Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen ble tatt i mot av leder av Sameforeningen i Steinkjer, Oddvar Andersen, under markeringen av Samefolkets dag i Steinkjer. Foto: Stortinget.

Markerte samefolkets dag

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt tale i Steinkjer kirke under markeringen av Samefolkets dag lørdag 6. februar.

– Historien om samene i Norge er i høy grad en fortelling om hvordan samene selv snudde politiske feilgrep til en positiv utvikling, fremholdt stortingspresidenten.

I sin tale trakk Thommessen spesielt frem Elsa Laula Renberg, som samlet de samiske interessene på tvers av landegrenser. Hun arrangerte det første stormøte for samene i Trondheim 6. februar 1917 og dette er opphavet til samefolkets dag. Stortingspresidenten fremhevet også Isak Saba, som skrev samefolkets sang og var den første same som kom inn på Stortinget i 1906.

– Kampsakene til Elsa Laula Renberg og Isak Saba er ikke vunnet, men like aktuelle i dag. Det sørsamiske språket er alvorlig truet. Få språkbrukere og store avstander gjør det sørsamiske språkarbeidet krevende, men desto viktigere, påpekte stortingspresidenten. Han la til at Samefolkets dag er en viktig påminnelse om samenes rett til å sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.

I talen viste stortingspresidenten til at opprettelsen av Sametinget har gitt verden et eksempel på hvordan en etnisk gruppe kan oppnå stor grad av selvbestemmelse, men likevel være en del av nasjonalstaten.

Under sitt fylkesbesøk i Nord-Trøndelag har stortingspresidenten besøkt blant annet det sørsamiske senteret Saemien Sijte i Snåsa. Her deltok også Sametingets president Aili Keskitalo.

De unge reindriftsutøverne Eva Bendikke Brækkefjell Jåma og Bengt Mattias Jåma forklarer engasjert stortingspresident Olemic Thommessen og sametingspresident Ailli Keskitalo om de utfordringer som reindriften står overfor. Foto: Stortinget.

– Besøket ved Saemien Sijte ga oss mange vitnemål om fremtidstro på sørsamisk kultur. Barnehagen viste oss sine kunster og unge reindriftere fortalte om en næring med muligheter dersom den blir tatt på alvor. I dag behersker kun 500 mennesker i Norge sørsamisk språk. Det er veldig fint å se energien og innsatsen som vises for å føre den sørsamiske kulturen videre, sier Olemic Thommessen. Han ble orientert om de mangeårige planene som foreligger om et nytt sørsamisk kultursenter.

Reindriftsutøverne Eva Bendikke Brækkefjell Jåma og Bengt Mattias Jåme ga stortingspresidenten en grundig orientering om de utfordringer som næringen står overfor, blant annet knyttet til rovdyr og økt press på arealer. De to unge reindriftsutøverne er sterkt engasjert i å videreføre sin tradisjon.

– I dag lever jeg det livet jeg drømte om som lita jente. Jeg lever og jobber i reindrifta som jeg overtok etter mine foreldre, fortalte Eva Bendikke Brækkefjell Jåma.

Se også

Stortingspresidenten på besøk i Nord-Trøndelag
Da samer fikk stemmerett

Sist oppdatert: 06.02.2016 17:29
: