Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen sammen med statsminister Erna Solberg under feiringen av kongeparets 25-års jubileum. Foto: Stortinget.

Mektig og rørende feiring av kongeparets 25 år på tronen

Som da kongeparet ble signet i 1991, var også mange stortingsrepresentanter til stede i Trondheim i år i anledning feiringen av Kongen og Dronningens 25-årsjubileum som regenter.

Nidarosdomen var fullsatt og blomsterpyntet for anledningen. De over tusen gjestene fikk oppleve en seremoni som var både høytidelig og vakker, men også personlig og humoristisk.  I alt fire kor og et orkester medvirket, sammen med blant andre biskopenes leder, preses Helga Haugland Byfuglien, og biskop Tor Singsaas. Festgudstjenesten inneholdt også en spesialskrevet tekst som i et enkelt språk fortalte om kongeparets gjerning for Norge gjennom 25 år.

Den høytidelige og varme gudstjenesten rørte mange av gjestene, deriblant Stortingets første visepresident Marit Nybakk.

– Jeg var til stede i Nidarosdomen under signingen for 25 år siden. Det var en stor opplevelse å være her igjen i dag. Spesielt sterkt var det at gudstjenesten i dag åpnet med det samme verket av Egil Hovland som ble urfremført under signingsgudstjenesten i 1991.

Allerede i Grunnloven av 1814 ble det bestemt at Norges konger skulle krones og salves i Nidarosdomen. Kongekroning ble avskaffet i 1908, men både kong Olav og kong Harald hadde ønske om å få kirkens velsignelse i forbindelse med tronovertakelsen. Derfor har kroningsseremonien i Norge vært erstattet med et signingsritual, som finner sted i Nidarosdomen.

Jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen var utformet for å takke kongeparet for deres 25-årige gjerning som regenter.  

– I dag kommer vi med takknemlighet og glede for vårt kongepar og deres 25 år i tjeneste for folket, sa biskop Singsaas i sin innledning. 

Også Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fremhevet at markeringen i domkirken var verdig og flott, og skapte en fin ramme om kongeparets 25-årsjubileum. 

Etter gudstjenesten var det duket for hagefest i Stiftsgårdsparken, der blant andre heldige innbyggere fra Trøndelag var invitert. Hagefesten rommet nysirkusopptredener, dans, sang og taler.

I sin tale til kongeparet vektla stortingspresidenten kongeparets reiser og nærhet til folket og deres forhold til Trondheim. Han snakket også om foreningen av kongemakt, statsbygging og kirke opp gjennom norsk historie.

Les stortingspresidentens tale

Sist oppdatert: 24.06.2016 15:13
: