og har en avtale med Norsk billedhuggerforening om temporær utstilling av kunst.

Sist oppdatert: 21.10.2015 18:28
: